Evenimentul educațional bilateral Greenovation Camp este parte componentă a proiectului de educație ecologică Greenovation Challenge: dezvoltarea competențelor tinerilor pentru inovare în dezvoltarea durabilă, derulat de JA România, în parteneriat cu Ungt Entreprenørskap Sogn og Fjordane (Norvegia) și Asociația Națională pentru Dezvoltare Rurală Montană Romontana.
Principalele coordonate pe care s-a desfășurat proiectul Greenovation Challenge sunt reprezentate de o gândire proactivă pentru identificarea unor soluții sustenabile la diverse probleme identificate în zonele de munte și de inițiative concrete, logice și simple care să fie transpuse în practică de elevi din liceele participante, devenind astfel mai mult decât soluții la rezolvarea unor nevoi, căpătând valoare de simbol. Tot acest proces a fost facilitat prin networking, dovedind încă o dată rolul determinant al dialogului ca facilitator pentru conturarea unor comunități durabile.
Timp de 3 zile, elevii au participat la sesiuni în care consultanți voluntari le-au prezentat studii de caz și exemple de bune practici care să îi inspire pentru rezolvarea temei de lucru a competiției, au fost implicați în traininguri pe diverse teme, care să le îmbunătățească cunoștințele despre legătura dintre resurse, mediu și sustenabilitate și să le dezvolte abilitățile de leadership, creativitate, lucru în echipă, comunicare și prezentare și au lucrat la proiecte, primind feedback și recomandări de îmbunătățire. Aceștia au realizat, cu ajutorul consultanților voluntari prezenți și strategii de comunicare prin care să promoveze aplicația pentru a atrage un număr mare de utilizatori și prin care să îi determine pe managerii de companii să investească în implementarea de acțiuni și proiecte cu impact pozitiv pentru mediul înconjurător și comunitate.
Elevii au lucrat în echipe şi au avut suportul voluntarilor
În final, cele 6 echipe participante și-au prezentat propunerile de aplicații în fața unui juriu format din reprezentanți ai organizațiilor partenere în proiect – Junior Achievement România, Ungt Entreprenørskap și Asociația Romontana și din voluntari experți pe teme de dezvoltare durabilă. Eleva Coţofrea Georgiana a făcut parte din echipa care s-a clasat pe locul II, iar eleva Streche Luiza, împreună cu echipa ei s-au clasat pe locul III.