Lege pentru 65% din suprafața județului

0
1.320 vizualizari
views

Un act normativ care privește 33 din cele 58 de localități ale județului Brașov, a fost avizat favorabil de Comisia pentru industrii și servicii a Camerei Deputaților. Proiectul Legii Muntelui, care îi are printre inițiatori pe parlamentarii brașoveni ai PSD, a fost trimis către comisia de agricultură, pentru ca apoi să ajungă la votul final în plen.

 

”Este legea suport pentru multe alte initiative legislative, o parte discutate în comisia din care fac parte, o parte, pe ordinea de zi din această sesiune parlamentară. De exemplu, în aceeși zi am avizat favorabil Proiectul de Lege pentru aprobarea Programului de susţinere a crescătorilor de taurine și Programul de investiţii pentru înfiinţarea centrelor de colectare a laptelui în zona montană. Dar era important să începem cu cea în care este prevăzută alocarea, în următorii 10 ani, a unui miliard de euro din bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și din alte surse, pentru Programul de încurajare a activităților din zona montană. Acesta pleacă de la o realitate, că cei aflați la munte au nevoie de susținere de la stat, pentru că sunt dezavantajați față de cei din ale zone, cu relief, climă, accesibilitate. Aici se înadrează 65% din  teritoriul județului”, anunță Roxana Mînzatu, secretar al Comisiei.

 

Viitoarea lege a muntelui va asigura condițiile pentru cei care locuiesc sau vor să se stabilească în zona montană. Statul își ia obligația de a oferi facilități necesare pentru activități economice specifice, școlarizare, amenajarea teritoriului, etc, respectând gestionarea durabilă a ecosistemului natural al muntelui.

 

”Familiile tinere de agricultori de la munte, care au minimum cinci vite mari vor fi scutite de impozitul agricol și de impozitul pe venitul realizat din agricultură în primii cinci ani de la înființarea gospodăriei, iar apoi vor plăti doar jumătate. Copiii tinerilor despre care vorbeam vor avea asigurată educația. În satele unde există cel puțin trei copii școlarizabili va fi organizat învățământ primar. Mai departe, instruirea practică a elevilor va fi organizată în ferme pedagogice atestate pe lângă gimnazii, subvenționate de statul român. Și adulților le va fi asigurată pregătirea profesională ca fermieri în zone montane, sau în alte meserii specifice”, dă amănunte parlamentarul brașovean.

Legea mai prevede, printre altele, interdicții la colectarea apelor de munte pentru microhidrocentrale dacă nu sunt asigurate necesarul de apă pentru animale domestice și sălbatice și nu sunt obținute avizele de la direcțiile de agricultură și cele silvice județene.  Sunt asigurate, prin mai multe prevederi, protecția și dezvoltarea mediului montan și conservarea biodiversității, un capitol special al legii, adaugă Roxana Mînzatu.

Pentru fiecare dintre cele nouă grupe de munți ai României se va constitui câte un Comitet de Masiv, cu rol consultativ în aplicarea strategiilor și politicilor în domeniul protecției mediului montan. Prim-ministrul va prezida Consiliul Național al Muntelui, legătura dintre Guvern și reprezentanții zonei montane.

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic