LEGAL nu înseamnă neapărat CORECT! Tamponare cu cântec

0
895 vizualizari
views

De citit cu atenție, se poate întâmpla oricui!

Un principiu de care oamenii se lovesc tot mai des, grație legislației promulgată pe genunchi de mai marile minți, asupra căreia vom reveni cu lămuririle de rigoare.

Despre ce este vorba?

În după-amiaza zilei de 26 mai, un tânăr aflat la volanul unei mașini VW Passat de culoare gri,  BV – 08 – HPO, efectuează o manevră în marșarier și trosnește din plin un GOLF 3 parcat în fața blocului pe strada Garoafelor, vis-a-vis de Zeiden Bar. Tânărul speriat sau nu, pleacă în trombă de la locul tamponarii, strecurându-se pe străduțe, până în zona 9 mai, unde ascunde mașina și dispare într-un imobil.  Golful are portierele șifonate, aripa față și oglinda laterală distrusă.

Un martor vede toată scena, se ia după personajul care a produs tamponarea, reține numărul mașinii și face și poze pentru identificare. La scurt timp, tânărul brunet în tricou rosu se urcă în Passat și pleacă.

Conform legislației în vigoare, soferul are un răgaz de 24 ore să anunțe evenimentul rutier cât timp nu există victime. Teoretic. Practic, în tot acest timp poți trage un pui de somn și te poți trezi din beție, spre exemplu, poți să îți repari mașina, poți multe. Dacă nu te vede nimeni, legea îți permite să îl lași pe păgubit cu ochii în soare. Dacă ai CASCO ești fericit. Dacă nu, asta e, n-ai avut noroc.

Și câți dintre noi nu ne-am găsit mașinile lovite în parcare? Despre simțul responsabilități, corectitudine și cinste, mai greu. Sunt calități rare, iar spiritul civic al vecinilor lasă de dorit.

Dar nici omul cu GOLFUL nu s-a prezentat la poliție, nici a doua zi! Am presupus că a fost plecat din localitate, însă a doua zi mașina acestuia nu se mai afla în fața blocului, locul în care a fost tamponată.

Dilemă? Ce s-a întâmplat?

Există două variante pe care le presupunem, dar sunt simple supoziții:

A: Omul n-a găsit făptașul și a plecat (posibil în altă localitate, mașina fiind de Covasna), urmând să o repare fără autorizație.

B: Făptașul a revenit la locul tamponării, a luat legătura cu păgubitul și au mers pe înțelegere amiabilă, fără implicarea poliției.

În ambele cazuri se comit grave erori, iar dacă prima încalcă legea, cea de a doua variantă este perfect legală, dar fentează asiguratorul. Plecând de la premiza că tânărul ar fi fost băut, asigurarea nu intra in discuție. Amiabila a fost inventată de legiuitor pentru a permite părților implicate să rezolve micile avarieri din trafic, nicidecum aranjamentele ulterioare.

Cert este că dacă este exclusă varianta B, A este în ilegalitate. Ilegalitate care atrage sancționarea faptuitorului, care nu a anunțaț tamponarea în 24 ore. Dar cum nimeni nu a reclamat evenimentul la poliție, nu există un caz!

Dar dacă cei doi nu s-au întâlnit nici acum? Se va autosesiza cineva? Oricum ar fi, spre (ne)norocul proprietarilor celor două mașini, un om a cărui spirit civic nu a murit, a văzut tot!

tamponare codlea (2) tamponare codlea (3) tamponare codlea (1)

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic