Joia Mare – Semnificație și tradiții

0
1.015 vizualizari
views

Joia Mare este o zi importantă pentru creştinii ortodocşi. Azi are loc Denia celor 12 Evanghelii, care aminteşte de momentul în care Iisus a spălat picioarele ucenicilor săi. De altfel, Joia Mare se mai numește și Joia Patimilor lui Iisus Hristos sau Joia Neagră. 

În Joia Mare se vopsesc ouăle roşii, urmând ca în Sâmbăta Mare să se coacă pasca şi cozonacul.

La Denia celor 12 Evanghelii se aprind 12 lumânări, care pot fi aprinse pe parcursul întregului an, ele având puteri deosebite, potrivit tradiţiei.

Pasca se face din făină albă cernută în tava specială. Cojile de ouă folosite la pască nu se aruncau si nici nu se ardeau.

Ele se strângeau cu multă grijă într-un vas special şi se aruncau în Sâmbăta Paştelui pe o apă curgătoare crezându-se că, astfel, găinile si puii aveau sa fie păziţi de păsările prădătoare peste vară, potrivit creștinortodox.ro citat de alba24.ro.

Tot în Joia Mare se ține post cu mâncare uscată, iar la biserici nu se mai trag clopotele, ci doar se bate toaca, iar creştinii care s-au spovedit se împărtăşesc.

În Joia Mare nu ai voie să consumi urzici şi oţet. Se spune că, atunci când era răstignit pe cruce, Iisus a fost bătut cu urzici, înţepându-i rănile, şi stropit cu oţet, pentru a-i provoca şi mai multe usturimi.

Mai mult, legenda spune că, atunci când a cerut câteva picături de apă, Mântuitorului i s-a oferit tot oţet: de aici şi obiceiul popular, care exclude cele două alimente de pe lista mâncărurilor recomandate în ultima săptămână de post.

În Joia Mare femeile nu au voie să spele haine, nici cu mâna si nici cu maşina de spălat. Ultima zi în care puteau face asta era Miercurea Mare, potrivit obiceiurilor strămoşeşti.

 

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic