Astăzi se împlinesc 100 de ani de la prima ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă.
Jocurile Olimpice de iarnă împlinesc azi 100 de ani marcând un secol revoluționar al sporturilor montane conduse de salturile tehnologice și progresul social, transmite Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR).
Pe măsură ce sărbătorim 100 de ani de sport pe zăpadă și gheață, Mișcarea Olimpică privește înainte pentru a vedea cum se pot adapta Jocurile la provocările viitoare.
În cei 100 de ani de Jocuri de iarnă, doi români au intrat în istoria sportului câștigând singura medalie olimpică pentru țara noastră la Jocurile de iarnă, la bob 2 persoane. Ion Panțuru și Nicolae Neagoe au terminat concursul olimpic de la l`Alpe d`Huez, de la JO Grenoble 1968, cu bronzul la gât după ce organizatorii au hotărât să departajeze primele două echipaje, Italia și Germania, care terminaseră la egalitate.
Cea de a X-a ediție a Jocurilor Olimpice de Iarnă Grenoble 1968 rămâne reperul la care s-au raportat generații întregi de sportivi români și se raportează acum fiecare membru al Team Romania. Fiecare cu visul de a-l egala sau depăși….
Jocurile Olimpice sunt moștenire, sărbătoare, evoluție
Să ne amintim și să celebrăm împreună sărbătoarea celor 100 de ani de la prima ediție a JO de iarnă Chamonix 1924.
În 1924, 258 de sportivi din 16 echipe naționale s-au reunit în micul oraș alpin Chamonix, Franța, pentru ceea ce mai târziu a devenit primele Jocuri Olimpice de iarnă. De atunci, Jocurile au evoluat pentru a deveni cel mai important eveniment sportiv de iarnă din lume. Astăzi, până la 3.000 de sportivi din peste 90 de Comitete Naționale Olimpice participă la un număr tot mai mare de discipline.
„Deși Chamonix 1924 a fost desemnat oficial „olimpic” de către CIO abia în 1926, a fost totuși un moment cheie în istoria olimpismului și a Jocurilor Olimpice. Și, cu excepția a două ediții, evenimentul a fost un punct de vedere permanent în calendarul olimpic timp de un secol, strângând o emoție uriașă de fiecare dată, sporturile de iarnă pe zăpadă și gheață continuând să fascineze”, a spus președintele Comitetului Internațional Olimpic Thomas Bach.
Inclusiv această primă ediție, desfășurată la Chamonix între 25 ianuarie și 5 februarie 1924, 24 de ediții ale Jocurilor au fost găzduite de 21 de regiuni din 13 țări. Din cei 258 de sportivi din Chamonix, doar 13 erau femei.
Aproape un secol mai târziu, Beijing 2022 a primit 2.871 de sportivi, 45% dintre ei femei – o proporție care se așteaptă să crească la 47% la Milano Cortina 2026, la ediția a XXV-a a Jocurilor Olimpice de iarnă.
Jocurile au contribuit la introducerea sporturilor de iarnă la un public mai larg
Bazate inițial pe practicile sportive din Europa, care erau accesibile pentru puțini oameni, Jocurile au contribuit la introducerea sporturilor de iarnă la un public mai larg, atât pentru profesioniști, cât și pentru amatori.
De asemenea, și-au propulsat gazdele pe harta globală a stațiunilor și destinațiilor de clasă mondială – oferind o gamă largă de activități de iarnă, dar și pe vreme caldă.
Jocurile Olimpice de iarnă continuă să ridice regiunile montane, care profită de oportunitate pentru a-și crește vizibilitatea la scară globală. De-a lungul secolului, regiunile montane mai puțin cunoscute din întreaga lume au profitat de impulsul Jocurilor pentru a crea o infrastructură turistică durabilă, opțiuni de transport durabil, evenimente de divertisment și facilități sportive, de care se bucură în toate cele patru sezoane.
În cei 100 de ani, Mișcarea Olimpică a reinventat Jocurile de iarnă pentru a deveni mai inspirante, relevante și sustenabile, oferind moșteniri importante pentru comunitățile gazde.
„În ultima sută de ani, oamenii vorbesc despre magia Jocurilor. Datoria și responsabilitatea noastră este să ne asigurăm că acest lucru este același în următoarea sută de ani. Societatea în general și sportivii în special, fac apel la activități – sport, evenimente și Jocurile Olimpice – să fie responsabile din punct de vedere social, economic și ecologic. Răspundem la acestea apeluri”, a declarat Christophe Dubi, directorul executiv al Jocurilor Olimpice CIO.