Inițiativă: Înăsprirea pedepselor pentru abuzuri sexuale

0
780 vizualizari
views

În România, conform datelor înregistrate de Consiliul Suprem al Magistraturii, în ultimii 9 ani au fost înregistrate 8543 de cazuri de viol și 2927 de cazuri de act sexual cu minor, încadrate atât după Codul Penal cât și după Noul Cod Penal. În 2017, din totalul de cazuri de act sexual cu un minor, pe rolul judecătorilor, doar 42,17% cazuri au sfârșit prin condamnări definitive. Dintre acestea, 50% au reprezentat executare cu suspendare și doar 25,77% dintre cazuri s-au finalizat cu executare în detenție. Dintre persoanele condamnate la executare în detenție, aproximativ 88% au primit pedepse mai mici de cinci ani.

Proiectul de lege la care deputatul Roxana Mînzatu este co-inițiator

Pe fondul lipsei dovezilor care să ateste constrângerea minorului la întreținerea actului sexual sau imposibilitatea acestuia de a se opune, legea permite ca astfel de infracțiuni să fie încadrate ca act sexual cu minor, nu ca viol. Astfel, în contextul în care ne confruntăm cu o recidivă de 70%, abuzatorii ajung să primească pedepse minime sau cu suspendare, rămânând în libertate, de cele mai multe ori în același domiciliu cu victimele pe care le-au abuzat.

Conform proiectului de lege înregistrat săptămâna aceasta, pedeapsa minimă pentru cazurile de viol, cazurile agravante de act sexual cu minor și cazurile de act sexual cu un minor cu vârsta de până la 16 ani vor primi pedeapsa minimă de 4 ani, implicit cu executare. De asemenea, astfel de infractori sexuali, dar și cei care săvârșesc fapte precum racolarea minorilor în scopuri sexuale, vor putea fi arestați preventiv încă de la prima abatere, lucru care nu era posibil conform legislației actuale.

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic