În România, 1 din 5 tineri sub 25 de ani este șomer, 89 din 100 de tineri nu intenționează să își deschidă o afacere. În primul rând, le e teamă, în al doilea rând, n-au bani!
Ce facem? Ce șanse le oferim tinerilor?
Prin programul de guvernare, dăm tinerilor curaj, îi îndemnăm să îndrăznească să își deschidă o afacere. Concret, stimulăm antreprenoriatul în rândul tinerilor prin programul de granturi ”România start-up nation”. Acesta este o schemă de ajutor de stat pentru start-up-uri prin care ne propunem înființarea a cel puțin 10.000 de start-up-uri anual prin acordarea a 200.000 de lei/proiect/antreprenor.
Pentru a acorda șanse egale tuturor tinerilor sprijinim antreprenoriatul și pentru tinerii cu risc de sărăcie, pentru tinerii proveniți din familiile sărace sau din centrele de plasament. Firmele înființate de aceștia vor beneficia de statutul de unități protejate autorizate, durata programului fiind de trei ani, potențialii beneficiari fiind 10.000 de tineri, în prima etapă.
Prin relaxare fiscală, tinerii prind curaj să își înființeze afaceri. Principalele măsuri prevăzute sunt eliminarea impozitului pe venit pentru tinerii care au un PFA şi care înregistrează venituri independente nete anuale mai mici de 24.000 de lei, precum și eliminarea obligaţiei de achitare a CAS-ului (asigurarea de sănătate) şi CASS-ului (contribuțiile pentru asigurări sociale – pensii, șomaj) pentru tinerii care desfășoară activităţi independente.
Tinerii sunt viitorul și au nevoie de încurajări, este datoria noastră să le dăm încredere, șanse și speranță că au un viitor aici, acasă!
Marius Dunca,
Președinte PSD Brașov
Candidat PSD pentru Senat
Cod Unic AEP 11160007