În spatele gratiilor-Şmecherul, băieţaş de puşcărie

2
2.265 vizualizari
views

Puţini ştiu că, în spatele gratiilor şi zăvoarelor, există o altă lume cu reguli nescrise, un alt limbaj şi ierarhii printre deţinuţi, o lume pe care societatea nu o cunoaşte şi despre care ei, hoţii, borfaşii sau criminalii, nu vorbesc niciodată.  Sistemul de valori printre deţinuţi este de asemenea diferit, şi am să încerc să definesc acest lucru din perspectiva unui om care a trecut prin iadul mentalităţii de dincolo de uşile grele de fier, zugrăvind portretul unui „băieţaş de puşcărie” sau „jmecher”.

Ai venit pentru a nu ştiu câta oară la puşcărie.. Ai un nume şi mai ales un renume în penitenciare. Cam toţi colegii de detenţie îţi ştiu de frică, iar la telefon, chiar aparţinătorii şi prietenii tovarăşilor. Reuşeşti să îi prosteşti pe toţi cei din jurul tău şi, astfel, statutul tău la puşcărie se dezvoltă exponenţial. Eşti cel mai bun jucător de barbut, remmy ori cine ştie ce alte jocuri ce necesită numărarea cartoanelor de ţigări, cu toate că nu ştii matematica primară şi în felul ăsta îţi faci capital pe spatele naivilor. Şi, culmea, ştii să dai ţigări cu camătă pe o dobândă pe care ar invidia-o până şi FMI-ul. Îi sari din pachete sau îi amendezi pe cei care vin de la vizită, iar drept mulţumire îi faci „săgeţi” la fiecare „piaţă”, ca nu cumva „mortul” să fie găsit asupra ta şi eşti tare mândru de asta. În fond, unul este smardoiul la puşcărie! Lumea ta se împarte în două: pe de o parte „jmecherii”, iar de cealaltă „fraierii” , „sclavii” si „nepoţii”, dar şi „bulangii” şi „terorizaţi”.

Eşti la curent cu toate noutăţile de pe Taraf TV, deşi întâmpini reale dificultăţi în a-ţi scrie corect chiar şi propriul nume. O „arzi” pe telefon şi eşti în culmea fericirii atunci când vreo „gâscă” pune botul şi îţi dă până şi banii de pâine. Tupeul tău e nemaiîntâlnit! Te regăseşti în descrierile de mai sus? În cazul ăsta, eşti una dintre acele cauze pierdute, care îşi rezolvă problemele numai cu ajutorul pumnului şi al fricii.  Nu ai nici cea mai vagă idee despre noţiunea de onoare sau respect, deşi îţi arogi aceste atribute în faţa celorlalţi.. Confunzi sensul cuvintelor „primitor” cu „primitiv”, confundând până şi mâncarea cu mâncărimea. Nu eşti deloc un om demn. Eventual, eşti demn de milă şi compasiune. Oare unde a dispărut omul din tine?

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic

2 COMENTARII

  1. Felicitari pentru articol, lumea trebuie sa vada si sa constientizeze care sunt riscurile odata ce ajungi la inchisoare.

Comments are closed.