În emisie la „Radioclubul YO6KNX” din Codlea

0
789 vizualizari
views
Asociatia Radioamatorilor Ecologisti Romania la Codlea
Asociatia Radioamatorilor Ecologisti Romania la Codlea

Asociatia Radioamatorilor Ecologisti Romania la Codlea
Asociatia Radioamatorilor Ecologisti Romania la Codlea

Din luna decembrie 2008 a fost reactivat  radioclubul YO6KNX, un club sportiv şi tehnico-aplicativ  din domeniul radiocomunicaţiilor. În acest mod, municipiul Codlea a reintrat în circuitul staţiilor de radioemisie-recepţie cu activitate din România.

Radioamatorismul este un sport , dar şi un hobby, numai în România existând circa 7000 de radioamatori autorizaţi, iar în întreaga lume peste 30 de milioane de radioamatori.

În România fiecare are un indicativ format din prefixul YO, apoi cifra districtului radio de unde emite ( sunt 8 districte, numerotate de la 2 la 9), iar apoi o combinaţie unică de două sau trei litere  (ca la numerele auto) ce definesc radioamatorul respectiv. Fiecare ţară are un prefix specific, aşa că nu există posibilitatea de a te încurca.

Activităţile de bază sunt concursurile naţionale şi internaţionale (unde în timp de 2ore -48 ore trebuiesc efectuate legături prin radio cu cât mai multe staţii din ţară sau străinătate), apoi activităţi de trafic radio pentru evenimente speciale (zile comemorative, aniversări tehnico-ştiinţifice, diplome sau expediţii în zone foarte îndepărtate ale Pământului-insule, vârfuri de munţi, staţii de la Polul Sud, ţări exotice, etc.).

Fiecare legătură radio făcută se certifică de ambii radioamatori printr-o carte poştală ilustrată numită QSL, unde într-o casetă specială sunt trecute indicativul staţiei lucrate, data, ora GMT, modul de lucru (fonie sau telegrafie), controalele transmise, nume şi adresa de corespondenţă. Există circa 300 de ţări cu indicative radio, iar acei radioamatori care realizează legături confirmate apoi prin QSL de la cel puţin 150 de ţări pot deveni membrii celui mai de vază club din România – YODX Club (care numără în prezent peste 1000 de membri din ţara noastră).

Şi radioclubul din Codlea, operat de radioamatori din acest oraş a participat la numeroase concursuri în acest an, realizând peste 900 de legături radio, obţinând numeroase diplome şi premii. Sperăm să atragem în acest domeniu sportiv şi tinerii din Codlea cu înclinaţii către tehnică şi electronică, iar prin intermediul domnului profesor Negruţi Vasile, unul dintre cei mai vechi radioamatori din Codlea, să înfiinţăm o secţie de radiocomunicaţii la şcoala unde predă dânsul.

Radioclubul YO6KNX face parte de asemenea din ASOCIAŢIA RADIOAMATORILOR ECOLOGIŞTI DIN ROMANIA,  un club de elită nonguvernamental, care popularizează evenimentele ecologiste prin diplome şi QSL-uri speciale, turismul istoric, comemorarea unor oameni de ştiinţă şi cultură.

Ultima activitate a clubului s-a desfasurat in cadrul actiuni „Drumetie tematica la Cetatea Neagra” initiata de catre Asociatia Pro Codlea in data de 14 mai 2011.

ARER Codlea
ARER Codlea

„S-a utilizat indicativul YO6KNX/p in zona YOFF-177 ( zona site  Natura 2000,  muntele Magura  ).  Am lucrat si pentru Cetatea Neagra pe care speram ca din iunie 2011 sa incepem sa o reconstruim pe baza planurilor originale pe care o fundatie din Germania le va trimite la Codlea in aceasta saptamana . Ne vom reauzi in iunie de la Cetatea Neagra de pe muntele Magura Codlei , a declarat domnul Cezar Coatu coordonatorul activitatii radioclubului YO6KNX de la Codlea.

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic