Fonduri nerambursabile pentru grădinițele cu profil sportiv

0
1.032 vizualizari
views

Guvernul alocă granturi de 500.000 euro, fonduri nerambursabile, pentru fiecare grădiniță cu program sportiv ce va fi înființată prin programul „gROwth – investim în copii, investim în viitor”.

1000 de grădinițe cu profil sportiv vor fi înființate până la sfârșitul anului viitor în România, o medie de 24 de unități în fiecare județ. Guvernul a aprobat, prin hotărâre, Programul guvernamental „gROwth – investim în copii, investim în viitor”. Schema de ajutor de minimis este gândită multianual, cu o alocare de circa 500  de milioane de euro în bugetul Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză.

”În Parlament ajung proiecte de lege care își propun să reglementeze modul în care se desfășoară orele de sport, frecvența, durata lor, dacă să fie acordate note sau calificative, șamd. Nu mai ajung campaniile de promovare a unei vieți sănătoase, sportive, trebuie să oferim posibilitatea opțiunii pentru sport de la vârste fragede. Este un proiect complex, cu beneficii economice, dar și sociale, pentru că vom crea condiții astfel încât să încurajăm accesul copiilor în grădinițe concomitent cu practicarea sportului.”, cosideră deputata PSD Roxana Mînzatu.

Proiectele care vor beneficia de ajutor trebuie să îndeplinească mai multe condiții:

  • Clădirile în care se vor organiza aceste grădinițe pot fi construcții noi sau existente, care urmează să se modernizeze și amenajeze, dar să nu fi funcționat ca o creșă sau grădiniță în ultimii 5 ani;
  • Clădirea să fie dimensionată pentru cel puțin 2 săli de grupă standard, cu toate facilitățile necesare;
  • Să îndeplinească standarde minime de construcție, de dotare generală și sportivă, de personal de specialitate și de echipamente sportive;
  • Să existe un număr de minimum 10 angajați aferenți proiectului pe perioada de funcționare a grădiniței, atât personal de specialitate, cât și personal de deservire.

Evaluarea şi selectarea proiectelor va fi efectuată de către o comisie formată din personalităţi marcante ale sportului românesc şi din domeniul educaţiei.

 ”Noutatea constă în faptul că aceste grădinițe pot fi înființate chiar de cei care au o tangență cu sportul, care vor să antreneze copiii să devină sportivii de mâine. De aceea, o astfel de grădiniță va putea funcționa chiar pe lângă un club sportiv. Închipuiți-vă un program alcătuit în așa fel încât orele de joacă să alterneze cu cele de antrenament, caz în care și părinții sunt scutiți de alergătura aferentă, de timpul pierdut, de luat copilul de la grădiniță și dus la club, de așteptat pe lângă sala de sport sau teren  până când îl poate lua acasă”, adaugă parlamentarul social-democrat.

La schema de minimis vor avea acces la finanțare persoane juridice de drept privat, inclusiv organizaţii neguvernamentale, asociaţii, fundaţii, federaţii și cluburi sportive. Acestea  pot primi un ajutor de minimis de până la 500.000 euro din cheltuielile eligibile, cât și în garantarea creditelor de către stat în procent de maximum 50% .

Beneficiarii acestei scheme de ajutor de stat trebuie să mențină cel puțin 10 ani activitatea în aceste grădinițe, de la data obținerii autorizației de funcționare.

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic