Fapte, nu vorbe!

20
3.190 vizualizari
views

Avusesem aseară o conversaţie, înclin eu a crede interesantă, cu domnul consilier al municipiului Codlea, ErwinAlbu, în care acesta ţinuse a mă contrazice asupra unei idei a editorialului meu precedent şi anume aceea că nimeni nu face nimic! Ei bine, cu părere de rău, rămân la opinia mea anterioara! Nimeni nu face nimic pentru noi! Pentru că, domnule consilier, de la vorbe la fapte este o cale foarte lungă. Şi eu spun multe, îmi doresc multe…însă rămân doar cu vorbele şi gândurile. Pot eu scrie zeci, sute, mii de editoriale, tocind inutil tastele, pot lua pixul şi înşira pagini întregi de scris, mai mult sau mai puţin caligrafic, pot vorbi ore întregi fără oprire despre zeci de subiecte, slavă Domnului, darul orator îl am, poate chiar prea avansat. Însă ce rezolv prin asta? Absolut nimic! Respect cu adevărat persoanele ce îşi pastreaza verticalitatea şi refuză a accepta ilegalităţile şi situaţia actuală din ţara noastra, însă rămân doar la stadiul de a respecta acele persoane pentru simplul lor carcater. Nu îi apreciez însă. De ce? Pentru că vorbele lor nu mă ajută pe mine, românul de rând. Vorbele nu mă încălzesc, nu îmi pun mâncare pe masă, nu imi bagă bani în portofel! Niciodată nu voi tacea si nu voi accepta lenea şi indiferenţa ce le întâlnesc la fiecare pas. Vreţi cu adevărat a face ceva? Atunci gândiţi, uniţi-vă forţele cu aceia ce au capacitatea mentală necesară şi…faceti ceva! Fapte, nu vorbe! Asta cer şi asta o cer si alte mii de persoane ce gândesc si nu acceptă situaţia ce ne învăluie în momentul actual!

Asta cer românii în general, asta cer locuitorii din Codlea! Nimeni nu mai vrea vorbe aruncate-n vânt! Deja majoritatea încep să năvălească la munca de jos prin ţările straine, în speranţa unui trai măcar decent. Şi în ritmul asta, vor pleca toţi cei care încă mai pot face ceva! Pentru ca nimeni nu e capabil să îi unească şi…să facă în sfârşit ceva!

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic

20 COMENTARII

 1. Sunt de acord cu dvs. Pana la un punct. Si anume :
  a lua atitudine este in sine o fapta. A te ridica impotriva sistemului, este o fapta. A reclama (a scrie o reclamatie si a o inregistra) este o fapta. A informa cetatenii si autoritati competente de nereguli este o fapta. A vota drept este o fapta. Vorbe sunt cand doar vociferezi si nu faci nimic din toate celelalte enumerate. Nu ma regasesc deloc in simpla descriere prezentata de dvs.
  Dar tind sa va inteleg. Si eu as vrea sa se miste lucrurile ca cetatean. Ca cei pusi in functie sa isi faca treaba. Dar , vedeti dvs, in democratie, un singur om nu poate sa schimbe lucrurile. Pentru ca exista o serie intreaga de etape de decizie si la noi aici se blocheaza multe sau se pierd pe drum. Sa va dau un exemplu concret: acum doua saptamani, dupa ce tuturor bugetarilor li s-au taiat drastic veniturile, la primaria Codlea s-a votat in CL pentru acordarea unor prime. Am fost singurul care a votat impotriva. A fost sau nu o fapta? Primele s-au acordat, pentru ca restul de 18 consilieri locali au considerat (in mod democratic, probabil, bineinteles nu ca sa nu se puna rau cu angajaţii primariei, nu, bineinteles ca nu) ca cei din primarie sunt mai egali decat alti bugetari. Intreb din nou, a fost sau nu o fapta? (probabil veti spune ca nu ajunge, si sunt de acord, dar va mai pot da exemple).
  Cand urmezi cadrul legal si iti exprimi nu doar indignarea ci urmezi pasii legali de reclamatie sau de sesizare a autoritatilor, de propunere concreta de solutii, faci fapte. Mai departe insa trebuie sa isi faca treaba cei care sunt platiti sa judece, sa ancheteze, sa ia masuri.
  Fapte, nu vorbe? A lua atitudine este o fapta. Care costa scump.

 2. Buna ziua,
  Corecte opiniile. Si eu sunt de acord ca faptele sunt mai importante decat vorbele, dar daca nu ai decat vorbele la dispozitie ce sa faci? Eu, ca simplu cetatean, incerc sa fac ceva dar nu am decat vorbele, ca pentru fapte nu am acoperire legala. Cum as putea sa fac ceva in priviinta ilegalitatilor cu parcarile. Din pacate nu pot, dar pe viitor promit sa incerc sa creem un nucleu de oameni cinstiti in Codlea care sa incerce macar sa faca ceva.
  Voi veni aici cu propuneri, sa vedem atunci cati vor avea curajul sa iasa in fata si sa spuna : ” Nu este doar parerea lui Dorin Saramet, este si parerea mea” si sa isi dea numele. Si pe consilieri ii putem speria daca aparem mai multi uniti acolo. Si lor le e frica de divulgarea minunatiilor pe care le fac.
  Eu am stat (inlegislatura trecuta) vreo 5 luni in sala la fiecare sedinta de consiliu, le era groaznic de jena ca eram singur acolo si ma uitam la ei. Intr-o zi m-a intrebat primarul, eu ce caut acolo ca nu sunt consilier si i-am spus: „Stau pentru ca e dreptul meu si pentru ca vreau sa ii vad ce fac pe banii nostri”. Am renuntat apoi din plictiseala, dar daca am fi mai multi nu le-ar fi usor. Asta ar fi o fapta nu? In afara de asta putem sa ii filmam , sa copiemdeciziile luate si sa le facem publice, etc…
  Cu stima
  Dorin

 3. Voi repeta ce vă spuneam şi personal, a lua atitudine astfel, presupunând că aş fi de acord cu ceea ce ati scris, este în continuare inutil pentru cetaţeanul de rând. Şi în zadar le veţi prezenta aceste fapte, la primul pas greşit veţi pierde respectul ce eventual vi l-aţi însuşit. Asta pentru că omul de rând va lua aceste fapte tot drept vorbe! Ok, ati făcut, dar la mine, cetăţeanul de rând din Codlea, în cazul ăsta, nu s-a văzut nici o schimbare. Inutil asadar! Când urmezi acel cadru legal, pe care îl descrieţi dumneavoastră, însă o faci total inutil, pentru că totul se va muşamaliza, că aşa se practică pe la noi, tot în zadar te indignezi şi te împotriveşti! Fiindcă, repet a nu ştiu câta oară, omul asta de rând, ce merge la vot, deşi ajung a ma întreba la ce mai mergem, nu vede nici o schimbare…in bine!

 4. Sedintele de CL sunt publice. Cati cetateni vin sa se uite in gura alesilor? zero. Si e foarte pacat, pentru ca s-ar schimba multe lucruri.
  In rest, fiecare cu interesul lui. Sau cu frica lui.

 5. Dorin Saramet, jos pălăria, în sfârşit cineva care mi-a înţeles punctul de vedere! Da, pe asta pun şi eu accent! Sunt atâtea persoane ce ar şi face, dacA li s-ar da posibilitatea! Păcat ca nu sunt printre cetaţenii Codlei, aş fi printre primele ce ar face ceva, atâta timp cât i s-ar da şansa. Pentru că eu, personal, de vorbe sunt sătulă! Şi din fericire nu sunt singura! Deci…uniţi-vă fortele cei care puteţi, sunteţi capabili să o faceţi, mai ales mental şi…poate că veţi avea surpriza de a constata că lucrurile încep sa se schimbe!

  • Ideea ca trebuie cineva sa iti dea sansa este , din pucntul meu de vedere, cu tot respectul, gresita. Te poti lupta pentru sansa de exemplu. Nu m-am nascut consilier. Mai mult, ai niste drepturi, pe care tu ca cetatean, ai putea sa ti le exerciti.

 6. Domnule consilier, dar vă întreb eu, aţi făcut ceva pentru a îi indemna să citească? Mă îndoiesc că vor sta toţi să va citeasca pe bloguri! Şi ar fi cazul să vă reamintesc un aspect ce se pare că l-aţi cam uitat: omul ăla ce nu pierde fiecare zi pentru a verifica ce a mai apărut nou şi ce s-a mai publicat trebuie sa mai si muncescă, să-şi întreţină o familie, o casă. Aşadar şi timpul lui e limitat. Şi a şi-l pierde doar pentru a citi ceva e in van. Citind nu se schimbă situaţia. Oferindu-i însa un scop pentru a citi…s-ar putea să îi stârniţi interesul!;)

 7. Cât despre a asista la şedinţele în cauză e nevoie de o doză mare de răbdare si de timp disponibil. Şi în plus…măcar de ar avea dreptul să îşi spuna părerea şi să fie şi ascultaţi! Da’ de unde?

 8. Se pierd multe din vedere cu atitudinea in sine corecta „fapte, nu vorbe”. Si mai mult, demonstram ca tot cel care aprinde lumina este si neinteles, si huiduit. Dar aveti tot dreptul la opinia dvs.
  Insa, concret, cum credeti ca ma sprijiniti cu aceasta?

 9. Domnule consilier, nici nu am afirmat ca v-as sprijini eu, personal, cu ceva. eu doar imi exprim opiniile! Dar am dreptul de a ma razvrati! Nu v-am huiduit si nici nu am spus ca nu va inteleg. Din contra, va inteleg destul de bine. Ce ar trebui facut? Va spun eu, campanii peste campanii! De informare, de strangere laolalta a cetatenilor ce au ceva de spus! Acei cetateni ce vin la vot si ii aleg pe ceilalti 18 consilieri locali. Acei ce ar putea vota poate altfel..ce ar putea alege viitorul pentru ei! Asta daca le dati o sansa sa o faca! Degeaba imi spuneti mie aici si eventual lu’ nenea X sau care mai citeste acest blog. Codlea nu inseamna cateva persoane ce acceseaza acest site! Codlea inseamna vanzatoarea din magazinul de la colt, profesorul, medicul, tamplarul si lista poate continua. Inseamna cetateanul ala de rand, ce munceste din greu pentru a isi duce traiul si care nu sta sa socializeze cu noi, pentru ca nu are timp! Acela va actiona daca va vedea ca i se bate la usa si i se prezinta personal situatia! E greu, stiu dar asta e realitatea si asta e tara in care traim. Ce ar fi de facut? Nu eu decid, nu eu am functia, nu eu cunosc municipiul!

 10. Sa inteleg ca ma criticati totusi pe mine ca nu sunt in stare sa vorbesc cu nenea x si scriu pe blog. Sau ca nu sunt in stare sa conving lumea sa voteze cumva mai bine. Imi asum aceste critici. Nu sunt in stare. Sa las pe altcineva in locul meu?

  E foarte „simplu” se pare ca, nu trebuie decat :
  -sa convinga cateva sute de oameni ca va face si va drege (adica sa vorbeasca cu vanzatoarea de la colt, cu tamplarul si nu sa scrie pe blog)
  -sa faca campanii peste campanii (bineinteles, altfel decat campaniile mele)
  -sa stranga cetatenii laolalta
  – sa ajunga in consiliu local
  -unde sa faca…..sa faca….sa faca….sa faca toti ce zice el!!!!

  asta e! E „simplu”. Bafta celor care care vor urma reteta….

  :)))))))) AAAAA, si am uitati „sa traiti bine” atunci! E „simplu”! :))))))

 11. In primul rand desi am recitit postarea mea nu vad cu ce v-am criticat. am spus doar ce cred eu ca ar trebui facut! Stiu ca e greu si ca e echivalent cu munca lui sisif dar incet, incet eu zic ca se pot face. Cat despre a lasa pe altcineva in locul dumneavoastra, eu retin ca am scris cei care ii voteaza pe ceilalti 18! Deci clar pe dumneavoastra va vedeam in post. E logic, zic eu! Am avertizat ca eu imi exprim opiniile, indiferent cat de dure ar fi ele. Dar a nu mi se rastalmaci cuvintele, urasc asta! Eu sunt de acord ca dumneavoastra aveti initiativa si ca incercati sa faceti ceva. Dar…nu se vede. Sunt eternul cetatean nemultumit atata timp cat nu vad ca…traiesc mai bine! Cat despre a trai bine, asta e deja un vis pentru majoritatea! si da, e simplu…a visa! Si nu am spus sa NU mai scrieti pe blog, am spus ca nu doar scriind aici veti solutiona problemele! Cat despre a convinge populatia, asta e atat de simplu…Generatii la rand au convins populatia sa faca, sa dreaga…

 12. Cetatenii nu trebuie sa stea in fotoliu sa astepte ca alesul lor sa faca treaba. Trebuie sa il traga de maneca macar. Oricine ar fi el. Mai mult, daca vede ca unul dintre alesi mai misca cate ceva, ar trebui sa mearga langa el….

 13. Aici pot doar sa va dau dreptate! Ar trebui sa ajute si ei. Dar din pacate nu o fac…Pentru ca s-au obisnuit sa accepte situatia asa, eventual sa se jeleasca pe la colturi…dar sa se complaca in situatie. De aia urasc eu atat…nu Romania, ci romanii! Mentalitatea lor, asteptarea sa fie recompensati pe moment pentru orice ar face. Comoditatea, lenea…Asta e romanul din ziua de astazi! Eu incerc doar sa gasesc persoanele ce nu sunt asa. Persoanele ce nu accepta a sta in fotoliu in speranta ca ar „cadea para malaiata in gura lu’ natafleata…” Acelea sunt persoanele ce trebuie gasite si care mai pot schimba ceva!

  • O sa ii las pe altii mai buni atunci, daca eu nu fac fapte.

   Fara suparare, sa faca altii mai bine. Si sa imi spuna dupa aceea si mie cum au facut. Ca asa , ca spectator, este simplu sa spargem seminte si sa injuram fotbalistii care alearga. Pentru ca pe aia care stau nici nu ii vedem….dar ii apreciem.

   😉

 14. Stiti care e partea ce totusi nu o inteleg eu? De ce aceia care vor fapte, satui de vorbe, nu pun umarul la munca sa faca si ei ceva! Adica…ala greseste, hai sa ne postam in fata casei lui pana ne asculta! Ala incearca sa faca un lucru bun pentru noi, hai sa punem mana sa il ajutam! Asta nu pot intelege, cat as incerca! Simplu exemplu, am fost la munte, un peisaj mirific…dar mizeriile distrugeau tot ambientul! Ce am facut? M-am apucat sa le strang, fara a fi pusa de cineva. Iar prietenii ce erau cu mine, cand au vazut ca nu glumesc s-au decis sa ma ajute! Insa…eu am fost cea care am dat startul! Daca nu incepeam eu, nu o faceau nici ei! Puterea exemplului….Asa ca faceti-va un exemplu pe care sa il puteti urma voi, cetatenii de rand! Unul care vrea sa faca si fapte! Parerea mea. Imi puteti da in cap, nu mi-o schimb!

Comments are closed.