Extremismul nu folosește nimănui! 500 de maghiari la Valea Uzului, față de cei 10 mii anunțați!

0
927 vizualizari
views

Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, a instigat degeaba maghiarii: participare de 20 de ori mai mică decât estimările inițiale, la un eveniment în care au fost comemorați soldați „secui” căzuți la datorie pentru idealurile fasciste.

Un element deosebit de relevant, care însă a scăpat opinei publice, rezidă din declarația recentă a lui Borboly Csaba cu privire la semnificația comemorării din 26 august de la Valea Uzului, potrivit transparentnews.ro

Astfel, după cum declara președintele CJ Harghita, „în data de 26 august 1944 armata sovietică a spart linia frontului de la Valea Uzului, iar după ce România a trecut de partea Aliaţilor, a început atacul liniei de apărare maghiare. Dat fiind faptul că se afla în prima linie, prima înfrângere a suferit-o unitatea de grăniceri secui formată din băieţi de 17 și 18 ani. Au murit atunci mulţi oameni. De atunci, mulţumită sprijinului diverselor persoane şi instituţii, în Valea Uzului s-a construit un cimitir militar. De 25 de ani, în fiecare an, în 26 august, ne adunăm să comemorăm tinerii curajoşi care şi-au pierdut aici viaţa şi ne rugăm pentru ei la capela din cimitir. Acelaşi lucru îl vom face şi în acest an”.

Pentru reamintire, la 23 august 1944 armata romana a întors armele împotriva Germaniei naziste și aliaților ei, între care și Ungaria, și s-a alăturat forțelor Aliate, fapt care a scurtat războiul cu circa patru luni și, implicit, a condus la salvarea a sute de mii de vieți omenești care fi fost  pierdute. Așadar, comemorarea eroilor realizată de UDMR cinstește soldați maghiari din trupele fasciste, care au luptat împotriva armatei române, în timp ce statele occidentale civilizate, alături de Federația Rusă celebrează victoria Aliaților împotriva nazismului și fascismului.

„Să nu căutăm greșelile noastre, ci să vorbim despre acele ilegalități și abuzuri de putere din cauza cărora oamenii din Sânmartin și liderii comunității maghiare se tem (…)” – a declarat președintele Consiliului Județean Harghita, pentru publicația de limbă maghiară erdely.ma. Tot el anunța că la acțiune este așteptată prezența a 10 mii de maghiari, pentru a demonstra că Cimitirul a fost, este și va fi întotdeauna al maghiarilor!

Cu toate acestea, la acțiunea din după-amiaza acestei zile nu au participat mai mult de 500 de persoane, numărul fiind similar edițiilor anterioare, în care membrii minorității maghiare și-au omagiat, fără probleme, eroii căzuți pe câmpul de luptă, chiar dacă aceștia au luptat pentru idealurile fascismului.

Este deja celebră metoda politicienilor UDMR de a arunca declarații jignitoare, incitatoare, ca apoi, când vine câte o replică a opiniei publice românești, să pozeze repede în victime ale discriminării, spunând că, de fapt, doresc să trăiască în pace și bună armonie pe meleagurile natale.

Borboly Csaba, președintele CJ Harghita, a ieșit, în ultima perioadă, în repetate rânduri în presă și pe platformele de socializare pentru a promova evenimentul ce a avut loc astăzi, la Valea Uzului, pentru comemorarea eroilor căzuți pe linia de front. Mai corect spus este că Borboly a făcut apeluri repetate către maghiari, să se adune în număr cât mai mare la Valea Uzului, pentru a-și marca un teritoriu al lor, despre care, cred ei, românii vor să li-l smulgă. De altfel, chiar el transmite, într-un interviu acordat publicației „Hargita Nepe”, că prin evenimentul organizat astăzi, maghiarii încearcă să transmită un mesaj clar, și anume: „Trebuie să arătăm că suntem puternici, că nu vom permite să ni se ia ceea ce este al nostru, nimeni nu poate să ne ia trecutul, istoria.”

Președintele CJ Harghita a sperat ca această „chemare la luptă” să determine mai mult de 10 mii de oameni să fie prezenți la Cimitirul Eroilor, cu speranța că, potrivit cuvintelor sale, „Vom apăra Valea Uzului, vom apăra comunitatea noastră!” De cine o fi nevoie să apere Valea Uzului? Cine sunt acești cotropitori cu care duce Borboly Csaba această luptă imaginară, pentru care are „nevoie de alte instrumente pentru a câștiga bătălia și în final războiul”? Probabil o ideologie inspirată din aceeași doctrină fascistă, a eroilor maghiari comemorați astăzi.

Atitudinea șovină și incitarea la ură etnică sunt condamnabile, de oricare parte ar veni ele, cert este însă că extremismul va naște întotdeauna extremism, așa cum s-a întâmplat și în luna mai 2019.

Dacă facem un mic efort de memorie și ne întoarcem în timp în urmă cu patru luni, când autoritățile române au dorit dezvelirea, în Cimitirul Eroilor din Valea Uzului, a unui monument dedicat tuturor militarilor căzuți în cele două războaie mondiale, pe linia frontului aflată chiar în acea zonă, reprezentanți ai minorității maghiare au ripostat față de această inițiativă într-un mod cât se poate de ne-european ca să evităm folosirea cuvântului jignitor: acoperind monumentul și crucile amplasate de autoritățile române, cu saci de gunoi de culoare neagră.

Autoritățile române nu au vrut decât să amplaseze un monument, alături, nu în locul altuia. Nu au încercat negarea și rescrierea istoriei, așa cum o fac, în mod evident și repetat, unii reprezentanți ai minorității maghiare din România, care ar vrea să șteargă cuvântul internațional din titulatura cimitirului.

Apoi, în data de 6 iunie 2019, românii veniți la Valea Uzului au vrut doar să își comemoreze eroii, așa cum o făcuse vicepremierul Ungariei în urmă cu o zi, în 5 iunie și așa cum au făcut și membrii minorității maghiare astăzi. Deosebirea este că azi nu a existat un lanț uman care să îi împiedice pe maghiari să intre în cimitir și să aprindă o lumânare…

Sursa: transparentnews.ro

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic