Experiența elevilor LTC în Turcia, în cadrul proiectului Erasmus+ ”Eur’Hop”

0
1.075 vizualizari
views

În perioada 9-13 mai 2022, o echipă formată din prof. Oana Lungu, prof. consilier școlar Mirela Danciu și profesor itinerant Claudia Movileanu, alături de elevii  Dragoș Lăzăroiu-Țirea, Miruna Pop, Maria Fabry, Irina Dumitru, Luca Danciu și Iulia Ciurlea de la Liceul Teoretic ,,Ioan Pascu” Codlea, s-a deplasat în al doilea schimb de experiență din cadrul proiectului Erasmus+ ,,Eur’Hop”, mobilitate destinată activităților de învățare și formare. Proiectul are ca scop implicarea elevilor în activități de dans și mișcare. Acțiunea a avut loc în frumosul oraș Istanbul, din Turcia. Aici s-au întâlnit elevi și cadre didactice din țările partenere din proiect:  România, Spania, Ungaria, Turcia, Franța și Croația.

Elevii noștri au fost găzduiți în familii turce și au putut utiliza în mod frecvent limba engleză pentru a comunica cu elevii celorlalte țări. Școala gimnazială din cartierul Buyukcekmece a fost gazda diverselor activități de dans și workshopuri în limba engleză cu tema ,,Solidaritatea”, la care au participat elevii și profesorii invitați: prezentarea dansurilor tradiționale  pregătite de grupele mixte de elevi formate, prezentarea unui dansator renumit care a contribuit la faima acestui dans, ateliere de lucru de învățare a unui dans tradițional turcesc și de creare a unui dans personalizat. Elevii Liceului Teoretic au fost, de asemenea, atrași de activitatea de pictură pe marmură, renumită în întreaga Turcie. Lucrările elevilor au fost vândute într-un cadru festiv, apoi banii au fost donați către UNESCO. La finalul activităților, elevii au putut vizita centrul vechi al orașului Istanbul vechi și clădiri faimoase precum: moscheea Hagia Sofia, Palatul Dolmabahḉe, Piața Taksim, Marele Bazar și au avut parte de o plimbare pe Bosfor.

,, Prima mea mobilitate cu Erasmus a fost în Turcia, Istanbul. Încă dinaintea plecării am fost foarte entuziasmată și avem și de ce, deoarece a fost o experiență de neuitat. Am vizitat Moscheea Hagia Sofia,  Palatul Dolmabahce și Bazaarul. Părerea mea personală este că aceste locuri trebuie să fie pe lista fiecărei persoane care are posibilitatea să viziteze Istanbulul. Timpul  în care nu vizitam nimic îl petreceam la școală. M-am simțit extraordinar de bine, deoarece am avut în primul rând ocazia să învăț despre cultura mai multor țării , să le învăț dansurile tradiționale și chiar și puțin din limba lor. În al doilea rând , am avut posibilitatea să-mi fac prieteni noi, care m-au făcut mult mai fericită decât eram. Nu regret nicio secundă decizia de a intra in Proiectul Erasmus. A fost o experiență de neuitat ! ” (Maria Fabry, elevă în clasa a VII-a)

,, Mobilitatea din Turcia a fost prima mobilitate la care am participat în cadrul unui proiect Erasmus+. A fost o experientă de neuitat, din care am învățat despre cultura Turciei. Mi-a plăcut că am socializat cu persoane din alte țări, că mi-am exersat și îmbunătățit limba engleză și, de asemenea, mi-au plăcut activitățile desfășurate în cadrul școlii. Workshop-urile s-au derulat în cadrul grupelor mixte, grupele formate din câte un elev din fiecare țară parteneră, fiind coordonate de câte 2-3 profesori.

          Tema proiectul Erasmus+ Eur’Hop are la bază dansul. Aceasta a fost o ocazie unică de a învăța dansuri tradiționale din Croația, Spania, Ungaria, Turcia și Franța. Îi mulțumesc doamnei profesor coordonator Lungu Oana Maria pentru aceasta experiență. Îmi doresc să am oportunitatea de a mai participa la o astfel de mobilitate. ” (Luca Danciu, elev in clasa a VI-a)

        ,,Ne-am pornit către Istanbul in dimineața de 8 mai cu colegii mei si profesoarele, iar in jurul orei 2.00 pm., ne-am întâlnit cu familile noastre adoptive’’ pentru o săptămână. Când am ajuns în casă, mi-au întins pe masă aperitivele lor traditionale și le-am savurat cu mare plăcere. După ce am mâncat si  m-am odihnit puțin, am plecat alături de fetița la care stăteam și părinții ei în centrul Istanbulului si m-au plimbat peste tot.

         A doua zi am mers de dimineata alături de Hatice, gazda mea la școală. După școală, am mers cu Hatice să ne plimbăm pe plajă, iar după ce ne-am întors, am mers cu parinții ei și am mâncat o pizza tradițională Turciei. Pe lângă timpul petrecut la școală, cel mai mult mi-a plăcut excursia la Marele Bazar. A fost ceva nou pentru mine, dar m-a încîntat cel mai tare.

         Dacă aș mai avea vreodată șansa de a mă implica în activitățile unui proiect Erasmus+ și a mai merge într-o excursie cu proiectul, nu aș sta pe gânduri nicio clipă si aș accepta. Acesta ocazie nu este de ratat!” (Iulia Ciurlea, clasa a VII-a)

,,Experienta mea in acest proiect a fost una excelentă, pe lângă faptul că mi-am făcut mulți prieteni, cu care am reușit să facem foarte multe activități, am reușit să imi dezvolt și cunoștințele în limba engleză. În săptămâna pe care am petrecut-o in Turcia, am vizitat multe locuri, am mers la workshop , și nu în ultimul rând, am dansat, fiindcă acest proiect are ca temă principal, dansul. Mă bucur ca am avut șansa de a participa la această mobilitate și cu siguranță, nu o voi uita!” (Dragoș Lăzăroiu-Țirea, elev în clasa a VI-a)

,,Când am fost in drum spre Turcia, am avut emoții. A fost prima mea experiență de acest fel. Drumul a fost plăcut. Turcii au o religie diferită și obiceiuri diferite.Ușor, am început să ma obișnuiesc. Părinți ei m-au primit cu brațele deschise la ei acasă. Mereu s-au asigurat că am parte de tot ce am nevoie și că mă simt confortabil..Când am vizitat Turcia am fost surprinsă. Era foarte diferită de România. Străzile erau înguste și aglomerate, dar foarte curate. Mâncarea a fost foarte bună .Când a trebuit să plec nu am mai vrut. A fost cea mai bună experiență.” (Irina Dumitru, elevă în clasa a V-a)

,, Mobilitatea Erasmus+ din Turcia nu a fost doar o călătorie prin această țară, a fost o călătorie prin istoria și prin cultura ei. Am fost încântată să descopăr construcțiile Turciei, mi-a plăcut să vizitez moscheile ei, iar ceea ce m-a impresionat în mod special a fost faptul că elevii se puteau bucura ascultând muzică la școală. Copiii, deși nu se prea descurcau să comunice în limba engleză, nu ezitau să socializeze cu elevii din celelalte țări și erau foarte prietenoși. Consider că turcii sunt un exemplu pentru populația acestui glob, deoarece țin foarte mult la familie.

  Mă bucur că am putut participa la această mobilitate și îi încurajez pe copiii din întreaga țară să ia parte la o astfel de experiență.” (Miruna Pop, elevă în clasa a VII-a)

„Am fost foarte bucuroasă că Dragoș  a putut participa la acest schimb de experiență în Turcia, în cadrul proiectului Erasmus+. Faptul că a locuit timp de o săptămână cu o familie extrem de caldă și primitoare, l-a făcut să se simtă confortabil și să se bucure de tot ce oferă această țară, cultură, educație, socializare, oameni noi cu care s-au legat prietenii. Mulțumesc cadrelor didactice implicate în acest proiect, grija și dragostea lor pentru copii este una imensă.” (Mirela Țirea, mama elevului Dragoș Lăzăroiu-Țirea)

,,Programul Erasmus din cadrul Liceului Teoretic Ioan Pascu Codlea i-a permis fetiței mele să aibă parte de o experiență minunată, deoarece a avut ocazia să interacționeze cu copii de vârsta ei din alte țări, să viziteze locuri frumoase și să creeze legături puternice cu familia gazdă. Consider că dansul, activitatea principală a acestui proiect, reprezintă o modalitate minunată de a uni copiii și de a-i face să se bucure împreună, indiferent de țara din care sunt și de limba pe care o vorbesc. Ca părinte, doresc să mulțumesc din toată inima colectivului de profesori implicați in acest proiect, care au făcut posibil acest eveniment.” (Ioana Pop, mama elevei Miruna Pop)

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic