Ediția I a Festivalului Obiceiurilor Tradiționale ”CUNUNA”, se desfășoară la Codlea și Prejmer

0
861 vizualizari
views

Aflat la prima ediţie, festivalul CUNUNA îşi propune să contribuie la revitalizarea şi valorificarea obiceiurilor tradiţionale de muncă din diferite regiuni etnografice ale ţării.

În arealul judeţului nostru, se regăsesc obiceiuri de muncă precum Plugarul, Cununa secerătorilor sau Buzduganul.

Obiceiul “Plugarului” este o manifestare folclorică cu caracter agrar la care participă întreaga comunitate sătească şi care se repetă în fiecare an, a doua zi de Paşte, în mai multe sate din zona etnografică a Ţării Făgăraşului. Plugarul este un simbol al preţuirii hărniciei ţărăneşti. Oamenii sărbătoresc cel mai harnic om din sat, cel care a ieşit primul la arat. El este cinstit de întreg satul pentru că este cel dintâi la muncile agricole de primăvară.

Echivalentul acestuia este “Tânjaua de pe Mara” sau “Udătoriul” din Surdeşti, Ţara Chioarului, judeţul Maramureş.

Obiceiul „Cununa secerătorilor” reface tradiţia de la sfârşitul secerişului ce constă în confecţionarea din spicele cele mai frumoase „cununa grâului”, menită să asigure prosperitatea recoltei viitoare. În trecut, cununa era purtată pe cap de o fată până la casa celui mai vrednic gospodar al satului, aducerea festivă a cununii fiind însoţită de un cântec ritual numit „cântecul cununii”.

Festivalul cuprinde 2 zile de spectacole, 8 şi 9 octombrie, şi va avea loc la Codlea şi Prejmer.

Anul acesta, alături de ansamblurile folclorice din judeţul Braşov, Ansamblul Folcloric „Măgura” Codlea şi Ansamblul „Plaiurile Dumbrăviţei”, va participa şi Ansamblul Folcloric Aromân „Dor” din localitatea Sarighiol de Deal, judeţul Tulcea, ansamblu care va pune în scenă un obicei tradiţional legat de păstorit.

Considerăm deosebit de oportună aducerea pe scenă a obiceiurilor tradiţionale de muncă, la o sărbătoare a roadelor muncii de peste an. Ne bucură de asemenea, deschiderea autorităţilor locale din Prejmer şi Codlea în efortul comun de a realiza un eveniment de înaltă ţinută artistică”, a declarat Adrian Văluşescu, Şef Serviciul Cultură Tradiţională Braşov.

Organizator: Serviciul Cultură Tradiţională, Centrul Cultural „Reduta” Braşov

Program:

CODLEA, 8 octombrie 2016, ora 14:30

PREJMER, 9 octombrie 2016, ora 14:00

festivalulobiceiurilor-traditionale-copy

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic