Divortul la primarie este posibil doar in anumite conditii

0
2.273 vizualizari
views

Cei care vor sa renunte la statutul de om casatorit, o pot face de anul acesta si  la primarie, unde divortul este mult mai rapid si mai ieftin.

Iata ca incepand de anul acesta, primaria oficiaza casatorii, dar le si desface.

Divortul pe cale administrativa se poate face si fara proces atunci cand cuplul este  de acord cu desfacerea casatoriei, dar principala conditie este ca sotii  sa nu aiba copii minori.

Totodata, ambii soti vor trebui sa se inteleaga asupra numelui pe care il vor purta ulterior si nici unul sa nu aiba pretentii la partaj.

Tot ce trebuie sa faca este sa depuna o cerere la primarie, sa astepte 30 de zile si sa se prezinte la intalnirea cu ofiterul de stare civila, la data programata pentru desfacerea casatoriei.

“ Se acorda sotilor mai intai un termen de gandire de 30 de zile pentru ca se pot razgandi si isi pot retrage cererea de divort. Am avut cateva cazuri de acest gen.

Daca trece acest termen si sotii staruie in divort, ofiterul de stare civila va elibera certificatul de divort. In cazul in care unul dintre soti renunta sau nu se prezinta la data fixata pentru desfacerea casatoriei, dosarul se claseaza ca fiind fara obiect.” a declarat AnaMaria Axente, ofiter de stare civila la Primaria Codlea.

Noua procedura se numeste “desfacere a casatoriei pe cale administrativa prin acordul sotilor” si a intrat in vigoare din 27 decembrie 2010, fiind prevazuta de Legea 202/2010 privind unele masuri pentru accelerarea solutionarii proceselor.

Cuplurilor care doresc sa o ia pe cai diferite in viata, le sunt solicitate urmatoarele documente:

  • a)  certificatele de nastere si casatorie ale sotilor – atat in original cat si in copie;
  • b)  cartile de identitate ale solicitantilor – original si copie.

Conform ofiterului de stare civila, Ana Maria Axente:

“nu putem da o statistica a divorturilor constatate in 2011 fata de anul trecut, intrucat de abia de anul acesta s-au inregistrat divorturi la Primaria Codlea, conform noii proceduri prevazute de Legea 202/2010″.

În momentul depunerii cererii de divort, soţii trebuie să declare pe proprie răspundere că sunt de acord cu desfacererea căsătoriei, că nu au copii minori născuţi sau adoptaţi în timpul căsătoriei respective, că nu se află în situaţia de interzicere a unor drepturi şi că nu au solicitat altor autorităţi desfacerea căsătoriei.

În plus, se declară tot pe proprie răspundere adresa ultimei locuinţe comune, precum şi numele pe care fiecare (  sau, după caz, doar unul dintre soţi – in special sotia) urmează să-l poarte după divort.

Pentru mai multe informatii, programul de lucru al  Oficiului de Stare Civila din Codlea este urmatorul:

Luni – Vineri de la 8:oo la 12:00.

Vineri nu se lucreaza cu publicul.

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic