Conflictul între generații – revoluționar la tinerețe, reacționar la bătrânețe

0
4.450 vizualizari
views

cf intrev generatii

Peste tot auzim această expresie și chiar observăm cum acest conflict este prezent în fiecare zi pe stradă, în mijlocul de transport în comun, la locul de muncă,  sau oriunde se afla două generații opuse din toate punctele de vedere. Pe măsură ce trece timpul, unora le este tot mai greu să înteleagă generațiile care vin din urmă – astfel se naște un conflict.

Aceasta problemă a existat întotdeauna și s-a manifestat nu numai între un adolescent și părinții lui, dar și între adulți și părinți vârstnici, între elev și profesor, în general între două tabere dornice de supremație și de avantajul ,,ultimului cuvânt”.

Există o ,,luptă” veșnică între adolescent și adult, ambele generații având de suferit:

părintele că nu este ascultat, copilul că nu se simte înțeles.

Potrivit Lilianei Rotilă, psiholog la un cabinet individual din Codlea:

,, dezvoltarea la adolescent presupune printre altele și dorința de a-și afirma identitatea și astfel ei tind să își revendice drepturile prin lupta cu figurile puternice ale părinților. Contrastul dintre puterea în creștere a adolescentului și cea în descreștere a adultului este una dintre caracteristicile vieții de familie care face conflictul dintre generații să fie inevitabil.

Cel mai adesea conflictul între generații apare ca un simptom al lipsei de comunicare dintre membri aceleiași familii”.

Privind din unghiul adolescenților, aceștia vor să fie înțeleși înainte să fie judecați, ei au nevoie de mai mult credit. Pe măsură ce se maturizează, oamenii uită ca și ei au fost adolescenți rebeli, că toți au făcut câte o nebunie, că acțiunile lor nu aveau un scop precis de a le face rău părinților.

Pe de altă parte și tinerii trebuie să îi respecte pe cei mai în vârstă, să înțeleagă că le este greu să se adapteze la o lume în continuă evoluție.

poza articol Concluzii:

Concluzia rezolvării acestui conflict ar consta, spun specialiștii, în comunicare.

,,Se poate trece cu mai multă ușurință peste apariția unor astfel de neînțelegeri atunci când există o potecă manifestată prin comunicare eficientă, nu o prăpastie între generații, fiecare susținând că are dreptate”, afirmă psihologul Liliana Rotilă.

Concluzia este simplă, trebuie să ne acceptăm unii pe alții așa cum suntem și să căutam, prin cooperare, cele mai bune moduri de comunicare între generații pentru a aplana un conflict prezent parcă dintotdeauna (pentru că nu-l vom putea anihila de tot).

Totodată, respectul reciproc reprezintă cheia pentru atenuarea  relației conflictuale, însă este necesar să se cunoască principalele cauze care duc la apariția neînțelegerilor între copii și părinți: mentalități diferite, schimbarea sistemului de valori și lipsa de comunicare.

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic