Codleni de succes – Cătălin Muntean

8
2.169 vizualizari
views

Omul pe care îl prezentăm astăzi nu mai are nevoie de recunoaștere din partea locuitorilor, fiind unul din cei mai prosperi oameni de afaceri din Codlea. Ce mi-a stârnit admirația pentru acest om este faptul că este codlean și că revista „Forbes” l-a prezentat în paginile sale cât și pe site-ul oficial, o recunoaștere a meritelor unui om care a început de jos.

,,Cătălin Muntean este singurul producător de carne de curcan din România în sistem industrial. De ce curcani? Pentru că nu are concurenţă. Arma sa secretă: Peneş Curcanul – un brand care ar putea câştiga stomacurile românilor.”

Gripa aviară din 2006, care i-a lovit afacerea Avicod Codlea (aici au fost descoperite „primele“ focare), nu l-a descurajat pe Cătălin Muntean. După ce şi-a recuperat pierderile (evaluate la şapte milioane de euro), omul de afaceri a avut curajul să investească în continuare în avicultură. În prezent, deţine singura fermă de curcani din România. În urmă cu două luni, a lansat pe piaţă brandul de carne Peneş Curcanul (înregistrat la OSIM). Tot în acest an a finalizat un abator în urma unei investiţii de circa zece milioane de euro. În total, planul de dezvoltare, inclusiv realizarea de ferme pentru producţie, a necesitat o sumă de peste 25 milioane de euro. Banii sunt din surse proprii, din fonduri europene şi din împrumuturi bancare.

Pariul lui Muntean pe carnea de curcan nu este unul întâmplător. Deşi românii nu sunt mari consumatori de carne de curcan, cererea s-a dezgheţat. În ultimii cinci ani, a fost înregistrată o creştere în volum de cinci ori, până la 17.000 de tone vândute în 2009 (carne provenită din importuri). Investitorul este convins că cererea va creşte în următorii ani. Dacă acum consumul anual este în medie de circa 800 grame pe cap de locuitor,  în următorii cinci ani s-ar putea ajunge la şapte kilograme de carne de curcan. Asta e teoria lui Muntean.

Mai mult, niciun mare crescător de păsări precum Transavia Alba–Iulia sau Agricola Bacău nu a investit pe acest segment. Aşadar, n-are concurenţă. Este adevărat, însă, costurile de producţie sunt mai mari la curcan, deoarece este mai pretenţios decât puiul. În plus, bobocii de curcan trebuie aduşi din afară, ceea ce ridică serios cheltuielile. „Este evident că şi carnea de curcan este mai scumpă decât cea de pui“, afirmă Ilie Van, preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR). Românii preferă carnea de pui, care reprezintă circa 85% din consumul de carne de pasăre, spre deosebire de cea de curcan, care deţine o cotă de doar 10%, potrivit datelor furnizate de UCPR.

Curcanul Profitabil

Aşadar, contextul pieţei pare dificil pentru pariul lui Cătălin Muntean. Într-adevăr, avicultura românească s-a dezvoltat puternic în ultimii zece ani, în ciuda crizei aviare, fiind înregistrate investiţii de peste 100 milioane de euro în acest segment, însă acestea au vizat în special sectorul de creştere a păsărilor. Totuşi, o întrebare este legitimă în acest context: de ce ar mânca românii carnea de curcan? „Pentru că nu are un conţinut ridicat de colesterol şi grăsime“, răspunde Muntean. Consumatorii români trebuie educaţi în această privinţă. Şi este loc destul pe o piaţă acoperită anul trecut aproape în totalitate de importuri din Ungaria, Austria şi Germania.

Investitorul mai crede şi în patriotismul românilor, care preferă în general produsele locale proaspete. A mai existat totuşi un argument, poate şi cel mai important, care a cântărit în alegerea omului de afaceri din Codlea. O rentabilitate estimată de 10%-15% a afacerii. Este drept că şi cheltuielile în creşterea curcanilor sunt pe măsură: costurile de producţie pentru un  kilogram de carne de pui se ridică la patru lei, comparativ cu 6,5 lei la cea de curcan. Iar ca să ajungi la un curcan de 26 de kilograme ai nevoie de până la 25 de săptămâni.

Brandul de carne Peneş Curcanul a început să fie promovat, discret, pe Pro TV din luna septembrie. Nu este o campanie agresivă (caracteristică unor noi produse), fapt care ar putea nemulţumi cei… 250.000 de pui de curcan din fermele de la Codlea.

Sursa:  www.forbes.ro

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic

8 COMENTARII

 1. Bravo lui. A stiut de unde sa-si scoata painea. Mult succes in continuare.
  PS . De ceva vreme numai carne de curcan mananc si e foarte buna

 2. Buna,
  toata stima pt Catalin. Nu multi ar fi reusit sa treaca peste ce a trecut el cu asociatii sai la asa zisa „gripa aviara”. Si ca om e deosebit. Actele lui de caritate sunt cunoscute. Carcotasii care spun ca o face electoral habar nu au despre ce vorbesc. A ajutat pensionarii si imediat dupa ce NU l-au ales.
  Bravo lui si tot inainte.
  Poate nu ne-ar strica un asemenea primar pe viitor.
  Cu consideratie,
  Dorin Saramet

 3. si foarte angajat in munca sociala! o inima mare intr-un oras mic. Succes in continuare Catalin! BRAVO! bis! BRAVO!

 4. Catalin Muntean,un om deosebit,muncitor, perseverent in tot ceea ce face si mai ales sensibil la problemele sociale a unor categorii de oameni dezavantajati de sistemul actual.
  Amintesc aici cantina sociala care a functionat o bucata buna de timp unde cei mai necajiti oameni din Codlea(200 persoane) serveau masa de doua ori pe saptamana, toate au fost bune pana si-a bagat coada SISTEMUL si a facut in asa fel sa stopeze aceasta actiune sociala pentru a stopa si cresterea notorietatii acestui OM care nu era in campanie electorala si nu facea altceva decat sa ajute niste oameni amarati.
  La portile scietatii pe care o conduce au venit nenumerate persoane,institutii (scoli,gradinite) ONG-uri pentru a cere o mana de ajutor si rareori au fost refuzati si asta datorita birocratiei din Romania,eu personal nu am fost refuzat niciodata cand am organizat competitii sportive locale si nationale,am beneficiat mereu de sponsorizari pentru a rasplati efortul sportivilor.
  Asa cum spunea Dorin Saramet mai sus, o spun si eu, ca nu ne-ar strica un asemenea PRIMAR pe viitor.
  Referitor la brendul PENES,a fost capabil si inspirat sa acceseze fonduri europene rezultand o firma si un nume de succes in acest domeniu oferind si multe locuri de munca cetatenilor din Codlea

 5. Eh, hai sa nu-l laudam prea mult. Intr-adevar, Catalin Muntean merita aprecierea codlenilor pentru simplul fapt ca nu poate fi acuzat de nimic rau. Bravo lui pentru modul in care isi conduce afacerile, pentru faptul ca da de munca la oameni (sa ne aducem aminte cati au ramas pe dinafara de la Sere, de la Colorom, de la mobila, etc?), pt faptul ca – din ce am vazut in ultimii ani – chiar are grija de diferite categorii sociale. Poate, de ce nu?, ar fi fost bine sa iasa el primar in 2004 (parca atunci a candidat la primarie ca independent, nu?). Ma gandesc aici ca, dincolo de apartenenta politica, sau mai stiu eu ce, primarul unei localitati trebuie sa fie un un bun gospodar, nu?

 6. Catalin ,
  Ma bucur de initiativa aceasta ,asa da ,daca mai incape ceva fata de admiratia mea ,este mandria de a te cunoaste .
  Acelasi Marius Coste

 7. Subscriu draga Cata ,
  La tot ” cultul personalitatii ” ce s-a pornit furibund de la anuntul facut de tine in legatura cu intentia ta de a candida la postul de primar al mun. Codlea .Cei care te cunosc au tot dreptul sa-si muste mana cu care au votat actualul ” virtual ” primar ( poate s-or trezi la timp ,la urna !! )
  ,cei care nu te cunosc au timp destul sa se edifice cum trebuie sa voteze la viitoarele alegeri !!
  Eu imi pun ,sau iti pun o singura intrebare : MERITA SAU MERITAM NOI CODLENII ACEASTA ONOARE DE A TE AVEA PRIMAR ?? Am muscat de atatea ori , ” in nimicnicia noastra ” ,mana ta care ne hranea ,incat suntem nedemni de tine !! Trebuie sa fi de un MARE CARACTER sa treci peste toate aceste jigniri pe care ti le- au adus acesti ” onorabili ” cetateni care au tradat la ultimul vot !!
  Cum sa vina , acum , sa strige ” stima noastra si mandria ” ,cand au manifestat doar dispret la momentul votului anterior ??

 8. Felicitări Cătăline, meriţi toată admiraţia codlenilor deoarece majoritatea lor cunosc generozitatea, omenia şi respectul pe care le ai. După părerea mea cele spuse mai sus pot fii confirmate doar de cei care îl cunosc sau au beneficiat de acţiunile sale de ajutor faţă ce acei oameni simplii şi normali, iar în comparaţie cu ceilalţi oameni de afaceri (Popa, Nicolae, Manole etc.) este un tip căruia succesul nu ia luat minţile.

Comments are closed.