Cătălin Muntean şi Aristotel Căncescu fac parte din delegaţia română în Irak

0
1.105 vizualizari
views

Senatorul PSD de Braşov, în prezent Ministrul Afacerilor Externe  Titus Corlățean a avut, recent, în marja celei de-a 67-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, o întrevedere bilaterală cu omologul său irakian, Hoshyar Zebari, context în care a acceptat invitaţia de a efectua o vizită oficială în Irak.

Scopul vizitei este acela de aprofundare a cooperării bilaterale, cu accent pe dialogul politic la nivel înalt şi participarea agenţilor economici români la reconstrucţia economică a Irakului. În cadrul întâlnirii ministrul român a anunţat inaugurarea consulatului român de la Erbil, capitala regiunii Kurdistan. Ministrul Zebari a salutat proiectul deschiderii biroului consular al României la Erbil şi a dat asigurări că va sprijini propunerile concrete de cooperare ale părţii române, inclusiv cele legate de înfrăţirea unor oraşe precum Bagdad şi Bucureşti sau Erbil şi Braşov.

Ministrul Afacerilor Externe al României a marcat în mod simbolic strânsele legături stabilite între cele două ţări, oferindu-i ministrului Zebari o plachetă comemorativă, simbol al aniversării a 150 de ani de diplomaţie românească.

Chiar în acest moment se desfăşoară importanta vizită a delegaţiei române în Irak. Din delegaţie fac parte şi preşedintele Consiliului  Judeţean  Braşov- Aristotel Căncescu şi primarul  Codlei- Cătălin Muntean, împreună cu alţi oameni de afaceri braşoveni şi nu numai.

Titus Corlăţean va avea o serie de întâlniri oficiale cu preşedintele Parlamentului Republicii Irak, Usama Al-Nujeifi, cu preşedintele Comisiei pentru relaţii externe, Humam Hamudi, cu preşedintele Comisiei pentru securitate şi apărare, Hasan Al-Suneid, cu preşedintele Comisiei pentru drepturile omului, dr. Salim Al-Juburi, precum şi cu Muhammad Kiyani, preşedintele Comisiei pentru regiuni şi guvernorate.

La nivelul Executivului, preşedintele Comisiei pentru politică externă din Senatul României are programate întâlniri cu adjunctul Ministrului Afacerilor Externe, Labid Abawi, şi cu guvernatorul Baghdadului, Salah Abdul Razaq. De asemenea, Titus Corlăţean va fi primit de către conducerea Ministerului Petrolului şi de către Thamir Al-Ghabdan, şeful Cancelariei prim-ministrului şi preşedintele Comisiei Naţionale pentru Energie.

Agenda discuţiilor cuprinde, pe lângă modalităţile de intensificare şi dezvoltare a cooperării economice, politice, inclusiv în plan parlamentar, dintre cele două state, subiectul operaţionalizării cu succes a proiectului Nabucco şi premisele favorabile ca Irakul să alimenteze cu gaz natural viitoarea conductă Nabucco. –

Aşa cum s-a programat va avea loc şi inaugurarea  Consulatului Român de la Erbil, capitala regiunii Kurdistan, secţie consulară  a cărei deschidere este de mult timp aşteptată.

„Kurdistan (insemnand “Pamantul kurzilor”; este numele unei regiuni geografice si culturale din Orientul Mijlociu, locuita cu preponderenta de kurzi. Kurdistanul cuprinde parti largi din estul Turciei (Kurdistanul Turcesc), nordul Irakului (Kurdistanul Irakian), nord-vestul Iranului (Kurdistanul Iranian) si parti mai mici din Azerbaijan (Kurdistan Uyezd), nordul Siriei si din Armenia, in apropierea granitei cu Turcia. Regiunea este delimitata aproximativ de muntii Zagros si de culmile estice al muntilor Taurus.

Din punct de vedere politic, Kurdistanul Irakian este singura regiune kurda care si-a castigat recunoasterea oficiala internationala ca entitate federala autonoma. Acesta este situata in partea de nord a Irakului si este o regiune independenta, bine securizata si cu o istorie extraordinara. Aici gasim circa 7 milioane de locuitori.

In timpul represiunii kurzilor din perioada lui Saddam Hussein, Romania a ajutat refugiatii kurzi cu tot ce au avut nevoie. Am inteles ca peste 10.000 kurzi stiu limba romana. Din acest motiv, este relativ usor sa gasesti un kurd care stie romaneste si care si vrea sa ajute cu deosebita placere.

Pe de alta parte, dupa ce a cazut regimul lui Saddam, Romania a fost prima tara care a scutit statul irakian de  datorii de miliarde de USD, reactie  care a dus la fortarea morala a celorlalte tari sa faca acelasi lucru. Prin urmare, din cauza Romaniei, statul irakian a plecat la un drum nou dupa razboi, fara datorii pe umerii sai obositi.

Peste 10 firme romanesti sunt deja prezente in Kurdistan cu peste 300 de angajati romani, multe din ele avand contracte cu statul. Societatea romana Delta ACM lucreaza de cateva luni la un contract castigat in Kurdistan de 67 milioane USD.  MARCO SI ALEX  a castigat in aprilie 2011 un contract pentru construirea unui tronson de 18 km de autostrada in Regiunea Autonoma Kurdistan. TERRA NOVA a castigat in 2011 contractul pentru proiectarea liniei de tramvai in localitatea Duhok din Regiunea Autonoma Kurdistan. (RAK).

Simex doreste sa participe la expozitiile din Kurdistan si sa-si deschida un magazin acolo.” (mihailovici.ro)

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic