Copilașii din comuna Vulcan, județul Brașov, sunt implicați în cel mai frumos proiect. Despre ce este vorba? Inspectoratul Şcolar Judeţean Braşov, în calitate de beneficiar, implementează în perioada 25.04.2018 – 24.04.2021, proiectul POCU/74/6/18/106736, „Învaţă, Dobândeşte, Dăruieşte!”, proiect cofinanţat din Fondul Social European (FSE) prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020.
În cadrul componentei de informare și conștientizare a comunității cu privire la reducerea abandonului școlar si accesibilizarea de servicii educationale la orice vârstă, în data de 28 februarie 2019, s-a desfășurat la Școala Gimnazială Vulcan prima întâlnire – Masă rotundă- având ca invitati cadre didactice din unitatea școlară, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Brașov, parinți, reprezentanţi ai administraţiei publice locale, ai comunității locale, ai ONG-urilor și mass-media.
Temele abordate
1.Modul în care au fost realizate măsurile educaționale propuse în cadrul proiectului, în primul semestru al derulării activităților, respectiv:
- Asigurarea participării elevilor și preșcolarilor identificați a fi în situații de risc de părăsire timpurie a școlii, prin programele de educație timpurie, de prevenție, de tranziție si a doua șansă.
2 .Intervenții ale persoanelor implicate în programele menționate; ale coordonatorului educțional, coordonatorului de școală, experților educaționali, mediatorilor școlari, consilierilor școlari, care au prezentat eficiența acestor activități de participarea antepreșcolarilor, însoțiți de către părinți în grădiniță, a elevilor din învățământul primar și gimnazial la cursuri de prevenție și de tranziție.
În luna martie va începe progamul A doua șansă, unde sunt înscriși tineri din învăţământul obligatoriu care nu și-au finalizat studiile.
3.Informarea și constientizarea comunității cu privire la importanța educației în grupurile vulnerabile. Necesitatea implicării membrilor comunității în sprijinirea copiilor și tinerilor de a frecventa școala, de a fi motivați în a reuşi să finalizeze studiile, astfel încât să se poată integra în societate.
În acest sens, a debutat campania de conștientizare “Școala și comunitatea” orientată pe întărirea legăturii școlii cu comunitatea.