Cămin de bătrâni ridicat ”la cheie” cu fonduri europene, niciodată dat în folosință!

0
5.457 vizualizari
views

Proiectul ”Cămin de bătrâni” realizat cu fonduri europene din satul Veneția de Sus, comuna Părău, jud Brașov, s-a dorit a fi un proiect care să vină în întâmpinarea persoanelor vârstnice din zonă. Odată cu exodul tinerilor din Țara Făgărașului spre Europa, bâtrânii au rămas singuri și tinerii aveau potențial financiar pentru a-i ajuta pe cei de acasă. Ar fi plătit bani ca părinții lor să fie îngrijiți.

Construcția a fost realizată în perioada 2003- 2005 de către administrația publică locală. În 2005 s-a terminat investiția și de atunci nu s-a mai știut nimic până în 2017.

Reluăm firul poveștii și aflăm de la un sătean din localitatea Veneția de Sus că aici s-a construit mult, că s-a introdus canalizare, mobilier, centrală termică, un proiect la standardele acelor vremuri. Camere spațioase cu intrare pentru persoane cu dizabilități. O mândrie pentru sat! Lumea vorbește că s-au și furat mulți bani din acele fonduri. Vorba circulă repede în sat, sătenii știu cine a furat banii, dar nu vorbesc de frică și de rușine.

Din 2005 și până în 2017 nu s-a întâmplat nimic!

În 2017 DGASPC Brașov trimite o adresă tuturor primăriilor din județ pentru identificarea unui spațiu pe care ar fi vrut să îl folosească pentru beneficiarii lor, persoane cu dizabilități.

Le răspunde primăria din comuna Părău, care spune că au un spațiu cu destinația cămin de bătrâni și că il pot pune la dispoziție.

DGASPC a trimis experți să vadă clădirea în 2017 și au constatat că aceasta nu este întabulată. Practic, în acte clădirea nu există și nu putea face obiectul vreunui contract. Primăria a spus că va întabula construcția, însă nu a mai revenit niciodată cu un răspuns.

Mergem la primărie și aflăm de la actualul primar care este situația. Acesta ne spune că proiectul inițial l-a demarat primarul de la acea vreme și a fost continuat de predecesorul său. De la preluarea de către predecesor, lucrurile s-au stricat. Scopul căminului de bătrâni nu a fost atins. Clădirea nu a fost niciodată locuită de vreo persoană.

Ovidiu Ovesea, primarul actual al comunei Părău, implicit al satului Veneția de Sus, este foarte dezamăgit de fosta conducere a primăriei. S-a furat ca-n condru. Nici nu mai are cine să-i tragă la răspundere, fostul primar a murit. Este inexplicabil cum a reușit să acceseze fonduri europene și nimeni să nu-l verifice cum au fost administrați banii. Cum s-au investiti și dacă proiectul și-a atins scopul. Din clădire a dispărut tot, ce mai! Ne spune tot actualul primar, că acum nu mai este nimic acolo în afară de centrala termică și că a fost nevoit să pună lacăt pe poarta de la intrare. Au avut un centru de bătrâni ”la cheie”. Acum clădirea s-a degradat și oricum nu mai poate face obiectul unui azil de bătrâni pentru că normele s-au schimbat.

Ce soluții ar fi?

Va supune schimbarea destinației acestei clădiri prin hotărâre de consiliu local, poate fac o tabără de vară sau un centru de pompieri cu dispensar medical. Orice, numai să nu lase așa ditamai investiția de 150 mii de euro. Măcar că acum pot, după 15 ani s-a prescris termenul pentru schimbarea destinației clădirii. Sau poate preia un investitor locația și deschide centrul pentru vârstnici, cu condiția să angajeze personalul auxiliar din sat. Rămâne de văzut. Cert este că se împlinesc imediat 20 de ani de când a fost demarat proiectul și nimeni nu l-a dus la bun sfârșit. Bani europeni aruncați pe apa Sâmbetei!

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic