Brașovul se bucură de toate premisele necesare pentru o dezvoltare accelerată în următorii ani. Însă pentru a valorifica la maxim potențialul neexploatat, trebuie să ne calculăm cu grijă pașii, pentru a nu cădea în capcana de a paria totul pe o singură carte.
Este foarte bine ca Brașovul să apese la maximum pedala de accelerație în ceea ce privește turismul. Însă, pentru a beneficia de dezvoltarea rapidă dar totodată sănătoasă pe care ne-o dorim cu toții, județul nostru trebuie să crească pe mai multe planuri, concomitent. Turismul reprezintă, într-adevăr, diamantul de pe coroană, însă Brașovul a însemnat în trecut și trebuie să însemne și în viitor, mult mai mult decât turism.
O soluție care poate maximiza potențialul investițional al județului nostru este reprezentată de atragerea de fonduri europene, resurse financiare menite să dezvolte afacerile locale pe baze sănătoase. Este nevoie ca primăriile din județ să aibă ca prioritate atragerea acestui tip de fonduri, pentru că prin ele se produce o adevărată reacție în lanț: se creează noi locuri de muncă bine plătite, care generează produse și servicii de o calitate superioară, care la rândul lor crează plus valoare în județul nostru.
O altă latură care merită impulsionată este aceea a industriei de armament. Ani la rândul, această zonă a fost dată uitării, deși potențialul neexploatat în domeniu este imens.
Acțiunile României trebuie să fie gândite la nivel macro, pentru a putea profita de contextul internațional. Iar tocmai acest context internațional ne spune că, în prezent, sancțiunile impuse Rusiei generează o creștere a cererii pe piața europeană de armament.
Guvernul României a înțeles oportunitatea existentă și face pașii necesari pentru a profita de ea. În primele șase luni ale anului 2018, România a investit în industria de armament 69 de milioane de lei, de trei ori mai mult decât în tot anul 2017 și de peste patru ori mai mult decât în 2016.
Și totuși, cum va deveni Brașovul asul din mâneca României, în jocul de șah internațional?
Ei bine, în următorii 2 ani și jumătate, Ministerul Apărării Naționale va construi, la Făgăraș, o fabrică de nitroceluloză care își propune să devină cea mai modernă din Europa și care va produce, în colaborare cu Pirochim Victoria, pulberea pe care în momentul de față o achiziționăm din plan extern. Mai mult decât atât, noua fabrică va produce pulbere nu doar pentru necesarul intern, o parte din aceasta urmând să ia drumul exportului, tocmai pentru a încerca să poziționăm România drept un furnizor de încredere în domeniul militar.
Astfel, în plan local, investițiile anunțate vor genera peste 2000 de noi locuri de muncă, atât de necesare Brașovului și locuitorilor săi.
Asemenea exemple pozitive ne dau încredere că industria brașoveană își poate recăpăta din strălucire. Pentru acest lucru e nevoie însă de lideri locali hotărâți, care să fie capabili să reprezinte la București interesele brașovenilor.
Cele enunțate mai sus reprezintă victorii importante, însă, la finalul zilei, acestea sunt simple victorii de etapă. Brașovul încă este departe de a-și atinge potențialul maxim, însă lucrurile se întâmplă atunci când oamenii potriviți luptă pentru ele. Iar noi vom continua să luptăm, indiferent că o facem în consiliile locale, în cel județean, în Parlament sau ministere, pentru ca județul nostru să beneficieze de atenția și sprijinul care i se cuvine.