Reprezentanții ANPC au publicat lista cu alimentele din magazine la care trebuie să fim atenți și care pot duce la boli, mai ales în contextul temperaturilor caniculare înregistrate în ultimele săptămâni.
Cumpărătorii trebuie să fie cu băgare de seamă la locul de unde se aprovizionează, dar și la etichetele produselor, transmite ANPC. Termenul de valabilitate trebuie să fie scris clar și intact și produsul să nu aibă un miros suspect în cazul cărnii, laptelui și a ouălor.
De asemenea, e foarte important ca românii să se asigure că vitrina din care iau alimentele are o temperatură de -18 grade Celsius pentru cele congelate și între 4 și 8 grade Celsius pentru cele în stare refrigerată, mai transmite instituția, potrivit Fanatik.
Totodată, carnea vândută la vrac trebuie să fie manipulată de vânzători care poartă mănuși, mască și au părul acoperit pentru a evita eventualele incidente neplăcute. Un produs proaspăt are un miros neutru și o culoare nemodificată.
Și de această dată alimentele trebuie să fie păstrate într-o vitrină cu o temperatură între 4 și 8 grade Celsius. În plus, ANPC anunță că în această situație este nevoie de un paravan transparent de sticlă sau un plexiglas de 110 cm înălțime.
ANPC a oferit și o serie de detalii despre calitatea laptelui care are un termen de valabilitate destul de redus, mai ales dacă sticla a fost deschisă. Specialiștii recomandă utilizarea sa în maxim 3 zile. Cel UHT este cel mai sigur pentru că procesul de ambalare se face prin pasteurizare la temperaturi înalte.
În plus, acesta nu mai are nevoie de fierbere, în timp ce laptele proaspăt se fierbere imediat după cumpărare. La magazin trebuie să stea la aceeași temperatură ca și carnea, comercianții fiind obligați să scrie pe ambalaj concentrația de grăsime, proveninența, concentrația de sare și dacă are zahăr adăugat.
Cumpărătorii români sunt îndemnați de ANPC să citească de fiecare dată etichetele de pe produse și atunci când este vorba de mezeluri, brânzeturi și derivate din lapte. Eticheta trebuie să conțină cât mai puține ingrediente ca alimentul să fie bun de consumat.
Nu cumpărați produse care nu sunt complet vidate, au mirosuri și culori schimbate. Produsele de patiserie și de cofetărie se încadrează, de asemenea, în categoria celor care se strică repede și care pot duce la probleme de sănătate.
Un alt produs care reprezintă un pericol pentru organismul uman este peștele, proaspăt sau congelat. Dacă nu este depozitat corespunzător are un miros înțepător, ochii lui devin albi, în timp ce carnea este moale.