Rovinieta 2023: Cum o obţii şi cum verifici valabilitatea. Amenzi şi de 4.500 de lei în caz de rovinietă lipsă sau expirată  

0
285 vizualizari
views

Rovinieta este o taxă de drum obligatorie pentru șoferii care circulă pe drumurile naționale și pe drumurile aflate în intravilanul municipiilor și reședințelor de județ, dar și pentru orice vehicul de transport marfă.

Rovinieta 2023: În weekend, şoferii pleacă la drum în afara localităţii de domiciliu, iar, de mult ori, uită de taxa de drum obligatorie şi se trezesc cu amenda în plic. Rovinieta este o taxă de drum obligatorie pentru șoferii care circulă pe drumurile naționale și pe drumurile aflate în intravilanul municipiilor și reședințelor de județ, dar și pentru orice vehicul de transport marfă.

Ministerul Transporturilor vrea să crească valoarea rovinietei. Prima scumpire, de aproape 40%, ar urma să fie aplicată peste trei ani. O nouă majorare a taxei de drum ar urma să fie în 2035 – 66%. Aceste tarife sunt valabile pentru mașinile Euro 6. Cine poluează mai mult va plăti suplimentar.

Rovinieta trebuie plătită în cazul oricărui vehicul care circulă pe drumurile naționale din România, indiferent dacă mașina e înmatriculată în România sau în altă parte și indiferent de reședința șoferului. Când pleci din localitate, după ce te-ai asigurat că ai la tine tot ce îți trebuie, următorul lucru ar trebui să fie achiziționarea rovinietei.

Șoferii își pot achiziționa rovinieta fizic sau online. Majoritatea benzinăriilor oferă roviniete pentru vânzare. Tot ce trebuie să faci este să îi precizezi vânzătorului numărul de zile de valabilitate a rovinietei.

Din agențiile de control și încasare ale CNAI sau în secțiile de Drumuri Naționale, de la Direcțiile Regionale Drumuri și Poduri, de la punctele de lucru ale asociației Automobil Clubul Român, de la birourile regionale ale UNTRR sau de pe site-ul oficial CNAIR.

Alta opțiune este să achiți taxa de rovinietă prin SMS, din toate rețelele mobile, însă aceasta va fi valabilă doar 7 zile, în cazul șoferilor de automobile sau o zi, în cazul conducătorilor de camioane.

 

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic

LĂSAȚI UN MESAJ