Peste 1 milion de români ar putea beneficia de scăderea ratei la creditele bancare.
Guvernul estimeaza ca schema de ajutor fiscal pentru populatia cu venituri sub medie si credite bancare ar putea duce la restructurarea imprumuturilor pentru aproape un milion de romani, care ar beneficia de reducerea ratelor bancare cu pana la 4 miliarde de lei, a anuntat premierul Victor Ponta.
La 24 ianuarie, se anunta ca Guvernul vrea sa stimuleze consumul printr-un credit fiscal acordat persoanelor cu venituri sub medie care obtin de la banca restructurarea creditelor, dar numai in conditii stabilite de stat, cu prelungirea scadentei pana la doi ani.
Restructurarea trebuie sa indeplineasca cumulativ mai multe cerinte, prima dintre acestea restrictionand aplicarea doar la credite fara intarzieri la plata sau cu intarzieri de cel mult 90 de zile.
Operatiunea trebuie sa conduca la diminuarea cu cel mult jumatate, dar nu cu mai mult de 500 lei ori echivalentul in lei aferent valutei in care a fost acordat ori la care este indexat creditul, a obligatiilor lunare de plata ale debitorului aferente creditului supus restructurarii, pentru o perioada de cel mult doi ani.
Banca trebuie sa asigure prelungirea duratei initiale a creditului cu perioada pentru care se diminueaza obligatiile de plata, adica cel mult doi ani.
Restructurarea poate fi acordata o singura data unei persoane fizice, la unul sau mai multe credite, cu conditia ca suma totala amanata la plata sa se incadreze in limita valorica determinata anterior.
Statul limiteaza, insa, accesul populatiei la un astfel de mecanism prin introducerea unui plafon privind venitul debitorului, care nu poate depasi venitul net mediu pe economie comunicat de Institutul National de Statistica.
“Conditia este ca aceste persoane sa aiba un venit lunar mai mic sau cel mult egal cu salariul mediu net, de 1.610 lei, si sa nu aiba restante mai vechi de 90 zile la creditele bancare. Este vorba de injumatatirea ratei pe o perioada de doi ani, dar nu mai mult de 500 lei pe luna. Este un credit fiscal acordat de stat pentru a acoperi cresterea dobanzii pentru cei doi ani de scadere a ratei (…) Practic, jumatate din rata pe care o platesc va fi amanata – cei care au 800 lei rata vor plati doar 400 lei, restul de 400 lei se amana pe doi ani, iar statul va suporta, pe baza unui credit fiscal, din impozitul pe venit diferenta dupa ce se termina cei doi ani“, a spus Victor Ponta, precizand ca masura presupune ca numai in acest an sa fie disponibilizate aproape 4 miliarde lei din partea bancilor pentru persoanele fizice.El a precizat ca masura este agreata cu Fondul Monetar International si va fi adoptata prin ordonanta, urmand sa fie aplicata tuturor creditelor contractate de persoane fizice, salariati sau pensionari.
Cati romani sunt datori la banci si la cat au ajuns restantele la credite?
Un numar de 715.705 romani aveau restanțe la banci mai mari de 30 de zile si existau 4,5 milioane de persoane fizice care aveau 7,5 milioane de credite, potrivit declaratiilor din 2013 ale presedintelui executiv al Asociației Romane a Bancilor (ARB), Florin Danescu.
In perioada decembrie 2012 – noiembrie 2013, restantele persoanelor fizice la banci s-au majorat cu peste 1,1 miliarde de lei (19,4%), de la 5,74 miliarde de lei in urma cu un an, la 6,85 miliarde de lei in prezent.
Sumele totale restante ale clientilor bancari au crescut, in luna noiembrie, cu 460 milioane lei, ajungand la 32,867 miliarde lei, potrivit datelor Centralei Riscului de Credit (CRC) a Bancii Nationale a Romaniei (BNR), semnalandu-se o crestere de 17 ori mai mare decat cea inregistrata luna anterioara.
In mare parte, situatia a fost creata de majorarea cu aproape 415 milioane de lei a intarzierilor de peste 90 zile, care, in noiembrie 2013, au ajuns la 31,165 miliarde lei, un nivel maxim absolut.
Romanii, ingropati in datorii
In noiembrie 2013, 97,6% din totalul sumelor restante ale persoanelor fizice reprezentau intarzieri la plata mai mari de 90 de zile.
Pe de alta parte, numarul de restantieri persoane fizice a scazut in ultimul an de la 199.900 persoane in decembrie 2012 la 190.941 in noiembrie 2013 (4,48%).
In total, in noiembrie 2013, numarul clientilor cu restante la banci a ajuns la 224.090, in crestere de la 223.326 cu o luna in urma (0,34%), insa in scadere fata de decembrie 2012, cand numarul acestora se ridica la 231.397 (-3,16%).
In aceeasi luna, numarul interogarilor la centrala Riscului de Credit a scazut la 172.974 de la 186.369 cu o luna inainte (7,18%). Pe parcursul unui an, insa, numarul de interogari a crescut de la 128.014 in decembrie 2012 la 172.974 in noiembrie 2013 (39,81%).
Sursa: juristpedia.ro
din ce bani plateste ponta diferenta ? de la nevasta-sa sau de la adelu?..din taxele pe care le plateste toata tara DE LA CEI CARE N-AU RATE LA BANCI !!!!.asta sa spuneti cretinilor …
@rammstein, mai bine sa ajute Romanii saraci decat sa-i arunce aiurea pe autostrazi inexistente sau pe sali de sport in sate uitate de lume.
Cu 1600 ron pe luna poti lua un credit de ~20.000 euro pe 30 de ani, adica rata este undeva la 600 RON lunar, deci statul acorda ajutor de maximum 300 RON. Vin alegerile, trebuie sa-si faca si ei cumva campanie electorala.
Rammstein ai perfecta dreptate ..ionuts imi spui si mie te rog frumos de unde bani aia ??
@rammstein, nu doar cei care nu au credite platesc impozite 🙂 si cei care au credite platesc impozite.
@un civil.
Pentru un salariu NET de 1600 RON, salariul brut este de ~2200 RON. Din asta, ~650 RON se duc la bugetul de stat ca si contributie din partea angajatului + inca pe atat din partea angajatorului. Deci reducerea aia de maximum 500 RON nu acopera nici macar impozitul platit de salariat. Dar va inteleg, asa se intampla cand oamenii sunt slab informati. Se inflameaza de la orice rahat bagat pe gat de presa, dar nu spun nimic cand anastase se ducea acasa cu elicopterul platit din bani publici sau cand presedintele era escoertat in vacanta de „servicii”
Comments are closed.