Administrația a anunțat finalizarea Centrului Istoric din fonduri europene

0
1.081 vizualizari
views

Motiv de bucurie și satisfacție la Codlea. Autorităţile au anunțat în cadrul unei conferințe de presă la care au luat parte: Directorul Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru, Simion Creţu, Președintele Consiliului Județean, Mihail Veștea, alte oficialități, că s-au finalizat lucrările realizate cu fonduri europene, pentru a reface Centrul Istoric al municipiului de la poalele Măgurii.

„Ne bucurăm că am reuşit să finalizăm un proiect realizat cu fonduri europene. Este vorba despre aproape trei milioane de euro. Am reabilitat trei clădiri emblematice pentru municipiul Codlea şi spaţiul dintre acestea, iar acum putem spune că întreaga zonă are un aspect european. Vreau să mulţumesc şi constructorului care a fost atent la fiecare detaliu. Ne propunem pe viitor să închidem această zonă pe perioada weekend-ului, pentru a ne putea bucura de ea, având în vedere că pe partea cealaltă a Bisericii evanghelice avem o promenadă, pe care o extindem cu zona ce leagă cele trei clădiri”, a declarat primarul municipiului Cătălin Muntean, coordonatorul proiectului.

Edilul a menționat că, deși centrul istoric a fost în șantier, anul acesta numărul turiştilor a crescut de zece ori faţă de anii precedenţi şi sperăm să crească în continuare.

Lucrarea a fost complexă, iar fiecare clădire a presupus lucrări de toate specialităţile. Clădirea Muzeului a fost construită în 1838, Casa de Cultură, care a fost casă de Societate, a fost ridicată în 1910. La niciuna nu s-a făcut intervenţii, fost clădire a Judecătoriei datează din 1929. La toate s-a păstrat modelul, structurile sunt autentice. S-au înlocuit doar elementele care erau în stare foarte proastă. S-au făcut săpături şi la minus cinci metri, pentru a face subzidirile. Mai mult, demisolurile nu erau funcţionabile, iar acum sunt în stare perfectă”, a precizat Claudia Bradu – coordonatoarea echipei de implementare a proiectului din partea Primăriei.

O declarația de foarte mare un simț a venit din partea constructorului firmei, care a câștigat licitația, Gigel Ţaţa: „Nu ai cum să nu îți faci treaba. Nu este un merit deosebit al constructorului. Când vom învăţa să ne facem treaba aşa cum ne angajăm că o facem, o să şi iasă. Nu avem niciun merit. Ne-am angajat că o facem, am licitat şi am făcut. Proiectul a fost greu, au apărut probleme, dar le-am depăşit. A fost normalitatea unei echipe care a vrut să-şi facă treaba. Nu poţi să nu îţi faci treaba când vine primarul de cinci ori şi îți spune cum să faci treaba, apoi vine viceprimarul şi îți spune ce să faci. Eu vreau să vă mulţumesc că mi-ați dat ocazia să mă implic într-un proiect care mi-a plăcut şi l-am realizat”.

Valoarea totală lucrărilor a fost de 13.064,21 milioane de lei, din care fonduri europene nerambursabile 12,791 milioane de lei, iar fonduri proprii 272.589 lei (fonduri neeligibile).

Primăria Codlea a emis autorizație de construcție pentru urmatoarele lucrări cuprinse în proiect: reabilitarea clădirii vechii primării, care a fost transformată în Muzeul Tradiţiilor Codlene şi al administraţiei locale, reabilitarea Casei de Cultură, care va funcţiona cu rolul de Centru Cultural şi va avea la subsol o şcoală populară de meşteri ceramişti şi alte activităţi meşteşugăreşti, reabilitarea bibliotecii municipale care îşi va extinde activitatea în Centrul de Informare şi Documentare şi va avea o secţie de audio-book, recenzie cărţi etc., amenajări exterioare str. Măgurii – tronsonul cuprins între str. Lungă şi str. 9 Mai, ce va cuprinde reabilitarea pietonalului, a carosabilului, zonele verzi, mobilier urban, iluminat public şi arhitectural.

Reabilitarea la clădiri a constat în refacerea hidroizolaţiei orizontale şi verticale a fundaţiei clădirilor şi îndepărtarea infiltraţiilor care au deteriorat demisolul la cele trei clădiri, consolidarea fundaţiilor şi a elementelor structurale deteriorate, refacerea acoperişului şi a şarpantei, refacerea finisajelor interioare şi exterioare, a tâmplăriei, refacerea ancadramentelor şi a elementelor arhitecturale, refacerea instalaţiilor interioare, inclusiv montarea de sisteme de supraveghere. Toate clădirile vor fi introduse în circuitul turistic.

Directorul Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru, Simion Creţu, a precizat, la rândul lui, că „Patrimoniul la noi a fost o mare problemă, pentru că noi am trăit 45 de ani în comunism. Mai ales în partea spirituală au distrus comuniştii, bisericile. Acum şi cu patrimoniul ăsta. Pe lângă faptul că ţi-ai făcut o datorie faţă de comunitate şi societate, e important să o pui şi în valoare, să aibă un efect pozitiv.Ceea ce s-a făcut trebuie dezvoltat în continuare. Ceea ce mă bucură sunt câteva elemente: s-a făcut o echipă de management, că nu aţi avut probleme, contestaţii, probleme cu constructorul. E bine că s-a câştigat o anumită experienţă care rămâne. Fondurile europene vin să ne ajute ce dorim să facem”.

La rândul său, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Mihail Veștea – în calitate şi de coordonator al Polului de Creștere economică, a ţinut să-i felicite pe edilii din Codlea „pentru implentarea acestui proiect, pentru că acest proiect este dificil, iar valoarea de 3 milioane de euro nu a fost foarte mare, dar proiectul în sine a fost dificil. Am avut mai emoții la început și faptul că s-a finalizat în mod fericit este un merit al Dvs. și al echipei de implementare. Cred că trebuie să continuăm pe partea de colaborare între localități, iar unul dintre proiectele importante este conceptul de mobilitate în zona metropolitană. Noi, la Brașov, suntem foarte avantajați, pentru că suntem mult mai urbanizați, față de celelalte zone, planul de mobilitate s-a făcut la nivelul Agenției Metropoliane, nu doar pentru municipiu, așa cum s-a făcut la Iași sau la Constanța. Pasul următor, și Dvs. ar trebuie să vă faceţi acest program de mobilitatela Codlea”.Primarul Cătălin Muntean a precizat că, la acest capitol, municipiul Codlea este prins la finanare, până în 2020, cu trei proiecte mari, în valoare de 14 milioane de euro. este vorba despre strada Nouă, DN1 – pe raza muncipiului și ocolitoarea Codlei.

sursa: newsbv.ro

DSC_0297 (Copy) DSC_0319 (Copy) DSC_0326 (Copy)DSC_0355 (Copy) DSC_0358 (Copy)

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic