Daţi atenţie certurilor în cuplu

0
1.327 vizualizari
views

Cuplul – între ideal şi realitate

În orice relaţie există certuri şi este esenţial să se acorde  atenţie discuţiilor în contradictoriu, deoarece din felul în care decurg acestea poţi învăţa multe despre tine însuţi şi despre partenerul cu care îţi împărtăşeşti povestea de iubire.

A forma un cuplu semnifică un angajament din partea ambilor parteneri de a avea grijă unul de celălalt, de a ţine cont de nevoi şi emoţii.

Problemele conflictuale sunt la ordinea zilei într-un cuplu iar efectele lor nu trebuie neglijate.

Cauze şi efecte ale certurilor în cuplu

Principalele potenţiale motive de tensiune nu sunt doar banii sau copiii, majoritatea discuţiilor în contradictoriu apar din cauze aparent banale, cum ar fi cine spală vasele, ce caută ciorapii pe podea sau de ce nu s-a golit tăviţa pisicii.

În astfel de momente, comunicarea este succesul pentru a omorî din faşă discuţiile tensionate.

,,O relaţie de cuplu are suişuri şi coborâşuri, iar pentru a evolua este nevoie ca fiecare dintre ei să îşi asume responsabilităţi. Fiecare partener vine cu o istorie personală, cu individualitatea sa, comunicarea fiind cheia pentru o relaţie fructuoasă şi stabilă. A comunica nu înseamnă doar a spune celuilalt, ci şi a asculta, fără a avea pretenţia ca partenerul să ne citească gândurile atunci când  ne iubeşte şi ne cunoaşte” precizează Liliana Rotila, psiholog la un cabinet individual de psihologie din Codlea.

Iată că certurile dese, accesele de gelozie, problemele financiare, pierderea unei sarcini sunt doar câteva dintre problemele care pot afecta viaţa de cuplu.

Specialistul Liliana Rotilă ne vorbeşte  despre cele mai întâlnite motive pentru care cuplurile se ceartă, cauze care  fac parte din patru categorii de probleme:

a. probleme legate de copii (nu asculta, au esecuri şcolare);

b. probleme legate de bani (prea mulţi sau prea puţini);

c. probleme legate de sex (infidelitate, gelozie, pierderea intimităţii);

d. probleme legatate de rude;

Alte cauze colaterale ale certurilor de cuplu:

– dezechilibrul  puterii în care unul dintre parteneri aduce bani mai mulţi decât celălalt sau are putere de decizie mai mare – legată de cumpărături, concedii, amenajări, administrarea banilor.

lipsa autocunoaşterii – este greşit să încerci să îl schimbi pe celălalt într-o relaţie, mai degrabă trebuie să îl accepţi asa cum este.

În multe cazuri, este necesar ajutorul specializat din partea unui psiholog. Cuplurile pot discuta cu un psihoterapeut care le poate face câteva recomandări şi cu care caută alternative pentru soluţionarea problemelor, altele decât cele încercate de ei.

Despre efectele discuţiilor conflictuale asupra mentalităţii copiilor, psihologul Liliana Rotilă precizează:

,,Din păcate, de cele mai multe ori sunt afectaţi copiii care sunt ca un <burete> în familie şi absorb toate tensiunile negative.

Lumea copiilor este diferită de cea a adulţilor şi uneori este afişată o problemă legată de copil care ascunde o relaţie conflictuală între parteneri”.

În concluzie, cuplurile se ceartă şi se împacă tot timpul. Certurile pot degenera în reproşuri şi cuvinte grele iar, ulterior, partenerii îşi dau seama că relaţia lor a fost o greşeală, despărţirea sau divorţul fiind soluţia. Alteori, împăcarea decurge minunat.

Este extrem de important ca lucrurile să fie discutate, chiar daca nu îşi găsesc o rezolvare pe moment. În loc să îţi îngropi partenerul sub un şuvoi de vorbe, unele mai puţin inspirate decât altele, încearcă să îl asculţi şi astfel, se poate evită un posibil moment conflictual.

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic