Moneda rară urmează a fi lansată în data de 5 noiembrie în România.
Cei pasionați de numismatică pot astfel să adauge la colecțiile lor moneda din aur, dar și o coală de patru bancnote cu valoarea nominală de 10 lei.
Moneda rară are un tiraj de 1.000 de exemplare
Începând cu data de 5 noiembrie, Banca Națională a României (BNR) aduce în atenția colecționarilor și a pasionaților de numismatică o nouă emisiune, care onorează un moment important din istoria sa: Operațiunea „Neptun”. Această emisiune aniversară include o monedă din aur și o coală specială de bancnote, ambele comemorând 80 de ani de la evenimentele din 1944, când Tezaurul BNR a fost protejat prin evacuarea sa într-un loc sigur. Moneda din aur și coala specială de bancnote reprezintă o ocazie unică pentru colecționarii din România de a achiziționa obiecte cu o încărcătură istorică deosebită.
Moneda din aur dedicată Operațiunii „Neptun” are o valoare nominală de 100 de lei și un tiraj limitat, de doar 1.000 de exemplare. Având o greutate de 6,452 grame, moneda prezintă pe avers Mănăstirea Tismana, locul în care a fost depozitat Tezaurul BNR în anul 1944, pentru a fi ferit de pericolele vremurilor. În jurul acestei imagini se află inscripția „ROMANIA”, alături de stema țării, valoarea nominală și anul emisiunii, 2024. Pe revers, sunt reprezentate portretele și numele a doi guvernatori importanți ai BNR, Constantin Angelescu și Ion Lapedatu, care au avut un rol semnificativ în derularea Operațiunii „Neptun”. În fundal se distinge Palatul Vechi al Băncii Naționale, alături de inscripția „OPERAȚIUNEA ”NEPTUN” ”.
Cele 1000 de exemplare vor fi lansate pe 5 noiembrie
Această emisiune monetară este prezentată într-un mod deosebit, monedele fiind ambalate în capsule de metacrilat transparent pentru a le asigura protecția. Fiecare exemplar este însoțit de o broșură explicativă și de un certificat de autenticitate, redactat în limbile română, engleză și franceză, pe care se regăsesc semnăturile guvernatorului BNR și casierului central, ca simboluri ale autenticității și valorii istorice a monedei. Aceste monede pot fi utilizate pe teritoriul României, având valoare circulatorie, deși vor fi păstrate probabil ca piese de colecție.
Pe lângă moneda de aur, emisiunea include și o coală specială formată din patru bancnote cu valoare nominală de 10 lei fiecare. Această coală este de asemenea într-un tiraj restrâns, de 5.000 de exemplare, fiind destinată atât colecționarilor, cât și celor care apreciază semnificația istorică a momentului comemorat. Bancnotele sunt înseriate consecutiv și respectă specificațiile tehnice ale bancnotelor aflate în circulație. Colile sunt livrate în plicuri de prezentare și sunt însoțite de certificate de autenticitate, redactate în trei limbi, iar fiecare certificat conține semnăturile guvernatorului și casierului central, precum și seriile bancnotelor respective.
Aceste produse numismatice vor fi disponibile în sucursalele regionale ale Băncii Naționale a României din București, Cluj, Constanța, Dolj, Iași și Timiș. Emisiunea reprezintă nu doar o oportunitate de colecție, ci și un tribut adus eforturilor depuse în perioada celui de-al Doilea Război Mondial pentru protejarea patrimoniului național.