Cercetătorii trag un semnal de alarmă și anunță faptul că numărul persoanelor cu vârsta de sub 50 de ani care suferă de cancer a crescut cu aproape 80% în ultimii 30 de ani. Astfel, numărul de cazuri cu debut precoce a crescut de la 1,8 milioane în 1990 la 3,26 în 2019. De asemenea, decesele în rândul adulților de 30 și 40 de ani cauzate de această afecțiune au crescut cu 27%. Studiile arată că, anual, numărul pacienților oncologici cu vârsta de până în 50 de ani care mor este de aproximativ un milion, transmite The Guardian.
Experții sunt încă analizează cauzele care stau la baza creșterii numărului cazurilor de cancer în rândul celor de sub 50 de ani. Autorii studiului spun că dietele sărace în nutrienți, consumul de alcool, fumatul, inactivitatea fizică și obezitatea sunt probabil să fie printre factorii principali.
„Începând cu 1990, incidența și decesele în cazul cancerului cu debut precoce au crescut substanțial la nivel global„, explică oamenii de știință. „Încurajarea unui stil de viață sănătos, inclusiv o dietă sănătoasă, restricționarea consumului de tutun și alcool și a activității fizică adecvate, ar putea reduce povara cancerului cu debut precoce.”
Studiile anterioare au sugerat că incidența cancerului la adulții cu vârsta sub 50 de ani a crescut în diferite părți ale lumii în ultimele decenii. Cel mai recent studiu, realizat de Universitatea din Edinburgh din Scoția și Școala de Medicină a Universității Zhejiang din Hangzhou, China, a fost primul de acest gen care a examinat problema la scară globală și factorii de risc pentru adulții mai tineri. Majoritatea studiilor anterioare s-au concentrat pe diferențele regionale și naționale. În acest studiu global, cercetătorii au analizat datele din 204 țări care acoperă 29 de tipuri de cancer.
Unde au fost diagnosticatele cele mai multe cazuri de cancer?
Cele mai mari rate ale cancerelor cu debut precoce în 2019 au fost înregistrate în America de Nord, Oceania și Europa de Vest. Țările cu venituri mici și medii au fost, de asemenea, afectate, iar cele mai mari rate de deces în rândul sub 50 de ani au fost descoperite în Oceania, Europa de Est și Asia centrală. În țările cu venituri mici și medii, cancerul cu debut precoce a avut un impact mult mai mare asupra femeilor decât asupra bărbaților, în ceea ce privește sănătatea precară și decesele.
Pe baza tendințelor observate din ultimele trei decenii, cercetătorii estimează că numărul global de noi cazuri de cancer cu debut precoce și decese asociate va crește cu încă 31% și 21% respectiv până în 2030, persoanele din 40 de ani, fiind cele mai expuse riscurilor.