Foarte mulți copii au ajuns în centrul țării, la Brașov, unde împreună cu familiile acestora au primit adăpost și hrană, condiții decente de trai într-un cartier rezidențial al municipiului. Aici s-a fomat deja o comunitate de ucraineni. În fiecare zi după orele 16.00, copiii ucraineni învață limba română într-un mod non-formal.
Asociația Kastel a dezvoltat un program de învățare pentru copii intitulat ”Profesor pentru o oră”, pe care l-a adaptat cerințelor ucrainenilor. Astfel, copiii refugiați care au ajuns la Brașov participă la acest program de învățare prin joc, în șederea lor în România, cu sprijinul voluntarilor asociației. Vorbim despre copii cu vârste între 3 și 16 ani, împărțiți pe grupe de vârstă, spune Sorina Iordache, președinte Asociația Kastel.
Mămicile nu și-au dorit includerea într-un program formal de învățare, considerând că este prea greu să înveți să conjugi verbe, spre exemplu, însă modalitatea de a învăța cuvinte pentru strictul necesar este binevenit.
Cea mai mică traducătoare are doar 8 ani și se numește Sofia. A venit cu mama ei în România și cunoaște limba română, dar și limba rusă. Mama acesteia este cadru didactic și îi ajută pe copii.
Sofia spune că este bucuroasă că poate ajuta și că rolul ei este important. Deși are numai 8 ani, micuța explică tuturor copiilor de vârsta ei regulile jocurilor interactive, traduce pentru cei mici și pentru voluntari. Pentru adolescenți pare mai simplu, întrucât aceștia sunt cunoscători de limbă engleză și pot comunica mai ușor.