Numărul real de urși a fost una dintre cele mai importante probleme ridicate în timpul dezbaterii „Ursul brun – tezaur sau pericol național?”, organizată în 17 noiembrie, la Parlamentul României, de senatorul USR de Brașov Allen Coliban, președintele Comisie pentru Mediu din Senat.
Concluziile dezbaterii de la Parlament, dar și modul în care parlamentarii se pot implica în rezolvarea acestor probleme au fost prezentate astăzi, în cadrul conferinței de presă de la sediul USR Brașov, de Allen Coliban.
La dezbatere au participat reprezentanți ai Ministerului Mediului, ai Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, ai Gărzii Naționale de Mediu, ai organizațiilor non-guvernamentale care își desfășoară activitatea în acest domeniu, gestionari de fonduri de vânătoare, dar și reprezentanți ai administrațiilor publice locale. „La finalul discuției de la Parlament toți am ajuns la concluzia că suntem mândri că România are cea mai mare populație de urși din Europa, vrem să păstrăm această situație, dar fără a periclita siguranța cetățeanului”.
În timpul dezbaterii de la Parlament, una dintre cele mai importante probleme ridicate a fost numărul de urși din România. „La ora actuală nu avem un recensământ cu date reale. Conform estimărilor, la nivel național, numărul de urși variază foarte mult, de la 3.000 – 5.000 la 8.000 – 10.000 de exemplare. Ursul este în vârful lanțului trofic, nu are dușmani naturali, iar pentru a regla cazurile de suprapopulare este necesară intervenția prin vânătoare. În condițiile unei astfel de fluctuații, este foarte greu să judecăm care ar fi o cotă de vânătoare care să ne asigure o gestiune sustenabilă a populației de urși pe termen mediu și lung”, a declarat Allen Coliban.
Senatorul USR a solicitat și o situație la zi la nivelul județului Brașov, intrucat aici „estimarea populației este de 900 de exemplare, dar, dacă mergem pe niște cazuri concrete, în zona Brașov – Săcele – Predeal, până în Poiana Brașov, estimarea din primăvară era de 55 – 56 de exemplare, iar din datele culese pe parcursul verii s-a ajuns la o populație de aproximativ 100 de urși”.
În baza unor astfel de estimări, senatorul a explicat cum se stabilesc cotele anuale de vânătoare: „Sunt specialiști care discută de la an la an cu Ministerul Mediului și stabilesc împreună niște cote. În ultimii trei ani, aceste cote au variat foarte mult. Anul 2014 a fost primul în care s-a depășit pragul de 400 de animale. În 2015, cota a fost stabilită la 421, iar în 2016, cota a fost zero, practic fiind interzisă vânătoarea la urs. Pe acest fond, în 2017 s-au înmulțit cazurile de conflict om-urs și expunerea acestor situații în presă, motiv pentru care, în acest an, a fost aprobată o cotă de intervenție de 140 de exemplare. Aceste intervenții se referă strict la cazurile urgente, în care interacțiunea dintre om și urs provoacă pagube și necesită relocare sau recoltare (adică eliminarea ursului).”
La nivelul județului Brașov, anul acesta au fost depuse 10 cereri, dintre care trei au fost respinse, în patru cazuri s-a aprobat recoltarea, iar alte trei ministerul a aprobat relocarea. „De la Asociația de Vânătoare Bârsa, am aflat că mai sunt două dosare în lucru, urmând a fi depuse, unul dintre ele pentru o ursoaică cu trei pui, iar celălalt pentru un pui”, a menționat Allen Coliban.
„Ce trebuie să înțelegem din această situație este că trebuie garatată siguranța cetățeanului și, în același timp, protejarea acestei specii. Din păcate, prin măsurile luate până acum de Ministerul Mediului, nu se asigură nici una, nici alta”, a mai spus senatorul.
Ce se poate face?
„România este printre puținele state europene care nu accesează fondurile disponibile pentru acest domeniu. Există axe de finanțare pentru analize și studii, deci putem finanța acest recensământ, dar putem accesa finanțări și pentru măsuri de prevenire, de la realizarea unor garduri electrice la asigurarea proprietăților cu ajutorul unor câini de pază, sau implementarea unor proiecte care să încurajeze măsurile tradiționale de pășunat. Nu știu de ce nu s-au folosit aceste finanțări și este păcat că nu s-a întâmplat acest lucru”, susține senatorul brașovean.
Ca răspuns la această problemă, Allen Coliban a afirmat că „Ministerul Mediului ne-a anunțat că are în lucru un Program național de gestionare pentru această specie, document care va fi supus dezbaterii publice până la sfârșitul acestui an. În paralel, Ministerul Mediului pregătește o cerere de finanțare europeană pentru realizarea unui recensământ național al populației de urși, dosarul urmând a fi depus la finalul lunii ianuarie a anului 2018. Cel mai probabil, recensământul va dura trei ani. În această perioadă vom continua să estimăm populația de urși și să avem cote de vânătoare și de intervenție aprobate. Este foarte important să luăm acele măsuri care sunt în interesul cetățeanului, dar și al speciei. La ora actuală, oamenii, dar și urșii sunt în pericol”.
„Vom susține orice măsură care va duce la rezolvarea problemei”
Comisia pentru Mediu a Senatului a preluat toate aceste probleme și urmează să fie organizată o dezbatere aplicată în momentul în care Programul național de gestionare pentru specia urs va fi gata. „Am preluat câteva sugestii și recomandări care țin de partea legislativă, în care ne putem implica direct. Sunt vizate măsuri de prevenție, urmând ca noi, în calitate de parlamentari, să vedem în ce măsură putem să ajutăm cetățenii cu finanțări în acest domeniu. De asemenea, vom vedea cum putem interveni în ceea ce privește măsurile de despăgubire, pentru că este vorba de daune materiale, dar și de situații de invaliditate, în care victimele ar trebui să beneficieze de aceste măsuri. Am primit deja unele în formă scrisă, pe care le vom analiza în cadrul comisiei, dar cel care trebuie să spună în ce măsură trebuie adaptat cadrul legislativ este Ministerul Mediului. Evident, noi vom susține orice măsură care va duce la rezolvarea problemei, care garantează siguranța cetățeanului, dar și o populație sustenabilă de urși”, a încheiat Allen Coliban.