Codlea a scris o filă de istorie devenind capitala culturală a Țării Bârsei

0
2.041 vizualizari
views

Ziua de 13 mai a anului de grație 2016 este una dintre cele mai importante zile, marcată de comunitatea codleană, care va dăinui cel mai probabil peste timp și de care urmașii noștri își vor aminti. Este ziua în care eforturile comune ale codlenilor de acasă și de pretutindeni s-au materializat în locașul care ne identifică din punct de vedere istoric. Muzeul Tradițiilor Codlene și al Administrației Publice Locale, așa cum a fost creionat de directorul Muzeului Județean de Istorie Brașov, dl. Nicolae Pepene:

,.Trăiesc unul dintre cele mai frumoase momente de când am intrat în această meserie, pentru că sunt mândru să asist la ceva ce este foarte greu de conceput în România: o comunitate care nu are o forță financiară deosebita, nu are de partea sa ministere și diverse organizații culturale foarte puternice, are ambiția să facă un muzeu. … Este mai mult decat un proiect local. Prin patrimoniul strâns si expus, Codlea a fost astăzi capitala culturală a Țării Bârsei. Veți avea surpriza plăcută de a descoperi piese de muzeu demne de expoziții naționale. Codlea are o istorie superbă, frumoasă! Mai mult de atât, felicit Codlea că a reușit să restureze Centrul Istoric și că i-a redat imaginea din urmă cu 100 de ani, când această comună medievală a intrat în modernitate.

 

Din acest moment Codlea nu deschide doar un muzeu, Codlea intră într-un circuit cultural și de patrimoniu. Au dat curs invitației personalități, oameni de cultură, istorici, reprezentanți ai instituțiilor de învățământ și ai cultelor, ai comunității sașilor codleni din Germania, reprezentanți ai maghiarilor și rromilor.

În străinătate afli ce înseamnă locul natal și îl iubești și mai mult! Pentru mine se îndeplinește astăzi un vis care m-a urmărit mai bine de 26 de ani, a spus Udo Buhn, cu emoție în glas. Udo Buhn, ex-președinte al Asociației Sașilor codleni din Germania, un pasionat al istoriei Codlei, a contribuit cu exponate pentru muzeu. Alături de Kuno Kraus, un alt membru al comunității sașilor, a ținut să sublinieze importanța deschiderii muzeului ca fiind o etapă istorică, de care codlenii ar trebui să fie mândri.

Despre noua atracție a Codlei și despre echipă a vorbit în deschidere Corina Slăveanu, care a mulțumit publicului prezent și pe care l-a asigurat că, în calitatea pe care o are de responsabil al muzeului, va face tot ce-i stă în putință pentru a pune în valoare această comoară de patrimoniu.

Claudia Bradu, cea care a implementat proiectul încă din fașă și care a urmărit evoluția acestuia până la realizare, ne-a mărturisit că nu a fost deloc ușor și că visul devenit realitate este efortul unei administrații bine închegată, care a trecut la fapte.

A urmat un scurt program artistic înainte de tăierea oficială a panglicii de către primarul în funcție, Muntean Cătălin, program intercultural, cu Trupa de Dansuri Săsești și Ansamblul Folcloric Măgura. Momentul solemn l-a constituit intonarea inmului de stat al României și imnul sașilor, de către Fanfara Țării Bărsei. Vizitarea muzeului, o reală încântare! Emoțiile i-au marcat pe toți cei prezenți, însă, cel mai probabil,  profesorul de istorie Plăiașu Mihail a fost cel mai fericit. I se putea citi pe chip satisfacția scrierilor sale transpusă în exponate. Și brusc mi-am amintit de regretatul Gheorghe Lupu, trecut la cele veșnice la începutul acestui an, omul mereu aflat în căutarea adevărului istoric al urbei noastre, pasionat de muzică, aviaţie, jurnalism, erudit si autodidact.

Vă invit să vizitați Muzeul Tradițiilor pentru a descoperi cât de bogată este Codlea!

DSC_1665 (Copy) DSC_1671 (Copy) DSC_1548 (Copy) DSC_1560 (Copy) DSC_1712 (Copy) DSC_1534 (Copy) DSC_1653 (Copy) DSC_1749 (Copy) DSC_1743 (Copy) DSC_1784 (Copy) DSC_1880 (Copy) DSC_1944 (Copy)DSC_1967 (Copy)DSC_1964 (Copy)DSC_2049 (Copy) DSC_2086 (Copy)

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic