După lovitura dură primită din partea Statului Român în 2013, când printr-o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție, firma Galli Gallo – Peneș, era obligată să restituie sumele de bani câștigate ca despăgubiri de pe urma gripei aviare, Ministerul Agriculturii a refuzat plata eșalonată a acestora, deși s-a încercat la nivelul ministerului de resort eșalonarea în 7 tranșe, una pe an, acesta cerând executarea imediată a societății.
Ce minister, sau mai bine zis ce mamă este aceea care dorește moartea puiului ei? Un pui care este în creștere și se dezvoltă armonios? Aceea nu este o mamă, ci un surogat care are interese ascunse, altfel nu se explică motivul pentru care, singurul jucător de pe piața românească, trebuia ucis. Cel mai probabil pentru a face loc unui jucător extern, eventual importurilor de carne de curcan din Ungaria.
Puși în fața faptului împlinit, legați de mâini și de picioare prin blocarea conturilor bancare impusă băncilor de decizia ministerului, cel mai mare producător roman de carne de curcani s-a văzut în pragul falimentului, în condițiile în care la poarta PENES băteau creditorii, terții și furizorii pentru efectuarea plăților la zi din lichidități.
500 de angajați ar fi rămas pe drumuri într-o clipă, iar abatorul și fermele ar fi fost vândute pe bucăți și ar fi dispărut totul peste noapte la fel cum a dispărut Colorom, Serele Codlea…
Inspirația divină, am putea spune, a avut-o echipa managerială de la acea vreme, care a cerut în instanță intrarea în insolvență a societății GALLi GALLO.
Pe scurt, ce înseamnă intrarea în insolvență?
Este modalitatea prin care legea permite unei societăți comerciale să se reorganizeze după un plan bine stabilit Până la reorganizare se instituie un plan de observație, timp în care datoriile sunt blocate și scutite de majorări. În acest stadiu se află la acest moment PENEȘ. Tot legea spune că nu poți face niciun fel de plăți ale vechilor datorii, către niciun terț, pe principiul echității.
Ce se întâmplă cu plățile datorate către stat, rezultate din taxe și impozite?
Acestea sunt creanțe bugetare, ne explică directorul general al firmei GALLi GALLO, Șandru Răzvan, care au prioritate la plată față de furnizori și care trebuiesc stinse pentru aprobarea unui plan de reorganizare, plan care va intra în vigoare în toamna lui 2016. Așadar, până la toamnă PENEȘ va plăti datoriile către bugetul local. Toate aceste demersuri sunt o practică impusă de lege. Nici măcar Cătălin Muntean nu își poate plăti impozitul la mașină pentru că aceasta este înregistrată pe firmă și intră sub incidența aceleiași legi a insolvenței.
Revenind la situația financiară a firmei, contrar așteptărilor observatorilor financiari, care nu dădeau șanse firmei PENEȘ, aceasta s-a relansat pe piață, iar în 2016 înregistrează o creștere a cifrei de afaceri cu 30% mai mare decât în 2013, creștere datorată în special preluării unor piețe externe noi, cum ar fi UK și Republica Moldova. Important este faptul că numărul salariaților a crescut și el de la 500, la 600 angajați.
Deși activitatea desfășurată de PENEȘ este una agro, care la nivel național acordă un salariu sub nivelul mediu general, câștigul mediu lunar la nivelul grupului este de 1600 lei.
Cum de a vrut statul român să pună lacăt pe poarta unei afaceri 100% românești, aflată în dezvoltare?
Gurile rele spun că ar fi fost comandă politică, cunoscut fiind faptul că patronul grupului GALLi GALLO este Cătălin Muntean, lider PNL local și primar al municipiului Codlea. Dacă este așa, ce politică este aceea a lăsării pe drumuri a 500 de familii?
Este vehiculată și varianta uciderii producătorilor români din agroindustrie și penetrarea pieții de către concerne străine, unde trebuie să recunoaștem că interesele sunt foarte mari între jucătorii de pe piață. Și exemplele pot continua. Însă oricum ar sta lucrurile, PENEȘ a depășit marea cumpănă și merge înainte!