În ultimii ani oamenii se confruntă cu foarte multe dificultăți legate de viața de zi cu zi, într-o societate cu un ritm accelerat și solicitant. De multe ori ei pierd legătura cu ei inșiși, cu rădăcinile lor, dar și cu ceea ce îi inconjoară (natură, cei din jur, lume, în general). Iar uneori pierderea posibilității de a se bucura de ceea ce au și pierderea speranței realizării unor visuri sau a împlinirii unor dorințe sunt trăite dureros.
Programul de dezvoltare personală Cunosc vine sa ajute pe oricine (copil, tânăr, adult, cu sau fără dizabilități) să se cunoască într-un mod complet (corp, emoții, gândire), să cunoască lumea în care trăiește și să (re)stabilească legăturile dintre el și lume. Astfel, viața va fi trăită mult mai complet, realizând faptul că facem cu toții parte dintr-un întreg, în care toate părțile sunt interconectate.
Fiecare experiență trăită prin programul Cunosc conduce către cunoașterea și îmbogățirea lumii interioare, dar și la lărgirea ariei de cunoaștere a lumii exterioare, într-un mod armonios. Participanții învață să aprecieze și să se bucure de ceea ce au, fără însă a își limita potențialul de dezvoltare.
Programul are ca scop susținerea procesului de creștere personală a copiilor, tinerilor și adulților, prin dezvoltarea de abilități de viață care să contribuie la formarea de ființe conștiente și responsabile, capabile de a produce schimbări benefice în comunitățile de care aparțin.
Programul se desfășoară pe 7 nivele: orașul, județul, regiunea, țara, continentul, lumea și universul. Pe fiecare nivel, participanții vor desfășura activități centrate pe două direcții principale:
1. Cunoașterea mediului înconjurător (axată pe istorie, cultură, civilizație, administrație, organizare socială)
2. Autocunoaștere (organismul uman, sănătatea fizică și psihică, emoții, procese mentale, relaționare, comunicare, dezvoltarea conștienței, relația cauză – efect)
Fiecărui nivel îi corespunde o artă (sculptura, teatrul, fotografia, literatua, muzica, pictura, cinematografia), care va fi explorată de către participanți.
Pentru finalizarea fiecărui nivel în parte, se va realiza un proiect de voluntariat, prin intemediul căruia să se producă o schimbare benefică în și pentru comunitate.
Asociația de Servicii Sociale Scut a demarat în acest an programul educativ, „CUNOSC”, cu membrii centrului de zi cu probleme cronice de sănatate mintală. Ei au început primul nivel al programului (cunosc și mă cunosc în orașul meu). Până în acest moment, au luat parte la activități de autocunoștere (istoria personală) și de cunoaștere (istoria orașului Brașov). Pentru acest lucru, au participat la „vânătoarea de comori”, descoperind indicii pe baza cărora au reconstruit istoria toponimiei orașului Brașov și au vizitat cetatea Brașovia.
Sunt greu de descris zambetele din ochii participanților cînd au ajuns la Cetatea Brașovia sau bucuria de pe fețele lor în timp ce căutau „comoara”.
Pas cu pas, învățăm sa trăim viața din plin, să ne acceptăm așa cum suntem, să evoluăm în fiecare moment al vieții noastre, să fim prezenți în tot ceea ce facem și să creem legături cu oamenii și lumea.