Lucrurile se mișcă și în direcția restaurării centrului istoric, un proiect de amploare care va reda frumusețea vestigiilor uitate de timp, se arată într-un comunicat pe site-ul oficial al Primăriei Codlea, unde sunt expuse pe larg toate lucrările ce vor fi efectuate și care va fi noua destinație a acestora.
Municipiul Codlea a redepus în 10.12.2012 proiectul „Reabilitare centru istoric în municipiul Codlea”, la Autoritatea de Dezvoltare Regională Centru Alba Iulia, PROGRAMUL OPERATIONAL REGIONAL 2007 – 2013.
Axa prioritara 1 „Sprijinirea dezvoltarii durabile a orașelor – poli urbani de creștere”
Domeniul de interventie 1.1. „Planuri integrate de dezvoltare urbană”
Sub-domeniul: Poli de crestere:
- valoarea totală de 13064,21 mii lei;
- din care fonduri europene nerambursabile 12791.62 lei;
- fonduri proprii 272.59 mii lei (fonduri neeligibile), din care C+M 8712,45 mii lei.
S-a emis autorizația de construire nr.3 din 28.01.2013, de Primăria municipiului Codlea, pentru următoarele lucrări cuprinse în proiect:
- reabilitarea clădirii vechii primării ce va fi transformată in Muzeul Tradițiilor Codlene și al administrației locale;
- reabilitarea Casei de Cultură ce se va transforma în Centrul Cultural și va avea la subsol o scoală populară de meșteri ceramiști și alte activități meștesugărești;
- reabilitarea bibliotecii municipale ce se va transforma în Centrul de Informare și Documentare și va avea o secție de audio book, recenzie cărți, etc;
- amenajări exterioare str. Măgurii – tronsonul cuprins între str.Lunga și str.9Mai, ce va cuprinde reabilitarea pietonalului, a carosabilului, zonele verzi, mobilier urban, iluminat public și arhitectural.
Reabilitarea la cladiri va consta în refacerea hidroizolației orizontale și verticale a fundației cladirilor și îndepărtarea infiltrațiilor care au deteriorat demisolul la cele trei clădiri, consolidarea fundatiilor si a elementelor structurale deteriorate, refacerea acoperisului si a sarpantei, refacerea finisajelor interioare si exterioare, a tâmplariei, refacerea ancadramentelor și a elementelor arhitecturale, refacerea instalațiilor interioare inclusiv montare sisteme de supraveghere. Toate clădirile vor fi introduse în circuitul turistic.
La momentul actual proiectul a fost evaluat din punct de vedere administrativ-eligibilitate, fiind admis în etapa următoare de evaluare, respectiv tehnico-economică, evaluare la care vom avea și vizita în teren a experților evaluatori.
La finalizarea acestei etape se va trece la etapa precontractuală, după care proiectul va fi semnat de autoritățile competente.
[…] Lucrările vor fi demarate imediat, iar durata acestora va fi de aproximativ 17 luni, mai exact până la data de 15 iulie 2015, acesta fiind termenul limită pentru finalizarea lucrărilor de restaurare. (vezi detalii aici) […]
Comments are closed.