Este nevoie de o creşă în Codlea?

1
1.546 vizualizari
views

La o privire de ansamblu asupra comunităţii codlene se remarcă din start lipsa unui gen de instituţie cu vechime în sfera educaţională românească şi anume creşa. Desfiinţată din varii motive acum destulă vreme, creşa-  care era singura alternativă (de stat) pentru familiile cu copii de vârste foarte mici (1-3 ani)- revine în solicitările codlenilor.  În bugetul actual al primăriei sunt prevăzuţi bani pentru amenajarea şi deschiderea unei noi creşe, în spaţiul fostei grădiniţe de pe strada Lunga nr. 112-114. Fondurile în cuantum de 35000 RON sunt destinate momentan proiectului creşei.

Problema care se pune este necesitatea acestei creşe la nivelul comunităţii noastre. În acest sens, primăria roagă codlenii care au în îngrijire copii de vârstă mică (1-3 ani) şi doresc să îi înscrie la creşă, să depună la Registratura Primăriei Codlea, până la data de 1 octombrie 2012 cereri în acest sens. Cererile vor fi însoţite de o copie a certificatului de naştere al copilului.

Astfel, instituţia primarului va şti exact ce solicitări sunt şi dacă se întruneşte un număr suficient de copii pentru a înfiinţa această creşă. E clar că o asemenea investiţie poate fi demarată numai în cazul în care este necesară comunităţii şi cetăţenii codlei au nevoie de ea. În caz contrar, s-ar bloca inutil bani din buget pentru a înfiinţa un aşezământ pentru un număr foarte mic de beneficiari, insuficient pentru a primi aprobările de funcţionare necesare.

Pe masură ce mămicile devin tot mai interesate de o carieră care să se îmbine armonios cu viaţa de familie, trebuie găsite modalităţi alternative de îngrijire a copiilor. Agenţiile de baby-sitting si de plasare a bonelor aproape că au atins apogeul prosperităţii, iar din conversaţiile între mămici nu lipsesc subiectele legate de bone.

Se pare că trăim în lumea bonelor, în care orice mămică modernă are nevoie de aşa ceva ca de aer. Dar să nu uităm că există şi varianta mai ieftină şi mai benefică pentru copil: creşa- de fapt singura alternativă pentru omul de rând, cu venituri mici sau medii. Deşi este o instituţie veche, creşa a fost neglijată în ultimul timp în favoarea agenţiilor mai sus menţionate.

Într-adevăr, îngrijirea bonei este mai atentă (cel puţin teoretic) şi copilul tău este singurul care beneficiază de interesul ei. Însă şi creşa are avantaje ce nu trebuie neglijate.

În primul rând, copilul intră foarte devreme într-o comunitate şi crescând printre indivizi de aceeaşi vârstă va deveni un preşcolar, apoi un şcolar sociabil, cu reflexe sociale deja formate şi cu un comportament adecvat în public.

În al doilea rând, faptul că este îngrijit de mai multe persoane îl face să accepte mai uşor străinii adulţi, îl ajută să se desprindă de părinţi mai uşor şi să devină independent în proporţiile specifice vârstei. Chiar faptul că nu este nimeni care să se ocupe exclusiv de el, îl îndeamnă pe copil să acţioneze pentru a-şi îndeplini singur nevoile şi dorinţele. Studiile au arătat foarte clar că micuţii care se desprind de părinţi la vârste mici învaţă mult mult mai devreme decât ceilalţi să se descurce singuri (să se îmbrace, să îşi lege şireturile, să se spele pe mânuţe).

Părerile sunt împărţite, concepţiile şi veniturile per familie la fel, aşa ca nu rămâne decât să decidă comunitatea dacă mai este necesară o creşă în Codlea sau nu.

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic

1 COMENTARIU

  1. Este nevoie de o cresa in Codlea? : Regiunea Centru : Brasov Alba Mures Sibiu Covasna Harghita Fagaras Medias : regiuneacentru.ro

    […] Lunga nr. 112-114. Fondurile în cuantum de 35000 RON sunt destinate momentan proiectului creşei.citeste toata stirea din codlea-info.roRelated Posts:Codlea: In atentia cetatenilor Subiect: infiintarea unei crese in vechiul […]

Comments are closed.