Vizita la psiholog – terapie pentru suflet si minte

1
2.346 vizualizari
views

Atunci cand avem o afectiune fizica,  ne programam  urgent la un  medic specialist pentru o consultatie.

Dar se intampla la fel si atunci cand apar probleme individuale, relationale sau de alta natura? Doctorul va prescrie un tratament medicamentos care vindeca trupul, pe cand psihologia ajuta la vindecarea sufletului si mintii umane ( iar partea sufleteasca nu trebuie neglijata).

Nu cred ca exista vreo persoana care sa nu fi avut nevoie vreodata de un ajutor specializat, care sa nu fi avut vreo problema aparent de nerezolvat si care sa creeze disconfort si frustrare.

Nu suntem obisnuiti cu sedintele de terapie si astfel a merge la psiholog atrage teama, pasind pe un teren necunoscut in care ti se poate intampla orice.

Oamenii care merg la psiholog nu sunt bolnavi , ci doar au o problema de moment ce poate degenera in patologic.

Psihologul nu iti ofera sfaturi, dar te ajuta sa gasesti singur rezolvarea problemei pe care o ai, de fapt nu este etic din partea lui sa fie subiectiv si sa ofere un sfat.

Merg codlenii la psiholog?

Din pacate, in orasul nostru situatia sta la fel.

In ceea ce priveste vizitele codlenilor la un consilier, am cerut parerea Lilianei Rotaru,  psiholog la un cabinet individual din orasul nostru:

“Din pacate, codlenii nu merg la psiholog. Atunci cand totusi o fac, sunt trimisi de alte persoane sau institutii, scopul vizitei lor fiind de a obtine un act, respectiv un aviz favorabil, necesar pentru angajare, scoala de soferi, pentru permis de arma, etc. Dar chiar si in aceste conditii, o vizita la psiholog este o ocazie de a se cunoaste mai bine, intrucat evaluarea are in vedere compatibilitatea dintre capacitatile intelectuale, abilitatile psihice generale, structura de personalitate si cerintele postului respectiv”.

Exista pareri preconcepute si persistente atunci cand se vorbeste despre oamenii care decid sa urmeze sedinte de consiliere psihologica, acestia find etichetati drept  nebuni.

In realitate, situatia este diferita si trebuie facuta o diferentiere intre psiholog si psihiatru.

“ Trebuie sa precizez ca  psihologul este acea persoana cu formare de baza in psihologie si care ulterior pentru a putea profesa, s-a specializat in diferite domenii ale psihologiei – psihologia muncii, clinica, psihoterapie. Insa psihiatrul a absolvit facultatea de medicina si ulterior a facut o specializare in medicina. Intre ei exista o relatie de colaborare pentru a stabili un diagnostic in vederea recuperarii pacientului care urmeaza in paralel tratament medicamentos si psihoterapie.”  – psiholog  Liliana Rotaru.

Este bine de stiut ca nu orice suferinta este patologica, nu orice tulburare sau conflict interior reprezinta o boala psihica. Asadar, putem concluziona ca ajung la psihiatru doar cei care nu s-au dus din timp la un psiholog.

Vizitele la psiholog cat si la psihiatru se pot face din proprie vointa. Exista pacienti care aleg voluntar sau la sfatul apartinatorilor sa se prezinte la un specialist.

Prin urmare,  cu totii am putea avea nevoie la un moment dat de consiliere, doar ca motivatia trebuie sa fie una care sa vina in sprijinul clientului si al psihologului, nu sa fie un factor perturbator in atingerea scopului consilierii.  Nu mergem la psiholog doar pentru a avea cu cine sa vorbim pentru ca nu este prietenul nostru cel mai bun; in schimb, daca nu avem prieteni este cazul sa vorbim despre acest lucru  cu un psiholog.

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic

1 COMENTARIU

  1. Caz concret de psihoterapie: un parinte intra in camera fiului si il gaseste fumand marihuana. Se adreseaza fiului invaluit intr-o ceata de fum: „- Fumatul marihoanei duce la indiferenta si schizofrenie.” Tanarul, mai trage o data lejer din tigara si-i raspunde: „-Pe noi nu ne intereseaza asta!” 🙂
    O zi buna! si nu uitati: un psiholog prost va face ravagii in creieri si mai mult rau decat bine!

Comments are closed.