Reforma administrației publice și a poliției locale, gestionarea eficientă şi responsabilă a deşeurilor, implementarea proiectelor restante și consultarea constantă cu cetățenii – acestea sunt principalele preocupări ale consilierilor USR din Consiliul Local Codlea, Alexandru Săbădaşu și Marius Munteanu.
Reforma administrației publice locale
Consilierii USR au susținut necesitatea unui audit al activității Primăriei, care să fie realizat de o companie cu renume în acest domeniu şi în baza căruia aparatul Primăriei să fie reorganizat, pentru a deveni mai eficient și pentru a răspunde mai bine nevoilor cetățenilor. Auditul a avut loc în 2022, iar cel mai probabil anul acesta va fi propusă o nouă organigramă, în baza raportului auditorului. Tot pentru eficientizarea și responsabilizarea angajaților Primăriei, consilierii USR au propus instalarea de pontatoare, proiect ce va fi implementat anul acesta.
Reforma poliției locale
Înlocuirea șefului poliției locale și montarea de GPS-uri pe mașinile poliției sunt două schimbări ce au avut loc la propunerea și cu susținerea celor doi consilieri locali USR Codlea.
Salubritate şi gestionare deşeuri
La propunerea USR, administrația locală a alocat bugetul necesar și a achiziționat anul trecut 2 mașini noi pentru firma de salubritate, aflată în subordinea Consiliului Local. Achiziția a dus la creșterea calității serviciului de salubritate și la reducerea costurilor de întreținere. Anul acesta, este bugetat şi se va realiza studiul de fezabilitate necesar pentru obţinerea finanţării prin PNRR a 36 de ecoinsule, 2000 de pubele şi 500 de coşuri de gunoi stradale.
Dialog cu cetăţenii
Întreaga activitate a consilierilor USR – inițiative, proiecte de HC, amendamente la buget, soluții propuse etc – are la baza problemele, nevoile și așteptările cetățenilor, rezultate dintr-un dialog constant cu aceștia, prin organizarea periodică de dezbateri publice și întâlniri în cartiere.
Buget, dezvoltare, implementarea proiectelor restante
Municipiul Codlea are o problemă în privința proiectelor aprobate în Consiliul Local, pentru care există buget, dar care nu sunt implementate, rămânând doar pe hârtie. Soluția propusă de consilierii USR Codlea este respectarea unor principii simple privind structura bugetului și execuția bugetară:
- Toate proiectele votate și bugetate, indiferent de partidul care le propune, să fie implementate.
- Excedentul bugetar – adică proiecte neimplementate – să nu depășească 1 milion de lei.
- Bugetul alocat pentru dezvoltare să fie de minim 30% din bugetul propriu al Codlei (fără componenta fondurilor nerambursabile).
În anul 2023, consilierii USR vor urmări ca toate proiectele restante să fie puse în aplicare: ecoinsule pentru colectarea selectivă și coșuri de gunoi stradale, modernizarea Parcului cu umbră, amenajarea unui skatepark, transformarea unei suprafețe de 13 ha de pădure în pădure-parc, înființarea unui parc nou în locul pieței Colorom, etc. De asemenea, cei doi consilieri propun o serie de proiecte și soluții privind iluminatul public, modernizarea școlilor, siguranța pietonilor, asfaltări și reparații străzi, etc.
Alexandru Săbădaşu, consilier local USR Codlea: “Mai avem multe probleme de rezolvat, dar cu perseverență și un gram de ambiție tind să cred că vom reuși să schimbăm lucrurile în bine.”
Probleme locale și soluțiile USR pentru Codlea
USR susține urgentarea implementării unor proiecte esențiale pentru dezvoltarea Codlei, astfel încât orașul să devină din nou atractiv pentru locuit și mai ales pentru trăit.
Proiecte care susțin educația
În 2017, Aurel Agache (în prezent consilier județean) a co-inițiat, în calitate de consilier local, un proiect de reabilitare și modernizare a unui nou corp școlar. În 2021, Primăria a reponit lucrările, care s-au finalizat în toamna trecută. Sute de copii învață acum într-o școală modernizată.
Din 2015, administrația le-a promis codlenilor o creșă. În prezent, este în construcție prima creșă nouă de după Revoluție. Aceasta va avea 120 de locuri, la o cerere de 300. Va urma o nouă creșă, de data aceasta cu finanțare nerambursabilă.
În 2022, reprezentanții USR au determinat implementarea unui proiect vechi din 2011: modernizarea și mansardarea Școlii Gimnaziale nr. 2. Lucrările merg bine, iar din toamnă copiii vor avea o școală ca nouă.
Soluții pentru traficul auto
Codlea este traversată anual de peste 3 milioane de mașini, pentru că nu există o șosea ocolitoare și nici autostradă. Codlea nu a primit bani nici de la Consiliul Județean, nici din programul Anghel Saligny, pentru ocolitoare.
Ovidiu Paraschivescu, consilier județean, și Alexandru Săbădaşu, consilier local, caută soluții pe termen scurt pentru reducerea traficului de pe strada Nouă, ocolitoarea neoficială a Codlei. Astfel, în bugetul local pe anul acesta sunt alocați bani pentru semafoare inteligente, care trec pe roșu atunci când este depășită limita de viteză permisă.
Ovidiu Paraschivescu, consilier judeţean USR: “La final, avem o problemă nouă în față: Codlea pare să nu mai respecte cadrul legal pentru a rămâne municipiu. Pentru unii este o idee bună, pentru alții este un regres. Trebuie să discutăm în comunitate și să înțelegem ce putem face pentru viitor. Am trimis zilele trecute o petiție Prefectului Brașovului, pentru a clarifica alături de el răspunsurile oamenilor.”
Aer curat
Aurel Agache, consilier județean USR, duce de ani de zile lupte pentru reducerea poluării aerului în municipiul Codlea, pentru documentarea și stoparea activităților ilegale ale unor agenți poluatori. În urma demersurilor sale, a fost închisă o balastieră, s-a aplicat sancțiunea cu amendă, s-a anulat acordul de mediu și s-a dispus aducerea terenului la starea inițială. De asemenea, Aurel Agache continuă demersurile legale pentru obținerea monitorizării în permanență a unei topitorii de materiale neferoase, care în prezent își dublează capacitatea de producție.
Totodată, Aurel Agache depune eforturi pentru a determina respectarea de către autoritățile locale și județene a tuturor etapelor și procedurilor legale în implementarea proiectelor de la nivelul muncipiului Codlea.
Aurel Agache conslier județean USR: “Nu mă feresc să cer exercitarea controlului de către Prefect pentru a se respecta etapele prevăzute de lege în cazul proiectelor care stagnează și unde se încearcă să se sară peste etapele procedurale. Pentru anumite proceduri am sesizat Comisia Europeană, iar pentru anumite ilegalități la nivel de Consiliu Județean, este aproape finalizată o sesizare penală în rem cu privire la faptele unor funcționari publici.”
Municipiul Codlea în context judeţean
USR Brașov susține urgentarea și prioritizarea investițiilor în educație, sănătate și infrastructură, acestea fiind elemente esențiale pentru dezvoltarea întregului județ și pentru atragerea și menținerea populației în localitățile din județ, nu doar în municipiul Brașov.
Irineu Darău, senator USR Brașov și președintele filialei județene: “În lipsa acestor trei elemente, vom rămâne în subdezvoltare. În mod special, infrastructura este esențială pentru atragerea de investiții și crearea de noi locuri de muncă. Autostrada Sibiu – Brașov este unul dintre cele mai tangibile proiecte de autostrăzi din țară, iar faptul că se întârzie de ani de zile cu acest proiect este un eșec al actualei guvernări care ne costă pe toți. Costurile înseamnă case distruse, zgomot și stres pentru locuitori, mai multe accidente, dar mai ales subdezvoltare. În momentul în care Sibiul și Brașovul vor fi conectate printr-o autostradă, aceste două municipii se vor dezvolta, odată cu întreaga zonă din jurul lor. Sper ca parlamentarii și liderii PNL și PSD din județ să înțeleagă că nu există obiectiv mai important decât acesta, să îl promoveze la București până la finalizare și să nu îl mai lase pe ministrul Grindeanu să acumuleze eșec după eșec legat de această autostradă.”
Programul “USR te ascultă” în județul Brașov și la Codlea
În următoarea perioadă, reprezentanții USR Brașov vor aduce programul “USR te ascultă” în toate localitățile din județul Brașov, dar mai ales în localitățile mari, inclusiv în municipiul Codlea. Membrii, consilierii locali, județeni și parlamentarii USR Brașov vor reîncepe ieșirile pe stradă, vor sta de vorbă cu oamenii, pentru a afla ce își doresc și pentru a include soluţii concrete la problemele și nevoile lor în programele de guvernare pe care USR le va propune în 2024.