Universul satului românesc – Modelarea lutului tradiției populare românești transmisă din tată-n fiu

0
3.260 vizualizari
views

Sâmbătă, 12 martie, în foaierul Casei de Cultură Codlea a avut loc vernisajul de expoziție semnat Marius Diaconu, ceramist și artist popular, fiul maestrului ceramist Nicolae Diaconu.

Așchia nu sare departe de trunchi, este o veche zicală românească. Prin talentul său nativ, ieșit din comun, prin calitățile excepționale de plastician ceramist, prin ingeniozitate și perseverență, Nicolae Diaconu și-a căutat cu lăudabilă stăruință și și-a găsit, după ani de căutari, un stil artistic propriu. Migălind de la bulgărele amorf, la detaliu semnificat, el “croiește” din lut trupuri și chipuri de oameni, înzestrându-i cu o măestrie ce tradează adevărata artă, cu atitudini, fizionomii și sentimente aparținand unei lumi atât de familiare din pruncie: cea a satului natal.

Dragostea pentru modelarea lutului tradiției populare românești i-a fost insuflată fiului Marius, care pătrunde în universul satului românesc cu aceeași migală, explorând trăiri, sentimente, reușind să pună în valoare frumusețea țăranului român.

Au fost prezenți la vernisajul de expoziție primarul Cătălin Muntean care s-a arătat încântat de lucrările lui Marius Diaconu, achiziționând chiar și o lucrare intitulată Lăutarii. S-a vorbit despre atelierul de creație care va lua ființă într-unul din spațiile de la Casa de Cultură, acolo unde copiii vor putea deprinde din tainele acestui meșteșug, dar s-a vorbit și despre posibilitatea înființării Muzeului Basmelor Populare Românești, maestrul Nicolae Diaconu și fiul având o întreagă colecție de personaje. Ar fi un muzeu unic în țară, care ar merita pus în valoare la Codlea.

Directorul Casei de Cultură, Petrică Buhnici, a ținut să precizeze că instituția de cultură din oraș a avut o îndelungată colaborare pe parcursul anilor cu Nicolae și Marius Diaconu.

Iată și o scurtă retrospectivă a ceea ce înseamnă oamenii care fac cinste comunității. ,,Recent întors de la Festivalul Produselor Tradiţionale ,,Săptămâna Verde”  de la Berlin (20-29 ianuarie 2012) , la invitaţia Ministerului Agriculturii, acolo unde a participat cu o serie de lucrări tematice cum ar fi ,,Păstoritul la români”, artistul ceramist Nicolae Diaconu din Codlea se pregăteşte pentru Bruxelles, unde la Parlamentul European va prezenta lucrarea ,,Nişte tărani deportaţi”. În atelierul de ceramică figurativă, maestrul lucreaza alături de fiul său Marius Diaconu, pregătind scena ţăranilor deportaţi, pentru evenimentul ce va avea loc în perioada 27 martie-5 aprilie la Bruxelles.,,

VIDEO Retrospectivă 2012

Inițiativa se bucură de susținerea administrației și de sprijinul Asociațiunii ASTRA, Dr. Nicolae Căliman – Codlea.

 

DSC_0230 (Copy)DSC_0228 (Copy) DSC_0229 (Copy) DSC_0235 (Copy) DSC_0239 (Copy) DSC_0244 (Copy) DSC_0247 (Copy)

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic