Un virus periculos, care se transmite de la animale la oameni, stârnește îngrijorare „enormă” la OMS

0
60 vizualizari
views
Herpes simplex virus, illustration Herpes simplex virus, illustration. *** Herpes simplex virus, illustration Herpes simplex virus, illustration PUBLICATIONxINxGERxSUIxHUNxONLY KATERYNAxKON/SCIENCExPHOTOxLIBRARY F033/4548

Organizația Mondială a Sănătății şi-a exprimat „îngrijorarea enormă” față de răspândirea tot mai masivă a virusului gripei aviare H5N1 la noi specii, inclusiv la oameni.

Temerea este că acesta se va adapta și transmiterii de la om la om, în condițiile în care are o rată de mortalitate „extraordinar de ridicată”.

În prezent nu există nicio dovadă a unei transmiteri de la om la om a tulpinii virale H5N1, potrivit Reuters.

Între începutul anului 2023 şi 1 aprilie 2024, OMS a anunţat că a înregistrat un total de 889 de cazuri umane de gripă aviară în 23 de ţări, dintre care 463 de decese, ceea ce înseamnă că rata de mortalitate a fost de 52%.

Dincolo de monitorizarea oamenilor infectaţi de animale – inclusiv de vaci într-un caz recent observat în Statele Unite -, „este şi mai important să înţelegem câte dintre infecţiile umane se produc fără ca pacienţii să ştie acest lucru, căci acesta este segmentul în care se va produce adaptarea virusului”, a explicat Jeremy Farrar, cercetător-şef al agenţiei pentru sănătate din cadrul ONU, într-o conferinţă de presă organizată la Geneva.

La începutul lunii aprilie, autorităţile americane au anunţat că o persoană a fost testată pozitiv la gripa aviară după ce a fost infectată de o vacă de lapte în Texas. Pentru moment, cazurile de transmitere la oameni sunt foarte rare.

Un copil de nouă ani, purtător al tulpinii H5N1, a murit de gripă aviară în Cambodgia în februarie, după ce alte trei decese au fost înregistrate în aceeaşi ţară în 2023.

 

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic

LĂSAȚI UN MESAJ