Turismul poate fi transformat într-un motor al economiei naționale

0
913 vizualizari
views

Avem o țară frumoasă. Nu o spunem noi atât de mult, cât o spun străinii care au vizitat-o și care au rămas plăcut impresionați. Dar cum facem să beneficiem de acest potențial? Vicepreședintele PSD Roxana Mînzatu declară că pentru prima dată după mulți ani, în turismul românesc au fost puse în aplicare măsuri care pot transforma acest domeniu într-un motor puternic al economiei naționale.

“România este o țară a Uniunii Europene și beneficiază de dreptul de liberă circulație pentru toți cetățenii ei. Acest lucru a contribuit la crearea unui curent de export al turiștilor români către destinații din UE. Este un lucru firesc cu care s-au confruntat și alte state, pe măsură ce granițele acestora s-au deschis. Ceea ce guvernul PSD a înțeles este tocmai nevoia de a revigora activitățile economice din turism pentru a crește atractivitatea destinațiilor autohtone și pentru a menține interesul turiștilor români pentru obiectivele turistice din țara noastră”, declară Roxana Mînzatu.

Cea mai bună măsură care a fost luată în turism în ultimii 28 de ani este cea a acordării voucherelor de vacanță pentru bugetari. După mulți ani de promisiuni, salariații din domeniul public au primit vouchere de vacanță pentru destinații naționale. În acest fel au fost și sunt în continuare susținute afaceri locale, la nivelul întregii țări. De la pensiuni și hoteluri, la restaurante și facilități turistice, toate beneficiază de un aport semnificativ de resurse, prin introducea unei singure facilități – voucherul de vacanță în valoare de 1450 de lei.

„Numai această măsură, introducerea voucherelor de vacanţă, a adus circa 400 de milioane de euro în turism, pe parcursul anului 2018. Iar acordarea voucherelor de vacanță va continua și în 2019.  Pachetul de măsuri pentru stimularea activității în turism este amplu. De la 1 noiembrie 2018 a fost introdusă, prin ordonanță de urgență, măsura prin care se reduce TVA la 5% în domeniul turismului, pentru servicii de cazare, servicii de restaurant şi catering, dar şi pentru utilizarea facilităţilor sportive, a parcurilor de distracţii şi recreative.“, a declarat Roxana Mînzatu, vicepreședinte PSD.

Pentru prima dată, un guvern ia măsuri pentru deblocarea turismul balnear prin introducerea de redevențe ZERO pentru apa geotermală. În susținerea aceluiași act normativ, ministrul Turismului, arăta că autoritățile locale și societățile comerciale vor putea accesa bani dintr-o viitoare schemă de investiții pentru dezvoltarea și modernizarea statiunilor balneare.

Guvernul prevede investiții de minim 1 miliard de euro prin proiecte în balneoturism în următorii 10 ani. România are o puternică tradiție în acest domeniu, tradiție ignorată ani de-a rândul de guvernările anterioare. Infrastructura actuală are nevoie de investiții, țara noastră fiind capabilă să redevină o atracție la nivel regional din punct de vedere al bogăției apelor minerale geotermale.

Toate aceste măsuri semnificative sunt corelate cu realizarea unei legi a turismului, proiect de lege aflat în lucru în ultimul an și care va fi în perioada imediat următoare adoptat de Guvern. Obiectivul acestei legi este promovarea României ca destinație turistică și creșterea numărului de turiști autohtoni și străini.

“Este de salutat și adoptarea memorandumului de descentralizare în turism, care prevede că autoritățile locale urmează să preia o parte dintre atribuțiile ministerului, inclusiv autorizări. Acest lucru va crea pârghii de promovare turistică, prin organizatiile de management al destinatiei, care va permite autorităților locale și investitorilor în turism să își promoveze și mai puternic destinațiile turistice locale sau regionale. Turismul are capacitatea de a performa, iar măsurile guvernamentale vin în completarea eforturilor care se fac la nivel local pentru promovarea destinațiilor turistice. Spre exemplu, este de salutat că județul Brașov este destinația numărul doi la nivel national, după București, depășind pentru prima data Constanța, conform datelor privitoare la numărul de turiști în anul 2017. Guvernarea PSD pune în valoare capacitatea acestui domeniu de a deveni un motor al economiei naționale în următorii ani”, a adăugat vicepreședintele PSD

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic