Ieri, 24 ianuarie, românii au sărbătorit Unirea Principatelor Române, un moment de mândrie naţională şi o sărbătoare devenită oficială în ţara noastră.
Românii din Ţara Românească şi Moldova au reuşit să dea mână cu mână şi să înfăptuiască la 1859 Marea Unire, devenind astfel un stat puternic şi capabil să îşi orânduiască treburile interne. Iată că cel mai de seamă eveniment din istoria României, Marea Unire, a fost înfăptuită la 1 decembrie 1918 și și-a intrat în drepturi ca sărbătoare națională abia după 1989, când această dată a fost adoptată ca Zi Națională.
Pentru a marca această zi de sărbatoare naţională şi codlenii au fost aşteptaţi ieri cu mic cu mare la un spectacol organizat de Casa de Cultură Municipală Codlea.
Deschiderea a facut-o Petrică Buhnici, director al Casei de Cultură, care a reunit pe scena îndrăgiti solisti vocali cât si tinerii Ansamblului Folcloric Măgura, aceştia oferind un spectacol care a reuşit să tresalte inimile românilor prezenţi.
Spectacolul a debutat cu un recital plin de sensibilitate şi emoţie oferit de David Frâncu, acompaniat la pian de Lucian Opriş – preşedintele Centrului Cultural Proartis.
Nu a lipsit nici solista de muzica populară , Rodica Stan, care a ridicat în picioare spectatorii prin cantece şi mesaje care merg la inima fiecărui român: “Doamne, ocroteşte-i pe romani”, “Hai să-ntindem hora mare”.
Ca de altfel la fiecare eveniment, programul folcoric a fost sustinut şi de orchestra Casei de Cultură condusă de Radu Costel.
Încă o dată, tinerii din Ansamblul ” Măgura” au încercat să deprindă tainele dansului de societate Romana (inventat de Iacob Muresianu în 1850), o combinatie de mai multe dansuri populare. De amintit este faptul ca dansul de societate, Romana, era cel mai placut moment al petrecerilor de la mijlocul secolului al XIX – lea, cand l-a inventat braşoveanul Mureşianu.
Dupa aproape un secol, istoricii din Brasov au descoperit in arhive descrieri exacte ale pasilor şi au” reînviat” acest dans cu ajutorul unor coregrafi profesionisti. Cu prilejul sarbatoririi Zilei Unirii, oranizatorul evenimentului, Casa de Cultura, prin vocea directorului Petrică Buhnici, a aratat că românii trebuie sa fie uniţi şi să se încreadă in idealurile naţionale.
Spectacol aniversar (video)
[…] Dacă doriți să revedeți 24 ianuarie 2012 … CLICK AICI […]
Comments are closed.