Sistemul sanitar, pe marginea prapastiei!

2
1.293 vizualizari
views

Sistemul sanitar din tara noastra este in anestezie totala. Bolnavii sunt selectati pe criterii financiare, iar conditiile din spitale aduc mai mult a cele din lagare, sunt locuri unde mizeria si moartea se imbina intr-un joc macabru.
Nu avem aparate performante in spitale, bolnavii stau cate doi in pat si oamenii mor pe capete chiar sub privirile medicilor.
Sanatatea si la propriu si la figurat este la pamant. A fi bolnav, ranit, accidentat sau batran in Romania echivaleaza cu a fi fortat sa iti lasi viata la voia intamplarii in hazardul care guverneaza intreg sistemul de sanatate. „Moartea domnului Lazarescu” nu mai este de mult doar un film in aceasta tara, ci o realitatea care tinde sa se generalizeze tot mai mult.
Majoritatea unitatilor sanitare din Romania sunt adevarate gropare, cimitire pentru mortii inca vii care le calca pragul.
Multi dintre doctorii tineri buni au plecat deja din tara din cauza salariului de batjocora pe care il primeau aici. Multe spitale nu au bani nici macar pentru medicamente, daramite pentru dotari sau achizitii. De multe ori salile de operatie raman fara lumina si curent electric in timp ce pacientul zace pe masa de operatie taiat si cu organele scoase.
Multe dintre bolile care ar putea fi tratate si in Romania nu sunt depistate la timp sau raman nedescoperite pentru totdeauna, pentru ca pacientul sfarseste prin a fi ucis de ele, din lipsa dotarilor moderne si a aparaturii de performanta.
Exista mai multe cauze care au condus catre aceasta situatie catastrofala in care a ajuns sistemul de sanatate, multe dintre ele, poate, explicabile.In primul rand ar fi lipsa banilor din sistem. Subfinantarea sanatatii explica o parte dintre aceste imagini sumbre care insotesc aproape toate spitalele din Romania. Neprofesionalismul managerilor multor unitati sanitare este si el unul dintre motivele conditiilor saracacioase in care isi exercita activitatea multe cadre medicale.Lipsa banilor poate explica pana si mizeria existenta in tot mai multe spitale. Numarul femeilor de serviciu si a infirmierelor a scazut mereu pana a ajuns sub limita de intretinere minima, care sa asigure acea proverbiala curatenie de spital.O vizita in spitalele noastre devine un motiv de ingretosare. Mirosurile din saloane devin, mai ales vara, pestilentiale. Iarna doar gerul dintre paturile pacientilor face ca mirosul greu de mizerie si nespalat sa nu iti intoarca stomacul pe dos.Totul sau aproape totul ar putea fi explicat si inteles. Lipsa banilor, a reformelor din sistem, a interesului politic fata de acest domeniu si, in general, nepasarea generala fata de tot ce inca apartine statului. Asa incat ne mai putem mira de indiferenta medicilor? Ne mai putem razvrati cand acestia asteapta sa le intinzi banii, pentru a te baga in seama, tinand cont de salariile lor mizere? Pe mine una deja nu ma mai mira nimic!
Avem o tara frumoasa! Pacat…ca e locuita!

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic

2 COMENTARII

  1. […] Sistemul sanitar, pe marginea prapastiei! Tue Dec 14, 2010 17:11 pm Sistemul sanitar din tara noastra este in anestezie totala. Bolnavii sunt selectati pe criterii financiare, iar conditiile din spitale aduc mai mult a cele din lagare, sunt locuri unde mizeria si moartea se imbina intr-un joc macabru. Nu avem aparate performante in spitale, bolnavii stau cate doi in pat si oamenii mor pe capete chiar […] […]

  2. Sunt foarte dezamagita de tot ceea ce se intampla in tara noastra,sistemul sanitar NU EXISTA. L-am avut pe tata internat in spital la neuro,nici nu stiu cat am bagat in buzunare. Incepand de la poarta spitalului unde trebuie sa platesti intrarea,meicii,asistentii,infermierii,mai ceva ca lipitorile. Vrem sa vorbim despre tratamentul pe care la facut? A fost internat pentru un accident vascular, avea un ematom in creier, nu se putea opera pentru ca era central,a stat in spital doua zile fara sa se uite nimeni la el pentru ca noi suntem plecati din tara am avut noroc cu o persoana care a raspuns la nu stiu a cata telefonata pe care am facuto si mi-a zis: „Cum vreti sa fie doamna nu are medicamente si trebuiesc cumparate.” Daca ar trbui sa va povestesc tot ceea ce am vazut in acel spital in trei saptamani de zile in care am stat cu tatal meu zi si noapte v-ar apuca GROAZA. Tatal meu traieste pentru ca am dat SPAGA am putut cumpara tot tratamentu pe care la facut, altfel ar fi murit cu zile!

Comments are closed.