Sfinții Apostoli Petru și Pavel, călăuze spre viață și libertate

0
1.253 vizualizari
views

Sistemul penitenciar românesc este ocrotit de Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, cei care îi inspiră pe angajaţii penitenciarului să lucreze cu profesionalism  în slujba comunităţii şi care, în acelaşi timp, le oferă deţinuţilor modele de îndreptare şi empatie. Se ştie că ei înşişi au fost, la vremea lor pământeană, oameni care au greşit în faţa Lui Dumnezeu şi au reuşit să se înalţe, slujitori plini de râvnă şi apoi întemniţaţi de oficialităţi pentru credinţa lor.

Pornind de la aceste realităţi istorice şi contemporane prin spiritualitatea lor, în Penitenciarul Codlea au loc în aceste zile manifestări care scot în evidenţă semnificaţiile profunde ale trăirii creştine, detenţia fiind un prilej de reflectie pentru fiecare persoană care o priveşte cu responsabilitate din orice perspectivă posibilă.

Prin urmare, deţinuţii au ocazia să participe zilele acestea la concursul “Viaţa şi activitatea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel”, 10 dintre ei merg într-un pelerinaj la Biserica “Înălţarea Domnului” şi alţi 20 s-au înscris la dezbaterea “Epistolele pauline”. De asemenea, au loc slujbe religioase, cei care doresc se pot spovedi, iar unii dintre ei se pot împărtăşi, dacă au dezlegarea preotului, ca în orice parohie.

Tot cu această ocazie, personalul penitenciarului îşi desemnează cei mai buni lucrători, ei fiind nominalizaţi în cadrul şedinţei festive care va avea loc luni, 30 iunie, în clubul instituţiei, oferind recunoaştere meseriei de lucrător pentru siguranţa cetăţenilor şi celor care, prin eforturile lor, asigură atât aplicarea măsurilor legale, cât şi pregătirea deţinuţilor pentru reintegrare socială astfel încât să crească şansele ca persoanele liberate să se integreze socio-profesional şi să devină utile comunităţii şi familiei.

Sărbătoarea are loc după Duminica Sfinţilor Români, duminică în care poporul credincios îi sărbătoreşte pe toţi sfinţii noştri, inclusiv pe acei mărturisitori şi martiri care au dat jertfă în închisorile comuniste şi ale căror valori pot fi puse ca trainice baze ale devenirii umane şi ale renaşterii societăţii româneşti.

Tezaur viu de spiritualitate şi de demnitate, exemplul de curaj, de altruism şi de credinţă al înaintaşilor este adus mereu în faţa fiecărui om ca o icoană de aşezat în suflet şi ca un model de dezvoltare umană. De aceea, activităţile organizate în cadrul programelor de reintegrare socială au ca esenţă filonul de aur spiritual pe care martirii şi eroii de pretutindeni l-au păstrat pentru fiecare om dornic de îmbogăţire spirituală.

În penitenciar sau în afara lui, fiecare om are greşelile sale şi se vrea eliberat. Dacă de-a lungul timpului modelele umane au fost înţeleptul, sfântul, eroul, întreprinzătorul, iar azi societatea e atât de bulversată în structura sa axiologică, e un câştig să ne amintim de sfinţi, adică de cei care concentrează valorile umane în esenţa de divinitate din OM.

petru si pavel penitenciar codlea (Copy)

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic