Sașii, reveniți în leagănul copilăriei

0
2.825 vizualizari
views

Sașii, reveniți în leagănul copilăriei în cadrul celei de a 5-a întruniri de la Codlea, au petrecut momente de o mare încărcătură emoțională. Este ca atunci când, plecat de acasă de pe vremea când erai adolescent, în lume, revii pentru a-ți reaminti locurile prin care ai umblat, lucrurile pe care le-ai făcut, dar mai ales prietenii pe care îi ai de o viață. Este de departe cel mai bun prilej pentru a-i strânge mâna vecinului de pe strada unde ai locuit, de a-ți îmbrățișa aproapele.

Sigur, pentru cititorii noștri născuți după 1990, sașii erau doar un mit, câteva familii din puținele rămase după exodul de la revoluție, oameni discreți care treceau neobservați prin micul târg al așezării.  Însă cei care și-au trăit adolescența sau tinerețea în perioada de dinainte de 89, care i-au cunoscut pe sașii din Codlea, au avut ce învăța de la această comunitate.

Pentru aceștia, acasă înseamnă Zeiden cu tot ce reprezintă locul. Maialul, Cetatea Evanghelică Fortificată, Parcul cu Soare, Mărul Dulce, Ștrandul, locuri care nu se vor schimba niciodată și care oferă acea legătură de suflet cu fiecare întoarcere acasă.

S-au bucurat să observe un oraș curat, în continuă schimbare, un mic burg nemțesc ce păstrează arhitectura coliniștilor vremii. În cadrul întâlnirii de anul acesta au avut loc manifestări cultural-artistice , vizite și acțiuni specifice, spectacole și întruniri, momente speciale. Asociația Sașilor Codleni din Germania, președinte Rainer Lehni și Biserica Evanghelică Fortificată, sub conducerea preotului Andreas Hartig, în calitate de organizatori, au marcat și cei 500 de ani de la reformă.

Reconstituți după model, părinții reformatori ai Bisericii Evaghelice și-au reluat poziția de veghe pe clădirea fostului liceu din Centrul Istoric. Statuile au fost realizate de către sculptorul Petrică Buhnici, iar fațada clădirii a fost executată cu titlu de sponsorizare de către Ovidiu Tomazeli, susținut de omul de afaceri Stinghe Neculae.

La deschiderea oficială a fost prezent, desigur, Cătălin Muntean, primarul municipiului Codlea, cel în care nu doar codlenii și-au pus toată încrederea în ultimii 6 ani, ci și sașii, pentru că au găsit în persoana acestuia un tânăr cu viziune.

DSC_0002 (Copy) DSC_0016 (Copy) DSC_0083 (Copy) DSC_0104 (Copy) DSC_0118 (Copy)

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic