Roxana Mînzatu: Legi cheie adoptate de Camera Deputaților

0
396 vizualizari
views
În cursul zilei de 23 aprilie fost votate in Camera Deputatilor inițiativele legislative ale PSD în domenii importante, precizează deputatul Roxana Mînzatu:
 
1.  Acordarea pensiei de urmaș pentru personalul medical din prima linie – lege initiata de senatorul PSD Brasov, Florin Ortan
2. Eliminarea dobânzii la dobândă la amânarea ratelor pentru firme și populație și extinderea măsurii și la fermierii afectați de secetă, precum și o serie de măsuri fiscale pentru firmele românești;
3. Interzicerea exportului de buștean și lemn rotund, inclusiv in spatiul comunitar, pentru protejarea pădurilor.
 
Iată câteva detalii:
 
1. Instituirea pensiei de urmaș pentru personalul medical căzut la datorie în lupta cu epidemia Covid-19
 
o Este o lege cerută insistent de corpul medical și răspunde unei nevoi sociale și umane acute; bonificația de 500 de euro anunțată ca recompensă de Iohannis și guvernul său este o amăgire și a fost respinsă categoric de medici. Pensia de urmaș este răspunsul corect…
o Prevederile legii se aplică întreg personalului medical –  medici, asistente, infirmiere, ingrijitoare, personal auxiliar care participă la la acţiuni medicale impotriva Covid-19, în mod individual sau colectiv. Astfel:
o Urmașii cadrelor medicale, decedate în timpul și din cauza serviciului ca urmare a desfășurării activității medicale în lupta cu Covid-19, au dreptul la o pensie de urmaș egală cu 75% din salariul pe care respectivele cadre medicale l-au avut la data decesului, care se actualizează potrivit legii.
o În cazul în care nu există urmași, dacă cel decedat era singurul susținător al părinților săi, aceștia vor beneficia de jumătate din pensia de urmaș stabilită potrivit prevederilor anterioare.
o Membrii familiilor cadrelor medicale, decedate în timpul și din cauza serviciului ca urmare a desfășurării activității medicale în lupta cu Covid 19, beneficiază gratuit de asistență medicală și medicamente în cadrul rețelei sanitare a Ministerului Sănătății sau în alte rețele sanitare, cu decontarea cheltuielilor de către acest minister.
o Urmaşii personalului medical  decedat ca urmare a participării la acţiuni medicale împotriva Covid-19 beneficiază de scutire de la plata impozitului pe terenurile aflate în proprietate sau coproprietate și a impozitului pe clădirea folosită ca domiciliu și/sau alte clădiri aflate în proprietate sau coproprietate.
 
2. Corectarea OUG privind amânarea ratelor bancare.
 
o Se elimină dobânda la dobândă pentru toate tipurile de credit.
o Restanțierii – care sunt cei mai vulnerabili – beneficiează și ei de amânarea ratelor.
o Firmele pot cere amânarea rambursării creditelor dacă li s-au diminuat veniturile cu 15% cauza crizei ( în varianta guv. Orban era 25%).
o Producătorii agricoli ale căror culturi au fost afectate de secetă au posibilitatea amânării plăților la împrumuturile bancare, cu până la 18 luni.
 
3. Corectarea OUG  privind unele măsuri fiscale pentru companii:
 
o se extindende până la 25 Oct termenul de plată pentru impozitul pe profit
o se acordă o bonificație nediscriminatorie de 10% TUTUROR firmelor care achită la scadențele normale impozitul de profit – în varianta guvernului se făcea o discriminare – bonificația era de 5% pentru contribuabilii mari și de 10% pentru cei mijlocii.
 
Atenție: PNL se opune din răsputeri acestor măsuri. Pentru a doua oară, PNL anunță azi că va contesta la Curtea Constituțională (pe ce temei, rămâne de văzut!) și această lege de aprobare a Ordonanței Guvernului PNl, la fel cum a contestat și legea inițiată de PSD și adoptată acum 2 săptămâni. Deși nu sunt motive de neconstituționalitate, PNL știe că acest pas întârzie implementarea legii și o face inaplicabilă.
 
4. Interdicția exportului de bușteni.
 
o Se interzice orice export extracomunitar de bușteni, timp de 10 ani, indiferent că e cu coajă ori fără sau lemn rotund. Interdicția de aplică de la 1 Ianuarie 2021.
o Nerespectarea se pedepsește cu închisoare de la 1 la 3 ani sau cu amendă de 100.000 de lei.
o Practic, prevederile legii impun care orice copac se taie legal să fie prelucrat în România, fapt care asigură locuri de muncă, salarii, taxe și impozite…
o De remarcat că ministrul liberal al mediului a ajuns să invoce în fața comisarului european pentru mediu proiectul de lege al PSD, pentru a răspunde la procedura de infrigement declanșată de Comisia Europeană din cauza tăierilor ilegale de pădure. Detalii: https://www.news.ro/economic/ministrul-mediului-joi-va-fi-votata-in-parlament-o-propunere-legislativa-privind-interzicerea-exportului-de-bustean-1922403022512020041919341282
o Ce nu spune ministrul Costel Alexe este de ce guvernul Orban vulnerabilizează cu bună știința  paza și protecția pădurii? De ce refuză să constate evidența și să ia măsuri contra tăierilor ilegale și transporturilor de lemn care au explodat la adăpostul stării de urgență?
o Degeaba se laudă pe gură ministrul liberal al Mediului că el și colegii lui vor susține în Parlament  interzicerea exportului de bușteni, pentru a da bine la imagine…
o …în realitate PNL, deși deține toate pârghiile executive, nu face nimic să protejeze pădurile țării!
o Situația este atât de dramatică încă au ajuns membrii ai PNL, candidați la importante funcții locale, precum Romeo Dunca – om de afaceri, candidat la președinția Consiliului Județean Caraș-Severin – să-i ceară socoteală ministrului liberal al Mediului Costel Alexe, pe care-l somează ” să nu confunde interesul statului cu cele ale unui grup organizat mafiot care profită din tăierea pădurilor…”
Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic