Deputatul PSD, Roxana Mînzatu, consideră că atunci când vorbim de performanță în exercitarea președinției Consiliului Uniunii Europene, unul dintre cei mai importanți indicatori este reprezentat de numărul de dosare finalizate.
“România a ajuns să dețină președinția Consiliului UE într-un moment atipic din multe puncte de vedere: presiunea BREXIT-ului, presiunea celor peste 250 de dosare active la nivel european precum și presiunea trecerii între două cicluri instituționale, odată cu alegerile europarlamentare din 26 mai”, a declarat Roxana Mînzatu.
În aceste condiții, marele merit al țării noastre a fost să-și construiască strategia corectă, care să poată produce rezultate performante pe atâtea fronturi diferite. România și-a propus, deci, ca în prima jumătate a mandatului să tureze motoarele la maxim în vederea închiderii unui număr cât mai mare de dosare europene. Asta pentru ca a doua jumătate a mandatului să fie rezervată organizării Summitului UE de la Sibiu și perioadei post alegeri europarlamentare, cu toate provocările noi cu care vine aceasta.
“Iată că strategia României s-a dovedit câștigătoare. În doar două luni de la preluarea președinției Consiliului UE, am închis mai multe dosare decât a reușit Austria pe întreaga perioadă de exercitare a mandatului: 62 de dosare închise, dintre care 38 sunt deja aprobate de ambasadorii statelor membre, restul pregătindu-se să intre în ultima etapă de verificare și publicare”, a adăugat deputatul PSD.
O bună parte dintre progresele României au fost înregistrate chiar în cazul unor dosare blocate de ani de zile la nivel european, precum revizuirea directivei privind gazele naturale, aflată în discuții de mai bine de un an de zile, sau acordul politic provizoriu în privința legislației drepturilor de autor. Țara noastră a mai obținut rezultate remarcabile și în ceea ce privește instituirea unei autorități europene a muncii, combaterea terorismului și a infracțiunilor grave, transportul mai eficient și mai sigur, promovarea vehiculelor nepoluante, siguranța și transparența lanțului alimentar sau instituirea unei autorități europene a muncii.
“Un mare merit al României îl reprezintă și consolidarea unei stări de optimism la nivelul statelor membre, în ceea ce privește oportunitatea extinderii proiectului european în zona Balcanilor de Vest, extindere benefică pentru România din punct de vedere economic și al securității. Dincolo de tensiunile politice interne, salut profesionalismul și dedicarea cu care echipa ministerială a României, alături de aparatul tehnic al reprezentanței României la Bruxelles, a înțeles să-și exercite rolul atât de important pe care îl joacă în prima jumătate a anului 2019”, a concluzionat deputatul PSD.