Roxana Mînzatu: ”Anul 2020, decisiv pentru atragerea de fonduri europene în sănătate”

0
814 vizualizari
views

Deputatul PSD Roxana Mînzatu, fost ministru al Fondurilor Europene în Guvernul Dăncilă, consideră că anul 2020 este unul decisiv pentru atragerea de fonduri europene în sănătate. În acest context, social-democrata critică şi lipsa de strategie, în opinia ei, a Guvernului Orban pentru absorbţia de fonduri în exerciţiul financiar 2021-2027.

„În aceste 3 luni de guvernare PNL, ceea ce nu am văzut la Guvernul Orban a fost o preocupare pentru sănătate în ceea ce înseamnă finanţarea europeană 2021-2027. Se întâmplă că acest Guvern conduce România în perioada în care se negociază cu Comisia Europeană ce bani vom primi şi pe ce domenii în perioada 2021-2027; practic, în următorii 10 ani.” , a declarat Roxana Mînzatu.

Roxana Minzatu susţine că guvernul anterior a avut ca prioritate sănătatea, fiind stabiliţi paşi strategici în acest sens.

„Am propus în mandatul meu de ministru crearea unui program operaţional sănătate în 2021 – 2027, cu o axă dedicată spitalelor regionale, nu doar cele 3, Iaşi, Craiova şi Cluj, ci tuturor spitalelor regionale care vor putea porni ca proiecte, cum este situaţia Braşovului; o axă în care să avem şi cercetare medicală, partea de prevenţie şi screening dar şi partea de informatizare şi sistemul de transfuzie.”, a adăugat Roxana Mînzatu.

Social-democrata consideră că anul 2020 este crucial din prisma gândirii programelor europene pe următorii 10 ani:

„Dacă ne pierdem cu alte preocupări gen privatizarea sistemului medical şi nu ne uitam foarte atent la ce bani europeni putem atrage pe sănătate, vom pierde foarte mult pentru că, în general, aţi văzut că la nivel european preocupările sunt către zona de mediu. În occident sunt alte nevoi care au întâietate şi statele occidentale au putere în ceea ce înseamnă definirea priorităţilor banilor europeni, iar noi cei din Est, România, în mod special, avem o nevoie uriaşă de a investi în sistemul medical.”

Deputatul PSD a afirmat că a făcut solicitare către oficialii pe Sănătate din Guvernul Orban pentru a-i prezenta viziunea în acest domeniu. Roxana Mînzatu consideră că este esențială finanţarea cu bani europeni a spitalor regionale, printre care şi cel de la Braşov. Ea a menţionat şi că, în exercițiul financiar 2014 – 2020, România a atras un miliard de euro pentru sistemul medical, iar în momentul de față ar fi nevoie de cel puțin două miliarde de euro.

Sursa: radiobrasovfm.ro

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic