Problema poluării aerului de către PROTAN. Există rezolvare?

18
2.534 vizualizari
views

Luni, 25 iunie, la invitația administrației locale, respectiv a primarului, a avut loc la sediul primăriei o întâlnire cu Eugen Rogoz, directorul societății PROTAN Codlea. Subiectul discutat de cei doi a fost poluarea existentă la nivel de oraș, din cauza emanării în atmosferă a unui miros greu respirabil, edilul șef atrăgând atenția asupra disconfortului olfactiv, fapt ce nemulțumește de ceva timp locuitorii urbei.

Într-adevar, recunoaște directorul societății, domnul Eugen Rogoz, în ultima perioadă mirosul a fost mai puternic întrucât a durat până s-au înlocuit filtrele care opresc degajarea mirosului. Acesta l-a asigurat pe Cătălin Muntean, reprezentantul cetățenilor, că va face tot posibilul ca în următoarele 60 de zile să instaleze filtre suplimentare. PROTANUL face parte dintr-un program BAT  de îmbunătățire a procesului de prelucrare a materiei prime, program atent monitorizat la nivel național prin întocmirea unor rapoarte care sunt transmise și la Bruxelles. Practic, societatea are obligația ca într-o perioada scurtă de timp să se alinieze la standardele europene. Întrucât a pierdut startul pentru finanțare europeană (la momentul la care se accesau fonduri europene prin Ministerul Mediului societatea PROTAN nu era pe profit), aceasta este nevoită să își dezvolte propriul proiect, un termen pe care UE l-a impus ca finalizare până în 2015.

Proiectul se află deja în derulare așa cum susține managerul societății producătoare de făinuri proteice și grăsimi tehnice. În acest sens și parcul auto va fi înnoit. Mașinile de transport vor fi înlocuite cu unele noi, asigurându-se închiderea ermetică a containerelor. Acestea vor fi achiziționate până la sfârșitul anului, luna viitoare urmând ca prima mașina să intre în posesia celor de la PROTAN.

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic

18 COMENTARII

 1. Corectă inițiativa primarului. Răspuns evaziv din partea celor de la Protan.
  Cum adică ”în ultima perioadă”? Protanul poluează olfactiv aerul de ani de zile în mod consecvent. Au noroc că mai bate vântul și în alte direcții decât spre oraș.
  Iar chestia cu ”tot posibilul” ține de specificul românesc al acordării unor termene care cu siguranță nu vor fi respectate.
  Concluzie: Protanul va continua să polueze sistematic orașul încă multă vreme de acum înainte și nimeni nu are ce să le facă. Vezi doamne ei sunt în termenele planificate de UE.
  Uite, de exemplu și acuma la ora asta, simt mirosul de la Protan. Te pomeni că încă ”lucrează la filtre”. Codleni, rugați-vă să bată vântul spre Brașov și Hălchiu!

  • Putem acorda totusi ceva credit Protanului si sansa sa dovedeasca ceea ce afirma astazi. S-a preconizat un termen exact pentru montarea unor filtre suplimentare, acela de 60 de zile. Nu se va rezolva totul in oras batand din palme dar lucrurile se aseaza pe un drum normal si incepe sa devina posibila rezolvarea fiecarei probleme in parte. Proiectul de aliniere la standardele europene este deja in derulare si in perioada urmatoare asteptam din partea Protan sa isi tina promisiunile.

   • De acele filtre de standard UE se aude parca din 2007 de cand a intrat romania in UE. De atunci parca tot se zicea ca nu mai este voie sa faca asa miros, nu stiu ce, si ca pune filtre.
    Acuma avem 2012 si tot de aceste filtre se discuta.

    • Așa este. Cei de la protan nu fac altceva decât să reia un clișeu vechi de ani de zile și să-l servească comunității locale.
     Am curajul să pariez că și peste 4 ani situația va fi următoarea: Protanul va polua olfactiv în continuare și noi vom fi victimele lor.

 2. Aceiasi placa zgriata o pun cei de la Protan de ani de zile parca s-au mai investit o data in filtre speciale dar dupa cum se simte la nas au ramas cu investitia .Sa speram ca noul primar va face ordine sa respiram si noi un aer curat iar cei care vin in vizita pe la noi sa simta miros proaspat de munte nu de hazna ! mult succes noului primar !!!

 3. O să mențin topicul activ să vedem dacă cei de la protan au cuvânt.
  În afara celor 2 săptămâni cât sunt plecat din țară voi informa orit de câte ori va exista poluare olfactivă în orașul Codlea .
  De exemplu: aseară, 01 iulie 2012, ora 21.00, mirosul de la protan era persistent în oraș.

 4. Locuiesc in Codlea Nord de o viata. Cu ce am pacatuit noi localnici sa
  suportam o viata aceasta nenorocire,numita =PROTAN=
  Salvatine de aceasta mare pacoste…………..

  • Așa este. În 10, 11, 12 iulie, în special noaptea, mirosul a fost greu de suportat. Tic, tac, tic, tac, cele 60 de zile trec repede. Alo protanul, se aude?

 5. Iacătă se apropie sfârșitul celor 60 de zile în care s-a promis montarea unor filtre suplimentare. În rest perioada aceasta a fost un coșmar pentru locuitorii Codlei. Aproape zilnic a mirosit înfiorător în oraș. Ca o culme a ironiei, parcă niciodată nu am fost mai poluați olfactiv ca în ultima perioadă.
  Sper din suflet să faceți o revenire la articol și să vedem cu ce minciuni ne vor aburi cei de la Protan.

 6. ar trebui desfiintata cu totul, arsa din temelii….problema nu trebuie ridicata la nivel local ci la un nivel mult mai inalt,,,va dati seama ca cei din primarie au gura inchisa ca sunt in cardasie cu protanul..trebuie sa-i punem directorului niste cacat de la toti cei nemultumiti sub perna si sa vedem cum s-ar descurca si el cu mirosul…in brasov a fost ceva asemanator cu o pielarie pe strada carpatilor.. „Tamiv” se numea, la fel mirosul era insoprtabil zile in sir…dar pana la urma localnicii au reusit sa o darame din temelii…trebuie un pic mai multa vointa din partea noastra si initiativa…proteste,,, ONGuri de mediu, petitii si asa mai departe…
  cam de cate ori pe luna se intampla treaba cu mirosurile? eu nu sunt din codlea. dar in viitor as cam vrea sa ma mut acolo

 7. Clau, eu acum am vazut ca, la cat de radical esti si la cum iti imaginezi cardasii cu primaria si protanul, tu nici macar nu esti din Codlea.

  Stau si ma gandesc ca daca ai avea un ONG pentru protectia mediului, tu ai achizitiona mitraliere sa-i impusti pe toti, nu? 🙂

  Lasand gluma la o parte, ne-ai dat o idee, sa stii. Vom face o vizita la Protan sa vedem care este situatia si de ce dupa cele 60 de zile mirosul persista.

 8. nu as ajunge chiar la mitraliere Ovidiu…dar niste proteste regulate as face, as incerca sa fac mai multa lume sa se implice in problema asta,,,din cate imi dau eu seama, sunteti doar o mana de oameni care va implicati in lupta cu protanul…multora nu le convine situatia dar nici nu se organizeaza sa initieze demersurile unor proteste regulate…presupun ca doar le faceti cateva vizite celor de la Protan iar ei va pun aceeasi placa de fiecare data: „avem un plan de investitii, montam filtre suplimentare, aducem tiruri care sa se inchida ermetic” si asa mai departe…

 9. Sunt de acord cu faptul ca Municipiul in care locuim este poluat cu felurite miresme, insa nu toate vin de la protan, acum 2 saptamani era un alt miros care s-a accentuat cu cat m-am apropiat mai tare de drumul catre Mina 1 mai, unde exista o societate, va las pe voi sa ghiciti a cui, asa ca domnule Primar nu va mai bateti cu caramida in piept …

 10. Eu cred ca e rau cu rau , dar mai rau fara rau. Mai bine modernizare decat desfintare. Daca il desfiintam ce se va intampla cu toate mortaciunile ???

 11. Se pare ca nici dupa 1 an aceasta problema nu a fost rezolvata. Locuitorii din zona Codlea Nord, Str. Halchiului nu isi pot tine geamurile deschise din cauza mirosului.
  Sunt curioasa ce face Garda de mediu …

 12. În zona precizată de Carmen pute de te îndoaie în mod periodic, în special seara și noaptea.
  Când se va schimba direcția vântului spre centru, se va simți și acolo.
  Apropo, când expiră termenul maxim până când ăștia mai au derogare?

 13. Trebuie sa ne unim cu totii si sa depunem reclamatii la garda de mediu pina se va rezolva ceva ! ca nu se mai poate dimineata cind vrei sa deschizi geamul sa intre aer curat simti duhoarea Protanului .

Comments are closed.