PREMIERĂ: Primii monitori de schi cu dizabilități motorii din România, la Brașov

0
449 vizualizari
views

Primii monitori de schi cu dizabilități motorii din România vor învăța alte persoane cu dizabilități să schieze la Poiana Brașov!

Pârtia Bradul din Poiana Brașov este următoarea oprire din cadrul campaniei ”Și oamenii cu dizabilități își doresc să schieze”. Campania este inițiată de asociația Caiac SMile care este promotorul unei premiere naționale: trei persoane cu dizabilități locomotorii au devenit monitori de schi. Vasile Bota, Adrian Cherecheș și Bogdan Cioltea  vor ajuta alte persoane cu dizabilități să poată schia singure. Cei trei au încheiat un curs de perfecționare, acreditat de Euroski – Centrul Național Formare Monitori, timp de doi ani.

 

Duminică, 6 februarie, între orele 12.00-17.00, și luni, 7 februarie, între orele 11.00-17.00, cei trei monitori de schi, alături de reprezentanții asociației, vor fi prezenți pe pârtie, pregătiți să-i inițieze în acest sport pe oamenii speciali care li se vor alătura. Aceștia vor avea la dispoziție mai multe monoschiuri, dispozitive special create pentru persoanele cu dizabilități locomotorii, cu ajutorul cărora se vor bucura de coborâri line pe pârtie.

 

„Am început cu Ionuț Stancovici, președintele asociației Caiac SMile, să practicăm caiacul adaptat, noi suntem în scaun rulant toți trei, am început vara, a venit sezonul de iarnă în care nu am mai putut practica. El a mers la schi și a zis de ce să nu ne dăm și noi cu schiurile. În prima fază a încercat Ionuț să adapteze un scaun rulant, la care i-a luat roțile și a pus niște schiuri, dar nu s-a putut schia, a fost ceva gen sanie. Eu lucrez la fundația Motivation, ei văzând ce facem noi, știind că în Austria se schiază cu un monoschi, m-au trimis pe mine și pe Ionuț, ne-au donat și primul monoschi, și am mers în Austria cu Ionuț. Acolo am stat o săptămână, după o săptămână am început să schiez singur”, spune Adrian Cherecheș, monitor de ski.

 

Mirela Retegan și Gașca Zurli vor fi și ei pe pârtie ca să îi încurajeze pe oamenii speciali care doresc să învețe să schieze.

Asociațiile persoanelor cu dizabilități din regiune sunt invitate să îi încurajeze pe beneficiarii lor să participe la activitățile special concepute pentru ei pe pârtia Feleacu. NU este nevoie de înscriere sau programare pentru încercarea monoschiurilor!

Au fost zile pline, sunt impresionat de fiecare poveste, de la fetița care s-a născut cu dizabilități și nu a mers niciodată, dar a reușit să se dea pe schiul special, la călugărul de la Apuntat care a avut un accident acum câțiva ani și a învățat un alt stil de viață, la băiețelul David care a fost schior de performanță și apoi, din cauza unei tumori, nu a mai urcat pe o pârtie de 11 ani, până la Boti, tânărul care a rămas paralizat în urma unui accident la schi acum patru ani, dar a revenit alături de noi cu mult curaj”, a declarat Ionuț Stancovici, președintele asociației Caiac SMile.

Potrivit unui comunicat de presă remis redacției, activitatea din Poiana Brașov este cea de-a treia a campaniei inițiate de Asociația Caiac SMile și este posibilă datorită sprijinului oferit de Ana Hotels. Primele, desfășurate la Vatra Dornei și pe pârtia Feleacu din județul Cluj, au adus pe pârtie peste 75 de persoane cu diferite dizabilități și familiile lor.

Alte pârtii vor fi incluse în calendarul campaniei, conform unui program ce urmează să fie anunțat în presă și postat pe pagina FB Caiac SMile, printre care: Cavnic, Mărișel, Muntele Mic, Cheile Grădiștei, Întorsura Buzăului, Durău, Câmpulung Moldovenesc, Predeal.

 

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic