Pensii 2023. Cum poţi să-ţi cumperi vechime în muncă în rate

0
146 vizualizari
views

Românii îşi pot cumpăra, dacă ne lipsesc anumiți ani, anumite perioade de cotizație din cartea de muncă, în anumite condiţii.

Persoanele fizice care vor să cumpere vechime în muncă pentru a accede la pensia pentru limită de vârstă sau anticipată mai au timp până la 31 august. Până acum, peste 25.000 de români au încheiat contracte cu Casa Națională de Pensii Publice în acest sens.

Românii îşi pot cumpăra, dacă ne lipsesc anumiți ani, anumite perioade de cotizație din cartea de muncă, în anumite condiţii. Dacă un român vrea să-şi cumpere o lună de vechime în muncă, facem următorul calcul: 25% cât este contribuția la pensii, împărțit la salariul minim, care este 3.000 lei și o obţinem 750 lei.

Acesta este preţul în prezent pentru o lună de vechime în muncă. Dacă cineva are nevoie de 12 luni, un calcul simplu arată astfel: 12 luni x 750 de lei, înseamnă 9.000 lei.

Plata contribuției de asigurări sociale se efectuează prin orice mijloc de plată prevăzut de lege, inclusiv în numerar, la casieria casei teritoriale de pensii în raza căreia se află domiciliul persoanei interesate sau mandatarului desemnat de aceasta prin procură specială.

Acesta este un calcul pentru asigurarea la salariul minim pe economie, dar pot să vă spun din practică, faptul că avem și salarii mult mai mari la care se asigură viitorii pensionari.

Obligatoriu este să se asigure la o sumă minimă, respectiv la salariul minim pe economie. Dacă persoana nu are toți banii, se poate face o înțelegere cu noi, cu Casa Teritorială de Pensii, care își asumă niște tranșe pe care trebuie să le plătească, astfel încât până la 31 august, când este în vigoare actul normativ respectiv, să se achite întreaga sumă pe care a semnat-o prin contractul de asigurare.

Câți români și-au cumpărat până acum vechime și care e suma totală

Avem peste 25.000 de persoane asigurate în momentul de față, a căror valoare a contractelor încheiate este de 335 de milioane de lei.

Până în prezent, aproape 280 de milioane de lei deja s-au încasat, urmând ca până la 31 august, când expiră acest act normativ care este în vigoare, să se achite întreaga sumă.

Această ordonanță 163 își încetează aplicativitatea la 31 august anul acesta”, a explicat Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii, luni, la Antena 3.

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic